Ειδήσεις

Στον αέρα οι παιδικοί σταθμοί στην Κρήτη

Σε κίνδυνο βρίσκεται η δωρεάν φιλοξενία μέσω ΕΣΠΑ συνολικά 90.000 παιδιών ανά τη χώρα σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς τη νέα σχολική περίοδο, καθώς ακόμη δεν έχουν διασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια, με το χρόνο να κυλά αντίστροφα και για τους 10.000 εργαζόμενους που κάλυπταν θέσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Στην Κρήτη, 1.500 παιδιά κινδυνεύουν να μη φιλοξενηθούν δωρεάν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με τα περισσότερα να αφορούν το Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος επεξεργάζεται σχέδιο για την απορρόφηση περισσότερων παιδιών στα τροφεία, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Οι γονείς τώρα, χώρια όλα τα άλλα προβλήματά τους, αντιμετωπίζουν και το πού θα αφήνουν τα παιδιά τους. Έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους στο ΕΣΠΑ, στρέφουν τα βλέμματα στις πολιτικές εξελίξεις, από τις οποίες θα κριθεί και η φιλοξενία ή όχι των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το ΕΣΠΑ. Τον Απρίλιο είχαμε κάνει αίτημα προκειμένου να ενταχθούν φέτος 900 παιδιά μέσω του προγράμματος στους σταθμούς. Ωστόσο δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, με αποτέλεσμα όλα να είναι στον αέρα. Ως εκ τούτου θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διότι μέσω ΕΣΠΑ στο σύνολο της χώρας φιλοξενούνται 90.000 παιδιά», τόνισε ο πρόεδρος στον Οργανισμό Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Ηρακλείου Γιώργος Βουρεξάκης, επισημαίνοντας το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται.

Φιλοξενία με χαμηλό κόστος

Πέρυσι, οι αιτήσεις για την επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ ξεπέρασαν τις 7.700 στην Κρήτη. Σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου 820 παιδιά φιλοξενήθηκαν δωρεάν τη χρονική περίοδο 2014-2015, με το Δήμο ωστόσο να έχει λάβει μόλις 600.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες δύο δόσεις ύψους 1.200.000 ευρώ δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί. «Είχαμε ταμειακό υπόλοιπο από πέρυσι ένα σοβαρό ποσό. Βάσει λοιπόν αυτού, λειτουργούμε ακόμα και τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο θα είμαστε καλυμμένοι. Από εκεί και πέρα όμως, είναι άγνωστο το τι θα γίνει», σημείωσε ο κ. Βουρεξάκης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Δήμος Ηρακλείου, από την πλευρά του, επεξεργάζεται πλέον εναλλακτικό σχέδιο για τη φιλοξενία περισσότερων παιδιών στα τροφεία, με ακόμη πιο χαμηλό κόστος. Σχέδιο όμως που μπορεί να ανατραπεί ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, οι γονείς (που δε βλέπουν φως για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ) θα μπορούν ακόμα και τώρα να κάνουν αιτήσεις για τα τροφεία, έστω και αν είναι εκπρόθεσμες, όπως είπε ο κ. Βουρεξάκης, καθώς η ημερομηνία έληξε στις 26 Ιουνίου. Η προσπάθεια που γίνεται από το Δήμο προβλέπει από τα 900 περίπου παιδιά που φιλοξενούνταν μέσω ΕΣΠΑ σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου να μπορέσουν να ενταχθούν τα μισά, περίπου 450 δηλαδή, στα τροφεία του Δήμου, ή με μικρότερο κόστος των 40 ευρώ το μήνα ή να διαθέσουν από το Δήμο κάποιο ποσό για διευκόλυνση. Πλάνο το οποίο όμως, όπως τονίστηκε, είναι ρευστό λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

«Έχουμε δώσει το δικαίωμα να γίνονται ακόμα και εκπρόθεσμα αιτήσεις ώστε, αν δεν πάμε στο ΕΣΠΑ, να δούμε με ποιον τρόπο θα διαχειριστούμε τις περιπτώσεις γονέων που έχουν πρόβλημα. Στη σκέψη μας είναι ο Δήμος να διαθέσει κάποια χρήματα παραπάνω ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε περισσότερα παιδιά», σημείωσε ο κ. Βουρεξάκης.

Σημειώνεται πάντως ότι για τα τροφεία έγιναν 1.600 αιτήσεις για τα νήπια, 500 αιτήσεις για τα βρέφη, ενώ 495 είναι οι επανεγγραφές.

Παρέμβαση στη Βουλή - Απαντήσεις ζητά ο Μ. Συντυχάκης

Ερώτηση που αφορά στο πρόγραμμα χρηματοδότησης και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών απευθύνει προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης.

Ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό τα εξής: Εάν έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση την έναρξη του προγράμματος και πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή του. Τι κονδύλια έχουν διασφαλιστεί για την υλοποίησή του και αν φέτος θα καλύψει περισσότερα παιδιά.

Εάν η κυβέρνηση εξετάζει τη μονιμοποίηση του προσωπικού που σήμερα είναι μεν συνδεδεμένο με το πρόγραμμα, όμως η ύπαρξή του είναι πλέον καθοριστική για τη στοιχειώδη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών στους Δήμους και έχει υποστεί ήδη τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Και, τέλος, εάν θα αυξήσει η κυβέρνηση την κρατική χρηματοδότηση για ενίσχυση των παιδικών σταθμών σε αναγκαίες υποδομές, προσωπικό και ως δωρεάν παροχή στην οικογένεια.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια