Ειδήσεις

Τσίπρας: "Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο"

"Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά", είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η πλειοψηφία των αξιωματούχων έλεγαν ότι το "όχι" είναι έξοδος από το ευρώ. Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα έκανα μετά το δημοψήφισμα τις δηλώσεις που έκανα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το αν η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Καταθέσαμε κείμενο 47 σελίδων, αποτέλεσμα επίπονης διαπραγμάτευσης. Παρ' όλα αυτά δίνεται η εικόνα ότι δεν καταθέσαμε προτάσεις. Στις προτάσεις της προηγούμενης Δευτέρας έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να πιάσουμε τους δημοσιονομικους μας στόχους. Διατηρούμε όμως το δικαίωμα της επιλογής πού θα προσθέσουμε τα φορολογικά βάρη, ως αυτοδύναμη κυβέρνηση.»

«Στην Ελλάδα, έχετε δίκιο, υπάρχουν από το παρελθόν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κι εμείς το είπαμε πρώτοι, χωρίς να μας το πει κάποιος. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και οι δεσμευσεις μας αυτές είναι δεδομένες. Διατηρούμε όμως το δικαίωμα της αναδιανομής των βαρών», τόνισε.

Παράλληλα, τόνισε πως «μόνο με βιώσιμη συμφωνία η χώρα θα μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη της, χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνει συνεχώς νέα δάνεια για να αποπληρώνει τα παλιά».

Απαντώντας στις αναφορές του Γκι Φερχόφστατ για το έργο της κυβέρνησης, ο ίδιος τόνισε: «Περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε εδώ και πέντε μήνες. Αλλά κάναμε πολλά, όπως η λίστα Λαγκάρντ, το τέλος των τριγωνικών συναλλαγών».

«Πράγματι, έχετε δίκιο», σημείωσε, «στην Ελλάδα υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν, όπως οι πρόωρες συντάξεις. Εμείς θέλουμε να τις κόψουμε».

Οι μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε, «είναι αναγκαίες, οι δεσμεύσεις μας για την προσαρμογή είναι δεδομένες».

«Σέβομαι απόλυτα τους νόμους που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Χωρίς νόμους κανείς δεν μπορεί να προχωρά», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι μία κυρίαρχη κυβέρνηση έχει και το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο που θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Διατηρούμε το δικαίωμα ως κυρίαρχη κυβέρνηση, της επιλογής του πού θα προσθέσουμε φορολογικά βάρη. Θέλουμε αύξηση φόρων σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και όχι να κόψουμε το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους», ανέφερε.

«Αν δεν είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους αυτό, θα πρέπει να υιοθετήσουμε την αντίληψη ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δε χρειάζεται να υπάρχουν εκλογές, μπορούν να διορίζονται τεχνοκράτες», είπε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις αναφορικά με την αλληλεγγύη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η κορυφαία στιγμή αλληλεγγύης ήταν όταν το 1953, μετά τον Β' ΠΠ, οι άλλες χώρες διέγραψαν το 60% των χρεών της Γερμανίας.

«Μιλήσατε πολλοί για την ελληνική τραγωδία», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Ο Σοφοκλής με την "Αντιγόνη" μάς έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκαιο των ανθρώπων και νομίζω ότι αυτή είναι μία τέτοια στιγμή», κατέληξε.

Γιούνκερ: «Δε ζήτησα μείωση των χαμηλών συντάξεων ούτε και μείωση μισθών»

Ανταπαντώντας στη δευτερολογία Τσίπρα ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι «έχουν δίκιο εκείνοι που είπαν ότι πρέπει να επιστρέψουμε τις διαπραγματεύσεις. Εκεί ανήκουμε και ήταν σφάλμα ότι τις εγκαταλείψαμε».

«Και κάπου εκεί άρχισε η αντεπίθεση: Είναι αλήθεια ότι η διαπραγμάτευση έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό δεν μπορώ να το αλλάξω. Αλλά αυτές έγιναν σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο», σημείωσε.

«Δεν καταφέραμε να βρούμε μια συμφωνία μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά θα πρέπει να πω ότι εγώ επέβαλα να πληρώσουν φόρους οι πλοιοκτήτες. Εγώ ζήτησα να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες».

Όπως είπε ο Γιούνκερ, δε ζήτησε μείωση των χαμηλών συντάξεων, αλλά ούτε και μείωση μισθών και θα πρέπει να λέγονται αυτά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται ανάκαμψη και πως η Κομισιόν έχει σχέδιο ύψους 35 δισ. ευρώ. «Γι' αυτό θα πρέπει να αναφέρονται αυτά, όταν κάποιος υποστηρίζει ότι πολλά δεν έγιναν», είπε.

Τουσκ: «Χρειαζόμαστε ενότητα»

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ τόνισε ότι η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο «έδειξε πόσο διχασμένοι είμαστε για την Ελλάδα. Γι' αυτό πρέπει να επιστρέψουμε στους κοινούς κανόνες: Οφείλουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Πρέπει να πληρώνουμε τα δάνεια έναντι των άλλων. Δεν πρέπει να θεωρούνται οι δανειολήπτες καλοί και οι πιστωτές οι κακοί. Δεν μπορούμε να δαπανούμε περισσότερα από αυτά που κερδίζουμε ως έσοδα. Θα πρέπει να ζητούμε βοήθεια από τους φίλους μας, όχι από τους εχθρούς, ιδίως αν αυτοί δεν μπορούν να βοηθήσουν. Αν θέλετε να βοηθήσετε τους φίλους σας, μην τους ταπεινώνετε».

«Σήμερα χρειαζόμαστε ενότητα όχι γιατί είναι ωραία ιδέα, αλλά γιατί πρέπει να βρούμε λύση μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Η διαδικασία της τελευταίας ευκαιρίας έχει ξεκινήσει. Η Ελλάδα υπέβαλε το αίτημα για τον ESM», ανέφερε ο Ντόναλντ Τούσκ.

H ομιλία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ

H ομιλία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την πεποίθηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός καταστρέφει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εξέφρασε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εξτρεμιστές της Ευρώπης σας χειροκροτούν κ. Τσίπρα. Περιτριγυρίζεστε από λάθος φίλους».

«Οι άλλοι λαοί δικαιούνται να ψηφίζουν; Η Σλοβακία θα κάνει κι αυτή δημοψήφισμα αφού οι Σλοβάκοι δεν θέλουν να πληρώνουν τους Έλληνες;», πρόσθεσε ο κ. Βέμπερ, αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

«Εσείς θέλετε τον διαμελισμό της Ευρώπης, εμείς την αγαπάμε. Εσείς επιθυμείτε τη ρήξη, εμείς την ενότητα. Ελπίζω ότι θα επανέλθετε στην λογική», σχολίασε ο ίδιος.

Η ομιλία του Τζιάνι Πιτέλα

Το μήνυμα ότι η ευρωομάδα του δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα έστειλε ο Ιταλός επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. Όπως είπε, «δεν πρέπει να διαιρέσουμε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά να τα ενώσουμε. Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα».

Η ομιλία του προέδρου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή Τζιάνι Πιτέλα.

Γκι Φερχόφσταντ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, φανερά φορτισμένος ανέφερε: «Είμαι θυμωμένος πραγματικά, συνεχώς μιλάτε για μεταρρυθμίσεις αλλά ποτέ δεν κάνετε προτάσεις».

«Κύριε Τσίπρα, αποδείξτε πως είστε ένας πραγματικός ηγέτης και όχι ένα εκλογικό ατύχημα!», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας «Είμαι θυμωμένος με τον κ. Τσίπρα, διότι εδώ και πέντε χρόνια υπνοβατούμε προς το Grexit και τώρα τρέχουμε προς τα εκεί με τα μάτια ανοιχτά και τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός».

«Σταματήστε τη λειτουργία του πελατειακού κράτους. Χρειάζεστε πιο μικρό και ευέλικτο δημόσιο τομέα. Σταματήστε τα προνόμια στους στρατιωτικούς, στην εκκλησία, τις πολιτικές παρατάξεις και τα νησιά», υπογράμμισε ο κ. Φερχόφσταντ.

Νάιτζελ Φάρατζ

«Κύριε Τσίπρα, η Ελλάδα δε θα έπρεπε να είναι μέλος της Ευρωζώνης. Το γνωρίζετε καλά αυτό», ανέφερε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Βρετανίας, UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.

Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί η ΕΕ δεν λειτουργεί, ο Βορράς με τον Νότο βρίσκονταν πάντα σε σύγκρουση, όσοι επικρίναμε την ιδέα της ΕΕ μας κατηγόρησαν ότι δεν έχουμε όραμα, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διαφορετικές, δεν μπορούμε να φέρουμε κοντά διαφορετικούς λαούς», πρόσθεσε.

Μαρί Λεπέν

«Κύριε Τσίπρα το ευρώ και η λιτότητα υπάρχουν και δεν μπορείτε να γλιτώσετε από την λιτότητα αν δεν γλιτώσετε από το ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από αυτό το κρεματόριο», είπε από την πλευρά της η Γαλλίδα ευρωσκεπτικίστρια, επικεφαλής της Ευρώπης των Εθνών και Ελευθεριών, Μαρί Λεπέν.

Χαρήκαμε με το δημοψήφισμα, είχε να κάνει με τις πολιτικές λιτότητα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, το ευρώ δεν είναι μη αναστρέψιμο, δεν είναι εδώ διά παντός, πρόσθεσε. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια