Ειδήσεις

Δεν έγινε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Με επιστολή του σε Κομισιόν και ΕΚΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζητά να γίνει αποτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και του ρίσκου που ενέχει το ελληνικό αίτημα για την ευρωζώνη. Παράλληλα, διαψεύστηκαν από εκπρόσωπο του Eurogroup, τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, περί τηλεδιάσκεψης της ευρωομάδας απόψε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ως επικεφαλής του ΔΣ του ESM με επιστολή του προς τον επίτροπο Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τους ενημερώνει και τυπικά για την λήψη του ελληνικού αιτήματος για πρόγραμμα στήριξης από τον ESM, υπό τη μορφή δανείου και εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να προχωρήσουν στις εξής ενέργειες:

•Να αξιολογήσουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητατης της ευρωζώνης ως σύνολο και για κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά.

• Να αξιολογήσουν, μαζί με το ΔΝΤ, εάν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο

• Να αξιολογήσουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

Όπως αναφέρει στην επιστολή του «με βάση το άρθρο 13(2) της συνθήκης του ESM αυτές οι αξιολογήσεις μαζί με το αίτημα και την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου του ESM θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης του ΔΣ του ESM, που θα αποφασίσει εάν θα χορηγήσει το πακέτο βοήθειας στην Ελληνική Δημοκρατία με τη μορφή δανείου».

Παράλληλα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Eurogroup, όπως αναφέρει το ethnos.gr, δε θα πραγματοποιηθεί εν τέλει η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna.

Ο τελευταίος χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως ασαφές» το ελληνικό αίτημα, σε σχέση με τις προτάσεις για την μεταρρύθμιση του φορολογικού και του συνταξιοδοτικού, σημειώνοντας ότι τα περί αναδιάρθρωσης του χρέους αναμένεται να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια