default-image

Τεράστιες αλλαγές στις συντάξεις από το νέο μνημόνιο

Οικονομία
Τεράστιες αλλαγές στις συντάξεις από το νέο μνημόνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστιες είναι οι αλλαγές που θα επιφέρει στο Ασφαλιστικό κρύβει η υιοθέτιση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης από τους Θεσμούς, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία

Άμεσα μπαίνουν στο κρεβάτι του προκρούστη τα όρια συνταξιοδότησης, κύριες και επικουρικές συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές.

Μεταξύ άλλων οι αλλαγές που θα επέλθουν αν γίνει αποδεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης:

  • Αυξάνεται η ποινή (μείωση σύνταξης) από το 6% στο 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις.
  • Καταργούνται σταδιακά οι ρυθμίσεις για πρόωρες συντάξεις, με στόχο όλοι να συνταξιοδοτούνται από το 2020 στα 62 χρόνια με 40 έτη εργασίας ή στα 67 με λιγότερα χρόνια ασφάλισης
  • Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ ως το 2018, με στόχο να αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  • Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ
  • Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις από 4% στο 6%
  • Για τις επικουρικές θα αυξηθούν κατά 3,5% οι βασικές εισφορές κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Αναλυτικότερα, για το 2015 οι περικοπές δαπανώ από το ασφαλιστικό θα φθάσουν στα 450 εκατ. ευρώ ωστόσο θα μπορούσαν να αγγίξουν και τα 900 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εξοικονόμηση για το 2016 θα είναι στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να νομοθετήσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και να εφαρμόσει από τον Ιανουάριο του 2016 τις εξής αλλαγές:

  • διεύρυνση και εκσυγχρονισμός της βάσης των εισφορών και των συντάξεων των αυταπασχολουμένων (με βάση το πραγματικό εισόδημά τους)
  • «εξορθολογισμός» των διαφορετικών συστημάτων καθορισμού των βασικών συντάξεων
  • κατάργηση των κοινωνικών πόρων με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και την αντιστάθμιση τους με τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία (από την 31η Οκτωβρίου 2015)
  • εναρμόνιση των κανόνων παροχής συντάξεων του ΟΓΑ με εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ακόμη, η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει το νόμο 3863/2010 και να αναπροσαρμόσει τις παραδοχές βιωσιμότητας για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που θεσπίστηκαν το 2012.

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Αναμένεται να θεσπιστούν αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση και συγκεκριμένα «κούρεμα» σύνταξης κατά 10% (ετησίως) για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το νόμιμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης (σήμερα είναι 6%).

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι μέχρι το 2022 να υπάρξει σταδιακή προσαρμογής του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Μοναδικές εξαιρέσεις θα είναι οι εργαζόμενοι σε βαρέα επαγγέλματα και οι μητέρες με παιδιά με αναπηρία.

Επίσης, όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα λάβουν ως «βασική εγγυημένη ανταποδοτική σύνταξη» μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το νόμιμο κανονικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, δηλαδή τα 67 έτη.

Οσον αφορά το ΕΚΑΣ η κυβέρνηση προτείνει την παράταση της κατάργησης έως τις αρχές του 2020. Ωστόσο, το 20% των δικαιούχων με τις πιο υψηλές αποδοχές θα σταματήσει να λαμβάνει την παροχή από το Μάρτιο του 2016.

Εμμεση μείωση συντάξεων

Παράθυρο για μειώσεις στις επικουρικές ανοίγει η πρόβλεψη ότι όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων θα χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές. Σημειώνεται πως όλα τα επικουρικά ταμεία θα ενσωματωθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Ακόμη, μείωση θα προέλθει και από την αύξηση των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους από το 4% στο 6% -κατά μέσο όρο-  και επέκταση αυτής της αύξησης και στις επικουρικές συντάξεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News