default-image

Το μήνυμα του δημοψηφίσματος

Απόψεις
Το μήνυμα του δημοψηφίσματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δημοψήφισμα, με το συντριπτικό, νικηφόρο αποτέλεσμα, το περήφανο, πατριωτικό «όχι» του ελληνικού λαού έστειλε ηχηρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη*

Προς τους εταίρους κατέδειξε ότι διατρανώνει το «όχι» στη λιτότητα, στα εκβιαστικά διλήμματα, στα αντιλαϊκά μνημόνια, που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Ο ελληνικός λαός διεκδικεί την Ευρώπη της ισότιμης συμμετοχής, της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Το ιστορικό «όχι», που γράφτηκε στην ευρωπαϊκή ιστορία, σημαίνει «όχι» στην αδιαλλαξία, τις αδικίες, στην καταστροφική ευρωπαϊκή πορεία και υποδεικνύει την ανεύρεση δρόμων εξυγίανσης και ενδυνάμωσης της. Το φιλοευρωπαϊκό, θριαμβευτικό «όχι» της Ελλάδας απαιτεί μια συμφωνία βιώσιμη, ανταποκρινόμενη στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, την απομείωση του χρέους, την αποφυγή υφεσιακών μέτρων και τη διασφάλιση αναπτυξιακών προοπτικών.

Στο εσωτερικό, το δημοψήφισμα συνέτριψε, καταδίκασε αμετάκλητα το παλιό πολιτικό κατεστημένο, αφού είναι οι κύριοι υπεύθυνοι των δεινών του λαού και της χώρας.

Σε αγαστή συνεργασία με τα συστημικά ΜΜΕ απέτυχαν, μέσα από τις απειλές, τους εκβιασμούς, την οργανωμένη προπαγάνδα και την τρομοκρατία να στηρίξουν δήθεν την ευρωπαϊκή ιδέα. Στόχευαν ουσιαστικά, παράλληλα με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας, στην ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές δυσχερές περιβάλλον, με κλειστές τράπεζες και μια απερίγραπτη κινδυνολογία.

Εφηύραν και το επιχείρημα τάχα του διχασμού και προσπάθησαν να το κάνουν κυρίαρχο στη σκέψη των ψηφοφόρων. Η ομαλή βέβαια διεξαγωγή του δημοψηφίσματος κατέγραψε το ώριμο πολιτικό ήθος των πολιτών και τον υψηλό πολιτικό πολιτισμό που διαθέτουν.

Ο ελληνικός λαός μέσα από την ετυμηγορία του αναδεικνύεται αντάξιος της Ιστορίας και του Πολιτισμού του και από την άλλη πλευρά πρωτοπόρος παραδίδει μαθήματα αγωνιστικότητας και Δημοκρατίας σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς της υφηλίου, κερδίζοντας το θαυμασμό, τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή τους. Ενισχύει την διεθνοποίηση του ελληνικού ζητήματος και αναγκάζει τους ισχυρούς να σκύψουν με σοβαρότητα στην ανεύρεση λύσεων για το ελληνικό πρόβλημα.

Η ισχυρή εντολή του επέβαλε τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη λήψη κοινής απόφασης στήριξης της εθνικής διαπραγματευτικής προσπάθειας, σε κοινό άξονα διεκδικήσεων. Έστειλε το μήνυμα ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, αλλά δρόμοι διαλόγου, συνεργασίας για την εξεύρεση κοινών λύσεων, που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Η έκφραση του ελληνικού λαού ερμηνεύεται ως εμπιστοσύνη στο λαοπρόβλητο, παγκοσμίου κύρους πρωθυπουργό και στη συμμαχική κυβέρνηση, που αγωνίζεται ανελλιπώς για τις ανάγκες και τα δικαιώματά του, δίνοντας μάχες στο εσωτερικό και το εξωτερικό ενάντια στα συμφέροντα της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ισχυρή εντολή και ευθύνη να συνεχίσει η κυβέρνηση να παλεύει ενωμένη για τη δικαίωση, την ανακούφιση των πολιτών και τη διασφάλιση καλύτερων ημερών για όλους μας, μέσα από τη δημοκρατική επαναθεμελίωση της Ευρώπης.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News