Ειδήσεις

Μετ’ εμποδίων η δακοκτονία στην Ιεράπετρα

Φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου και δεν έχει βρεθεί ακόμα λόγω απροθυμίας, εργολάβος που να μπορεί να αναλάβει την εκτέλεση του έργου της δακοκτονίας στον κάμπο της Ιεράπετρας και στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Χωριού.

Αντιθέτως στις περισσότερες παραλιακές περιοχές του νομού Λασιθίου έχει γίνει ήδη ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός, καθώς οι καταγραφές των πληθυσμών του εντόμου στις παγίδες, έδειξαν ότι έχουμε ήδη διψήφιο αριθμό δάκων.

«Οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Λασιθίου, πρέπει να ξέρουν ότι,  έχει διενεργηθεί ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου της ελιάς σε πολλά από τα παράλια της Π.Ε. Λασιθίου, όπου είχε αναδειχθεί εργολάβος. Εκεί όπου υπήρχε πρόβλημα ανάδειξης εργολάβου, όπως και στα περισσότερα ηπειρωτικά,  οι ψεκασμοί ξεκινούν τώρα.

Εξαίρεση αποτελούν οι Τοπικές Ενότητες/Κοινότητες: Αγίου Νικολάου, Ελούντας, Ιεράπετρας και Κάτω Χωριού Ιεράπετρας, στις οποίες ακόμη η ανάδειξη εργολάβων αναμένεται να καθυστερήσει. Στις συγκεκριμένες περιοχές, καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να φροντίσουν μόνοι τους για την εκτέλεση ενός δολωματικού ψεκασμού.

Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε  το πρόβλημα να έχει διευθετηθεί μέχρι να υπάρξει ανάγκη διενέργειας του δεύτερου ψεκασμού», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου.

«Παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, η Υπηρεσία μας εργάζεται εντατικά για τη διενέργεια των ψεκασμών και την προστασία της παραγωγής.

Όμως χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων των ελαιοπαραγωγών για την επιτυχέστερη αντιμετώπιση του εντόμου. Έτσι παρακαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να φροντίσουν να ενημερώνονται για το χρόνο που τα συνεργεία ψεκασμού θα περάσουν από τα αγροκτήματα τους, ώστε να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα, να απομακρύνουν τα ζώα, τα μελίσσια, αλλά και να επιβλέψουν- εφόσον αυτό είναι εφικτό - τη διενέργεια του ψεκασμού στην ιδιοκτησία τους. Για το σκοπό αυτό οι εργολάβοι υποχρεούνται να αναρτούν ανακοινώσεις με το πρόγραμμα ψεκασμού σε εμφανή σημεία κάθε οικισμού», συμπληρώνει η υπεύθυνη δακοκτονίας γεωπόνος κ. Αγγελική Καραταράκη.

Η συμμετοχή των παραγωγών καθίσταται επιτακτική, γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην πρόσληψη του ελεγκτικού  προσωπικού και δεν είναι εφικτό να γίνουν επαρκείς έλεγχοι. Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να έχει διευθετηθεί μέχρι το δεύτερο ψεκασμό.

«Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι στους δολωματικούς ψεκασμούς δεν ψεκάζονται ολόκληρα τα δένδρα, αλλά μια ποσότητα περίπου 0,3 λίτρα ψεκαστικού υγρού (εντομοκτόνο + ελκυστική ουσία), ψεκάζεται το εσωτερικό των δένδρων σε χονδρή σταγόνα. Ψεκάζεται ένα στα δύο ελαιόδενδρα, σε περίπτωση κανονικής φύτευσης.

Ακόμη θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να έχουν οπωσδήποτε υπόψη τους ότι τα καλοποτισμένα ελαιόδενδρα λειτουργούν ελκυστικά για τον δάκο και είναι τα πρώτα που προσβάλλονται, ενώ δημιουργείται εστία δάκου στην περιοχή με μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπιση της.

Απαιτείται λοιπόν πότισμα με μέτρο, όπως επίσης και να επιδιορθώνονται άμεσα τα σημεία των αρδευτικών δικτύων που έχουν διαρροές.

Στην πράξη κάθε ελαιοπαραγωγός θα πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τα ελαιόδενδρα του, να τα παρατηρεί και μόνο εφόσον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διαπιστώσει δακοπροσβολή σε αρχικό στάδιο και σε ποσοστό μεγαλύτερο από 3 - 4%, θα πρέπει να εκτελέσει ψεκασμό κάλυψης», καταλήγει η κ Καραταράκη από το τμήμα φυτοϋγειονομικού και ποιοτικού ελέγχου, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ν Λασιθίου.

Αναμένεται μικρή παραγωγή φέτος

Στην Ιεράπετρα όπου στην προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο 2014-2015 έγινε ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου, με περισσότερους από 8,5 χιλιάδες τόνου λάδι οξύτητας 0,3 έως 0,5, να έχουν πουληθεί σε τιμές από 3,10 έως 3,30, ήταν αναμενόμενο ότι θα ακολουθούσε μια επόμενη σεζόν με πάρα πολύ μικρή παραγωγή.

«Δεν πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε στην Ιεράπετρα τους δύο με δυόμιση χιλιάδες τόνους λάδι για την περίοδο 2015-2016. Ο κάμπος της Ιεράπετρας εκτιμώ ότι είναι γύρω στο -65% σε σχέση με πέρυσι, ενώ λίγο καλύτερα θα είναι τα πράγματα σε μερικά χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Επειδή είναι λίγες οι ελιές φέτος σε ολόκληρη την περιφέρεια Ιεράπετρας, θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή η δακοκτονία, για να διατηρηθεί πάνω στα δέντρα το μικρό αυτό εισόδημα των παραγωγών , μέχρι να φτάσει η ώρα της συγκομιδής», μας είπε ο βετεράνος ελαιουργός κ. Μανόλης Παπαδάκης.

«Σε επίπεδο νομού Λασιθίου η παραγωγή φαίνεται ότι θα είναι λίγο καλύτερη στη Σητεία και το Μεραμπέλλο. Σε γενικές γραμμές όμως, εκτιμούμε ότι ο Νομός μας, θα είναι -50% κάτω σε σχέση με την παραγωγή της εξαιρετικής σε ποιότητα, ποσότητα και τιμή, περασμένης ελαιοκομικής περιόδου», προσθέτει ο κ. Γιώργος Νικολαράκης, έμπορος ελαιολάδου από την Καλαμαύκα Ιεράπετρας.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια