Ειδήσεις

Μπλακ-άουτ στη ρευστότητα της ΔΕΗ λόγω στάσης πληρωμών

Ένα ιδιότυπο μπλακ-άουτ στα ταμεία της ΔΕΗ έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η στάση πληρωμών των καταναλωτών. Ένα μικρό έως ελάχιστο ποσοστό και κυρίως ανθρώπων που οφείλουν πολύ μικρά ποσά, τακτοποιούνται, με το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών, φοβούμενοι τις εξελίξεις και κυρίως λόγω του περιορισμένου ποσού μετρητών που μπορούν να έχουν στα χέρια τους, επιλέγουν μάλλον άλλες υποχρεώσεις να τακτοποιήσουν και όχι το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Οι καθημερινές εισπράξεις παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση και τείνουν να είναι μηδενικές, στερώντας από τα ταμεία της ΔΕΗ, εισροές της τάξης των 20 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Πάντως, ακόμη και σε μακροχρόνιες οφειλές, όπως διευκρινίστηκε η οδηγία που έχει δοθεί είναι ότι για όσο συνεχίζεται η περίοδος αβεβαιότητας και οικονομικής ασφυξίας με τις τράπεζες κλειστές, δεν θα πραγματοποιηθούν διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών, ενώ όσοι έχουν κάνει ρυθμίσεις με την εξόφληση των χρεωστούμενων σε δόσεις, θα έχουν την δυνατότητα να το πράξουν με την ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης και το άνοιγμα των τραπεζών.

Πάντως από τα στοιχεία προκύπτει ότι νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις φαίνεται πως έχουν προχωρήσει και σε μείωση των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό προκύπτει από τα χαμηλά επίπεδα ζήτησης των τελευταίων ημερών, τα οποία κινούνται στα 6.300 MW περίπου.

Χθες, η ζήτηση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε κάτω από τα 5.500 MW και μόνο μετά τις οχτώ το βράδυ ανέβηκε στα 6.000 MW.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια