default-image

Νέα φοροεπιδρομή φοβούνται οι Ηρακλειώτες

Κρήτη
Νέα φοροεπιδρομή φοβούνται οι Ηρακλειώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μέτρα πιο σκληρά και πιο επώδυνα θεωρούν οι Ηρακλειώτες ότι θα φέρει μαζί του το 3ο μνημόνιο, ή όπως αλλιώς ονομαστεί, το οποίο θα συνοδεύει την πολυπόθητη συμφωνία με τους δανειστές μας, για την οποία παλεύουν όλοι τις τελευταίες μέρες. Ρίχνοντας μια ματιά στις προτάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή, όπως τονίζουν, είναι σίγουρο ότι θα μας σφίξουν πιο πολύ το ζωνάρι, καθώς ακολουθεί νέα φοροεπιδρομή, αύξηση του Φ.Π.Α., συνέχιση του ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται, όπως αναφέρουν οι πολίτες, για μέτρα πολύ πιο δύσκολα. Από την άλλη πάλι αχνοφαίνεται και μια αχτίδα ελπίδας για μια κάποια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, εφόσον βέβαια τα αντέξουμε και μπορέσουμε κάπως να ενισχύσουμε τα έσοδα του κράτους και να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ωστόσο, όπως λέει ο κόσμος, πρόκειται για προτάσεις της κυβέρνησης, στις οποίες σίγουρα θα επέμβουν οι θεσμοί, κάνοντας διορθώσεις αν δε συμφωνούν σε όλα. Με τον απλό εργαζόμενο, οικογενειάρχη και άνεργο πολίτη, που έχει πληγεί βάναυσα από όλη αυτή την περίοδο της κρίσης, να αδημονεί περιμένοντας να δει τι θα γίνει τελικά, εκτός από το φορολογικό, σε τομείς όπως στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και στο θέμα των συντάξεων. Καλό σημάδι πάντως αποτελεί για πολλούς, όπως επισήμαναν, ότι από την τσιμπίδα της φορολόγησης, σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης, δεν ξεφεύγουν οι έχοντες και κατέχοντες... εάν και εφόσον φυσικά οι προτάσεις περάσουν και τελικώς κλειστεί η συμφωνία με τους εταίρους μας.

Πώς σχολιάζουν οι πολίτες

Ας δούμε όμως τι λένε αναλυτικά οι πολίτες μετά την ανακοίνωση των προτάσεων της κυβέρνησης:

«Εδώ που φτάσαμε πρέπει πια να τα περιμένουμε όλα. Όπως είδα, στις νέες προτάσεις υπάρχουν κάποια αρκετά δυσβάσταχτα μέτρα που δεν ξέρω αν θα τα αντέξει στις πλάτες του ο ήδη ταλαιπωρημένος οικονομικά ελληνικός λαός. Υπάρχουν όμως και κάποια που δίνουν μια ελπίδα για ανάκαμψη. Βέβαια το θέμα του ΦΠΑ στα αγαθά είναι αρκετά σοβαρό, αλλά θα δούμε πώς θα πάει», είπε ο κ. Νίκος Δερμιτζάκης.

Επώδυνα

«Τα μέτρα θα είναι πολύ πιο επώδυνα, αλλά το περιμέναμε. Ήταν σίγουρο ότι θα μας επιβληθούν πολλά και ότι οι απαιτήσεις των δανειστών θα είναι ακόμα πιο μεγάλες. Μένει να δούμε αν τελικά θα συμφωνήσουμε, διότι τα πάντα είναι ακόμα ρευστά», τόνισε ο κ. Ανδρέας Κορνελάκης.

«Ο κόσμος είπε όχι στην ύφεση, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπω να πιάνει τόπο. Είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα και πρέπει να δώσουμε πολλά ακόμα. Δυστυχώς και το επόμενο διάστημα με αυτά τα μέτρα, εάν και εφόσον περάσουν, θα είναι ασήκωτο για όλους μας και πιο πολύ για τον απλό κοσμάκη, που θα τα πληρώσει και πάλι όλα», ανέφερε ο κ. Γιώργος Σοφουλάκης.

ΕΛΠΙΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ

«Υπάρχει όμως ελπίδα ανάκαμψης στο βάθος του τούνελ»

«Εις γνώση μας συμβαίνουν όλα αυτά. Ειδικά τις τελευταίες βδομάδες χάθηκαν πάρα πολλά χρήματα από την ελληνική οικονομία και σίγουρα οι δανειστές θα απαιτήσουν κάτι παραπάνω για να κλείσουν την τρύπα αυτή, εάν δεν έχουμε τελικά Grexit. Κρίνω τα μέτρα εξίσου επώδυνα για να μην πω και χειρότερα, όμως θέλουμε να ελπίζουμε πως θα είναι τα τελευταία», δήλωσε η κ. Σοφία Μακράκη.

«Βλέπω να μας έρχεται νέα φοροκαταιγίδα, που θα μας πλήξει ακόμα περισσότερο. Το μόνο θετικό είναι που λένε ότι θα βάλουν χέρι στους εφοπλιστές και σε όσους έβγαλαν χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. Αναμένουμε να το δούμε, διότι θα ήταν μια καλή λύση για την όλη κατάσταση που βιώνουμε. Νομίζω επίσης πως μέσα στις προτάσεις αναφέρεται και κάτι για αναδιάρθρωση του χρέους σε επόμενη φάση, που και αυτό περιμένουμε να γίνει, διότι δεν είναι βιώσιμο και αυτό οφείλουν επιτέλους να το καταλάβουν οι Ευρωπαίοι δανειστές μας. Τώρα, ότι θα ζοριστούμε παραπάνω σαν λαός για να μπορέσουμε να ξανασηκωθούμε - αν το καταφέρουμε αυτό τελικά - το ξέραμε», είπε ο κ. Παύλος Σαράντης.

«Κάποιες προτάσεις είναι ουσιαστικές, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα τις δεχτούν οι εταίροι μας. Θα ματώσουμε κι άλλο. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο, αλλά νομίζω πως θα υπάρξει στο τέλος μια καλύτερη πορεία της χώρας και με την ενδυνάμωση των επενδύσεων που απ' ό,τι είδα προβλέπεται στις προτάσεις», ανέφερε η κ. Μαρία Ντισπυράκη.

«Ο Θεός να τους φωτίσει να κάνουν κάτι καλό. Ότι θα δεινοπαθήσουμε για πολλά ακόμα χρόνια αυτό το έχουμε αντιληφθεί. Το θέμα είναι στο τέλος να έρθουν και οι καλές μέρες και σιγά-σιγά, σταδιακά, να αρχίσει να φαίνεται μια ανάκαμψη», τόνισε ο κ. Στέλιος Πινακουλάκης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News