default-image

"Θετική" και η πρώτη αντίδραση των Θεσμών στις προτάσεις

Ελλάδα
"Θετική" και η πρώτη αντίδραση των Θεσμών στις προτάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πληροφορία ότι η πρώτη αποτίμηση του ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων από τους θεσμούς είναι θετική μεταφέρει το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις πηγές η πρώτη εντύπωση για τις μεταρρυθμίσεις είναι θετική, ωστόσο, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν, πάντως, επισημαίνουν ότι η στάση της Γερμανίας θα παίξει ζωτικό ρόλο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων, ενώ, αυτό είναι που συντηρεί τον κίνδυνο αρνητικού αποτελέσματος στο αυριανό Eurogroup.

Σε γενικές γραμμές η υποδοχή των ελληνικών προτάσεων  ήταν "θετική" και από τις περισσότερες πλευρές υπογραμμίζεται ότι τώρα μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία.

ο Αλέξης Τσίπρας «υποτάχθηκε στις απαιτήσεις για όρους σκληρής λιτότητας, τους οποίους είχε καλέσει να απορρίψουν στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής, όπως αύξηση της φορολογίας και διάφορα μέτρα περικοπής του κόστους των συντάξεων», σχολιάζουν οι New York Times σε πρωτοσέλιδο άρθρο τους.

"Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν μια θετική βάση συζητήσεων", σχολίασε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, ενώ διάφοροι πολιτικοί σχολιαστές εκτίμησαν το πακέτο ως "σχεδόν πληρης υποταγή της Αθήνας στις απαιτήσεις των δανειστών".

Αν και επεσήμανε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε σοβαρές και αξιόπιστες τις ελληνικές προτάσεις.

Ανέφερε επίσης πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να υπάρξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

«Η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση είναι τέτοια που απαντάει στις προσδοκίες μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα δε με τα όσα μεταδίδει το Reuters ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως οι Έλληνες έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων.

Σε ανάλογο πνεύμα και ο Ματέο Ρέντσι: ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι μπορεί να μην χρειαστεί να πραγματοποιηθεί σύνοδος της Κυριακή, αφού με τις προτάσεις που έδωσε η Ελλάδα είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα ή αύριο.

Οι αγορές της Ευρώπης υποδέχτηκαν με έκδηλο ενθουσιασμό τις ελληνικές προτάσεις, με ισχυρά ανοδικές τάσεις σε όλα τα χρηματιστήρια, τα οποία επί του παρόντος προεξοφλούν συμφωνία και παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Στη Γερμανία

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Άξελ Σέφερ (SPD) χαρακτήρισε θετική τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα στους θεσμούς και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Οι προτάσεις «είναι μια σημαντική πρόοδος, διότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν» σε αυτές, δήλωσε ο Σέφερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η λίστα θα κριθεί επαρκής από τους πιστωτές της Ελλάδας, απάντησε: «Το ελπίζω».

Η Ελλάδα πρέπει να λάβει ένα ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας, εξήγησε ο ίδιος, «αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται νέα δημοσιονομικά μέτρα».

Ο Σέφερ εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στη γερμανική βουλή. Όμως επεσήμανε ότι θα είναι πιο εύκολο να υπάρξει θετική ψήφος από τους βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών απ' ό,τι από αυτούς των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ τάχθηκε υπέρ μιας τροποποίησης των ευρωπαϊκών κανόνων ώστε να μπορέσει να βοηθηθεί η Ελλάδα και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Πιστεύω ότι οι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται, αλλά μόνο όταν μπορούν να τηρηθούν», είπε η Γκέρινγκ- Έκαρτ σε τηλεοπτική εκπομπή του ZDF. «Κάποιοι κανόνες θα πρέπει σε μια τέτοια κατάσταση να τροποποιούνται», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Άνγκελα Μέρκελ τόνισαν από κοινού σήμερα πως η αντίδραση που θα έχει η ελληνική Βουλή στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη Γερμανία.

Ο κ. Γιέγκερ τόνισε πως θα ήταν καλό, η ελληνική Βουλή να προχωρήσει ακόμη και σήμερα στην ψήφιση κάποιων μέτρων ως δείγμα καλής θέλησης. «Η απόφαση της ελληνικής Βουλής θα δείξει πόσο αποφασισμένη είναι η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τον κ. Ζάιμπερτ να προσθέτει πως η γερμανική κυβέρνηση θα ζητήσει την εντολή διαπραγμάτευσης από τηην Bundestag μόνο αν η Ελλάδα δείξει ετοιμότητα για σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

Αμφότεροι αρνήθηκαν να σχολιάσουν λεπτομερώς τις προτάσεις της Αθήνας λέγοντας πως πρέπει πρώτα εξεταστούν λεπτομερώς.

Κοινή ήταν, επί της ουσίας, η θέση τους και για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους. Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ τόνισε πως οι απόψεις του ΔΝΤ για το συγκεκριμένο θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε σημείωσε πως οι πιθανότητες να υπάρξει διαγραφή χρέους είναι περιορισμένες, ενώ μπορούν να γίνουν συζητήσεις για ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του.

Τέλος, ο κ. Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα ακύρωσης της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής.

Μπορεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το αν υπάρχουν πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία ή όχι, ωστόσο δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συναίνεση που έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Με σημερινές του δηλώσεις, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως ενδέχεται και μέσα στην ημέρα να υπάρξει απάντηση του Eurogroup για την πρόταση που απέστειλε η ελληνική πλευρά, τονίζοντας: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια μακροχρόνια συμφωνία. Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες της πρότασης και ίσως σήμερα υπάρξει αξιολόγησή της».

Κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ: «Το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση υποστηρίζεται και από τα άλλα κόμματα, αυξάνει το βαθμό αξιοπιστία της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News