default-image

Στρατιωτικές σχολές: 9.403 υποψήφιοι για 821 θέσεις

Ελλάδα
Στρατιωτικές σχολές: 9.403 υποψήφιοι για 821 θέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο το 8,73% των υποψηφίων που επιθυμούν να εισαχθούν στις στρατιωτικές σχολές αναμένεται φέτος να το πετύχουν. Κι αυτό γιατί τις 821 προσφερόμενες θέσεις διεκδικούν συνολικά 9.403 υποψήφιοι.

Οι στρατιωτικές σχολές είναι εξαιρετικά δημοφιλείς ως επιλογή τα τελευταία χρόνια, επειδή έχουν μηδενική ανεργία. Ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι τις δηλώνουν ως πρώτη τους προτίμηση. Οι εισακτέοι φοιτούν με πολλές διευκολύνσεις και με την αποφοίτησή τους σταδιοδρομούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Βέβαια, η σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι για όλους. Απαιτούνται κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις, παιδιά που αγωνιούν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση να δηλώνουν τις στρατιωτικές σχολές χωρίς ακριβώς να γνωρίζουν τι σημαίνει Στρατός. Παρατηρείται στη συνέχεια να... "τσινάνε" και είτε να τα παρατάνε χαραμίζοντας τις εξαιρετικά υψηλές βαθμολογίες που πέτυχαν κατά την εισαγωγή τους, είτε να καταπιέζονται επί χρόνια, επιβαρύνοντας την ψυχολογία τους και αποκτώντας διάφορα προβλήματα υγείας.

«Ο βιοπορισμός δεν μπορεί να είναι το βασικό κριτήριο επιλογής σπουδών. Οι νέοι πρέπει να ονειρεύονται», λένε οι ειδικοί, όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή: συχνά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αναγκάζει τους νέους να βάζουν τα όνειρά τους στον πάγο. Έχει παρατηρηθεί πως υποψήφιοι που προέρχονται από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα και μακροχρόνια ανεργία δηλώνουν κατά προτεραιότητα τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές εξαιτίας τραυματικών βιωμάτων.

Στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές έχουν υψηλότατες βάσεις εισαγωγής, οι οποίες συχνά συναγωνίζονται τις βάσεις της Ιατρικής και της Νομικής. Όσο καλός μαθητής και να είναι κάποιος, όμως, όσο καλά και να έχει γράψει στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει επίσης να είναι ψηλός και... κομψός. Να βλέπει και να ακούει καλά. Να μην πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια, αλλά επίσης να μην έχει ουλές και ακμή!

Είναι τόσος μεγάλος ο πόθος ορισμένων υποψηφίων για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές που καταφεύγουν στην επέμβαση με laser προκειμένου να διορθώσουν τη μυωπία τους. Η διόρθωση με laser είναι επιτρεπτή, αφού δεν απαγορεύεται από την εγκύκλιο για τις περισσότερες στρατιωτικές σχολές. Προσοχή θέλει η Σχολή Ικάρων/Τμήμα Ιπταμένων, όπου αναφέρεται ρητά ότι «δεν πρέπει να έχουν υποστεί εγχείρηση για διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας με οποιαδήποτε επέμβαση». Για τις σχολές του Ναυτικού αναφέρεται ότι δεν πρέπει να έχουν υποστεί διαθλαστική επέμβαση με ακτινωτή κερατοτομή.

Όσον αφορά στο ύψος, κρίνονται ακατάλληλοι για είσοδο σε ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ όσοι άνδρες έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,70 μ. και όσες γυναίκες έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,60 μ. Ειδικά, οι υποψήφιοι του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) κρίνονται ακατάλληλοι εφόσον έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από 1,90 και ύψος κορμού άνω των ενενήντα επτά εκατοστών για άνδρες και γυναίκες. Οι περιορισμοί αυτοί στο... μέγεθος των υποψήφιων Ικάρων μπαίνουν καθώς οι εισακτέοι πρέπει να... χωράνε στα μαχητικά!

Όσον αφορά στο βάρος, οι άντρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (δηλαδή το πηλίκο του σωματικού βάρους τους σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα) μεταξύ 19 και 27, ενώ για τις γυναίκες ο Δείκτης Μάζας Σώματος πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 25 (παράδειγμα: Ένας υποψήφιος με ύψος 1,75 και βάρος 74 κιλά έχει ΔΜΣ 74: (1,75 x 1,75 = 24,16).

Επιπλέον περιορισμοί σωματικού βάρους υπάρχουν για τους Ικάρους. Οι περιορισμοί αυτοί συνδέονται με τα όρια που καθορίζουν οι κατασκευαστές για το εκτινασσόμενο κάθισμα, σε κάθε τύπο αεροσκάφους και δεν μπορούν να αποκλίνουν από τα 63,5 κιλά (ελάχιστο βάρος) ως τα 93 (μέγιστο).

Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια σειρά από νοσήματα και "σωματικές ατέλειες" που τους αποκλείουν από τις στρατιωτικές σχολές. Αναφέρουμε ορισμένα που είναι συνηθισμένα: Ακμή με αποστήματα, χρόνια ιγμορίτιδα, χρόνια ρινίτιδα, λεύκη, σπίλοι εκτεταμένοι του προσώπου, ουλές εκτεταμένες, αρθρίτιδα, ψωρίαση, εκζέματα, ουλές και όλους τους τύπους από ψυχικές διαταραχές.

Επιπλέον οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν έντονες διαταραχές εμμήνου ρύσεως, παθήσεις σε σάλπιγγες και ωοθήκες, ενδομητρίωση, γιγαντομαστία και έντονη υπερτρίχωση οφειλόμενη σε ενδοκρινολογικά αίτια...

Οι υποψήφιοι περνάνε από ψυχομετρικές δοκιμασίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν γραπτά και προφορικά τεστ, ενώ προαπαιτούμενη είναι και η επίτευξη συγκεκριμένων ορίων σε συγκεκριμένες αθλητικές δοκιμασίες.

Υποχρεωτική παραμονή στο Σώμα από 5 μέχρι 12 χρόνια...

Οι απόφοιτοι των στρατιωτικών σχολών πρέπει να παραμείνουν στο Σώμα υποχρεωτικά για κάποια χρόνια, που κυμαίνονται από 5 μέχρι 12, ως εξής:

1. Ιατροί 12 χρόνια.

2. Κτηνίατροι, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί 10 χρόνια.

4. Οικονομικοί, στρατολόγοι-στρατιωτικοί νομικοί σύμβουλοι, ψυχολόγοι 8 χρόνια.

5. Οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών Ναυτικού, των Σχολών Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων 8 χρόνια υποχρεωτικής παραμονής.

6. Οι απόφοιτοι όλων των υπόλοιπων στρατιωτικών σχολών 5 χρόνια υποχρεωτικής παραμονής.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι ανά σχολή

- Για τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) οι υποψήφιοι είναι 2.903

- Για τις Σχολές Πολεμικής Αεροπορίας 2.445

- Για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 1.341

- Για τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών 1.291

- Για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων 642

- Για τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού 497 και

- Για τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής 279.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News