Ειδήσεις

Ταφόπλακα στις κατασκευές μέσω ΕΣΠΑ και στην Κρήτη

Στην απόλυτη κατάρρευση έχει οδηγηθεί το τελευταίο 10ήμερο ο κατασκευαστικός κλάδος. Όχι ένα, όχι δύο αλλά 1.000 εργοτάξια έκλεισαν σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 50 αφορούν την Κρήτη, με χιλιάδες εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία.

Αυτήν τη στιγμή πάνω από 40.000 εργαζόμενοι στα εργοτάξια βρίσκονται είτε σε αναγκαστική άδεια, είτε μια ανάσα πριν την απόλυση, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών να δηλώνει ότι τα εργοτάξια δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, καθώς σε εκκρεμότητα είναι η καταβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Πρόκειται για έργα του ΕΣΠΑ, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν ημιτελή καθώς τα χρονοδιαγράμματα λήγουν στα τέλη του έτους, ενώ αμφίβολο είναι αν θα δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ, καθώς οι αρμόδιοι δεν έχουν καν καταθέσει σχετική αίτηση, με φόντο το ρευστό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, μετρημένα στα δάχτυλα είναι και «τα μεροκάματα της πείνας», όπως τα αποκαλούν οικοδόμοι, με τον κλάδο να έχει υποστεί το τελειωτικό χτύπημα και την πτώση να μεταφράζεται σε 95%.

Μόλις 30 άτομα δουλεύουν

Μόνο 2 ιδιωτικά έργα πραγματοποιούνται στο Ηράκλειο, ενώ σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο σκυρόδεμα, μόλις 30 άτομα δουλεύουν μέχρι στιγμής, με φόντο την εφιαλτική πραγματικότητα της αγοράς, με τα capital control και την έλλειψη υλικών και με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ολοκλήρωση των έργων αυτών μέσω του ΕΣΠΑ.

«Έκλεισαν όλα τα εργοτάξια ανά την Ελλάδα. Υπολογίζουμε περίπου 1.000 σε όλη τη χώρα και 50 στην Κρήτη. Όλα αυτά τα έργα απασχολούσαν γύρω στις 40.000 κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς απολύθηκαν. Άλλοι μπήκανε σε διαθεσιμότητα. Τη ζημιά του κλεισίματος των εργοταξίων την υποστήκαμε. Περιμένουμε λοιπόν να πληρωθούμε πλέον.

Περιμένουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ, τα οποία όμως δεν έρχονται στην Ελλάδα, διότι πρέπει να μας τα προκαταβάλει το ελληνικό Δημόσιο με δικά του χρήματα. Όμως, το ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει παράταση και αυτό σημαίνει ότι ημιτελή έργα που θα βρεθούν στο τέλος του χρόνου αποτάσσονται», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ζαχαρίας Αθουσάκης.

«Οι εργολήπτες είμαστε απλήρωτοι από το Φεβρουάριο. Σε νούμερο είναι σίγουρα πάνω από 2.000 οι κατασκευαστικές εταιρείες σε όλη τη χώρα» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης περιγράφοντας και εκείνος με τη σειρά του την τραγικότητα της όλης κατάστασης. «Είμαστε υποχρεωμένοι να το παλέψουμε. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις που μας έφεραν ως εδώ πρέπει να βοηθήσουν την τωρινή προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη και να ξαναφτιάξουν τα πράγματα. Την περασμένη βδομάδα εργαζόμασταν 40 άτομα σε ένα έργο. Τώρα έχουν μείνει μόνο 6. Αν δε λυθεί το θέμα της ρευστότητας, το πρόβλημα θα χειροτερέψει», τόνισε ο εργοδηγός Μπάμπης Δαμουλάκης.

Σημειώνεται ότι το 2010 εργάζονταν πάνω από 250 εργαζόμενοι στο σκυρόδεμα, όταν οι απολύσεις σε προσωπικό άγγιζαν το 70%. «Το ΕΣΠΑ έχει σταματήσει αυτήν τη στιγμή και όλες οι τεχνικές εταιρείες δίνουν άδειες άνευ αποδοχών στο προσωπικό. Και δεν ξέρουμε τι θα γίνει αργότερα. Σήμερα που μιλάμε έχουν μείνει το πολύ 4 εταιρείες σκυροδέματος που και αυτές υπολειτουργούν, ενώ ήταν οι διπλάσιες», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Σκυροδέματος Νομού Ηρακλείου Γιώργος Καρανταγλής.

Ώρα μηδέν και για την οικοδομή

Τραγική όμως είναι η εικόνα και στην οικοδομή. Περίπου 300 οικοδόμοι εξασφαλίζουν ελάχιστα μεροκάματα κάνοντας μερεμέτια, όταν οι εγγεγραμμένοι οικοδόμοι στο νομό Ηρακλείου ανέρχονται σε 8.000. «Η κατάσταση στον κλάδο είναι δραματική. Ζητάμε να μη δοθεί καμία άδεια άνευ αποδοχών, αλλά να πληρώνονται όλοι οι μισθοί και τα μεροκάματα των εργαζομένων», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια