Ειδήσεις

Στη Βουλή τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Χάρακα

Τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Χάρακα του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Όπως αναφέρει ο Ηρακλειώτης βουλευτής, το Κέντρο Υγείας Χάρακα του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων απαιτείται να καλύπτει τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων της περιοχής, των οικονομικών μεταναστών και των τουριστών που στο σύνολό τους πλησιάζουν τα 30.000 άτομα τουλάχιστον. Το κοντινότερο δε νοσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση 52 χλμ.

«Από τις συζητήσεις με το ιατρικό-νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό προκύπτει ότι, λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, το Κ.Υ. Χάρακα αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στο ρόλο του», σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Συντυχάκης, που παραθέτει μια σειρά ελλείψεων που καθιστούν την απρόσκοπτη λειτουργία του Κ.Υ. αδύνατη:

«Υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων. Η εντατικοποίηση της ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας έχει ξεπεράσει τα όρια του ανθρωπίνως εφικτού με όλες τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο προσωπικό και στους εξεταζόμενους και νοσηλευόμενους.  

Επιπλέον λείπει το βασικό ιατροφαρμακευτικό υλικό, τα αναλώσιμα ιατρο-νοσηλευτικά είδη όπως και οι αντιδραστήρες στο Μικροβιολογικό. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις δε συντηρούνται με αποτέλεσμα το Ακτινολογικό Τμήμα να κλείσει και να μην υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα. Την καθαριότητα του Κ.Υ. φροντίζουν καθημερινά δύο καθαρίστριες,  εκτός όμως Σαββάτου και Κυριακής, όπου το Κ.Υ. μένει χωρίς καθαριότητα.

Τέλος υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο μεταφορικό έργο των ασθενοφόρων λόγω έλλειψης οδηγών. Οι πολύωρες καθυστερήσεις στη μεταφορά επειγόντων περιστατικών εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ασθενών, ενώ έχουν υπάρξει και καταγγελίες ότι οι καθυστερήσεις αυτές ήταν αιτία θανάτων».

Σύμφωνα με το βουλευτή, «η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις. Πολιτική συστηματικής υποβάθμισης των δημόσιων υποδομών Υγείας, προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος της υγείας».

Ο κ. Συντυχάκης ερωτά τον υπουργό ποια μέτρα και αποφάσεις θα πάρει, προκειμένου:

1. Να χρηματοδοτηθεί άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν όλες οι πραγματικές λειτουργικές και υπηρεσιακές ανάγκες του Κ.Υ. Χάρακα και να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό-νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες του εξυπηρετούμενου πληθυσμού.

2. Άμεσα να προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός οδηγών ασθενοφόρου του Κ.Υ. Χάρακα, καθώς και να συσταθεί και κατάλληλα να εξοπλιστεί και να στελεχωθεί υπηρεσία ΕΚΑΒ της περιοχής.

Δείτε το βίντεο από τη Βουλή με την παρέμβαση του κ. Συντυχάκη για τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Χάρακα και γενικά στο χώρο της Υγείας:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια