default-image

Καταρρέουν οι κοινωνικές δομές της Κρήτης

Κρήτη
Καταρρέουν οι κοινωνικές δομές της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρές αντιδράσεις στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με αναπηρία, για τα οποία ξεκίνησε ήδη η αντίστροφη μέτρηση του λουκέτου, έχει πυροδοτήσει η είδηση ότι, μια μέρα πριν την ολοκλήρωση ευρωπαϊκού προγράμματος ύψους 11 εκατομμυρίων, αυτό ακυρώθηκε! Αφήνοντας έτσι, χωρίς την απαιτούμενη στήριξη και φροντίδα, εκατοντάδες παιδιά με αναπηρία σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στήριζε 1.500 παιδιά με αναπηρία σε 42 Κέντρα Ειδικών Παιδιών όλης της Ελλάδας, τα οποία πληροφορήθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο ότι το επίμαχο πρόγραμμα ακυρώνεται, με την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία να προχωρά σε έκτακτο συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη τοπικά αφορά 4 Κέντρα Ειδικών Παιδιών στην Κρήτη, τα οποία προσέφεραν υπηρεσίες ζωής σε 110 παιδιά με αναπηρία. Την ώρα που ήδη τις τελευταίες 10 μέρες, πάνω από 5 Κέντρα Ειδικών Παιδιών έχουν βάλει λουκέτο στην Ελλάδα, ενώ δεκάδες άλλα, όπως εκτιμάται, δεν πρόκειται να αντέξουν υπό αυτές τις συνθήκες.

«Το πρόγραμμα έχει ακυρωθεί και δεν πρόκειται να εισπράξουμε ούτε ένα ευρώ, ενώ εμείς το έχουμε ειδοποιήσει κανονικά και έχουμε προσλάβει και προσωπικό για αυτό, έχοντας εφαρμόσει όλα όσα προβλέπονται. Από τα 110 παιδιά η στήριξη των οποίων μένει στον αέρα, τα 35 είναι στη Ζωοδόχο Πηγή και τα υπόλοιπα στα άλλα τρία κέντρα της Κρήτης: "Δικαίωμα στη Ζωή", "Αγάπη" στο Ρέθυμνο και "Μεγαλόχαρη" στα Χανιά.

Για όλη την Ελλάδα μιλάμε για 1.500 παιδιά και για περίπου 950 εργαζόμενους», τόνισε ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Χρήστος Τζαμούσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το πρώτο 6μηνο του 2015 υπήρχε αδιάθετο ποσό από το ΕΣΠΑ για Κοινωνικά Προγράμματα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο κινδυνεύει να επιστραφεί. Όλα τα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας στην Ελλάδα βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, για το λόγο αυτό και την Τρίτη η Ομοσπονδία μας έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο».

Ούτε νερό

Το δράμα εντείνεται στους αστέγους μετά το κλείσιμο της κοινωνικής δομής του Κέντρου Αστέγων στο Ηράκλειο, με τους ίδιους να αδυνατούν πλέον να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Με το χειρότερο σενάριο να θέλει οι εξυπηρετούμενοι να μένουν ακόμα και χωρίς νερό τις επόμενες ημέρες, αγαθό το οποίο, όπως όλα δείχνουν, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αποτελεί πολυτέλεια πια για εκείνους αναγκάζοντάς τους να δώσουν μάχη για την επιβίωση.

Συνεχίζουν τα συσσίτια

Μετά την κατάρρευση του δικτύου για την αντιμετώπιση της φτώχιας στο Ηράκλειο, μια από τις επτά δομές του, τα συσσίτια, επιβιώνει. Και αυτό διότι το παρήγορο μέσα στην όλη απόγνωση είναι πως τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού αποφάσισαν να στηρίξουν τα συσσίτια αλλά και το προσωπικό με δικά τους έξοδα, προσφέροντας φαγητό σε 300 και πλέον συμπολίτες μας, σε καθημερινή βάση.

«Αν και το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχιας έχει πλέον βρεθεί στον αέρα, το ίδρυμά μας συνεχίζει με τις δικές του δυνάμεις να προσφέρει αυτό το πολύ βασικό κοινωνικό έργο χωρίς αυτό να διακοπεί ούτε για μια ημέρα και χωρίς να υπάρξει μείωση των εξυπηρετουμένων, όπως άλλωστε το κάνει εδώ και πολλούς μήνες», είπε το μέλος της Διεύθυνσης των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού Αλέξης Καλοκαιρινός.

«Μπορεί αυτό να μας δυσκολεύει οικονομικά, όμως τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, πιστά στο καθήκον τους, συνεχίζουν τις δομές προσφέροντας όσα μέχρι τώρα παρείχαν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το συσσίτιο. Αναφορικά με το Παντοπωλείο, εξετάζεται προκειμένου να δούμε πώς και αυτό θα συντηρηθεί», δήλωσε ο διευθυντής των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού Ισίδωρος Δετοράκης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News