default-image

Τσίπρας: Συμφωνία για σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση

Τσίπρας: Συμφωνία για σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση

«Διεκδικούμε συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής εξόδου από την κρίση, αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρουν τα βάρη σε όσους έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν και δεν τα σήκωσαν τα τελευταία 5 χρόνια και με πολιτικές αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια και ο ελληνικός λαός έκανε μία προσπάθεια προσαρμογής, που εξάντλησε τις αντοχές του. Σέβομαι και την προσπάθεια άλλων λαών και κυβερνήσεων για σκληρά και δύσκολα μέτρα - προγράμματα λιτότητας. Όμως δεν ήταν τόσο σκληρά όσο ήταν στην Ελλάδα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας τα τελευταία 5 χρόνια. Σήμερα, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή, από το να διεκδικήσει να βγει από αυτή την κατάσταση. Διεκδικούμε συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής εξόδου από την κρίση, αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρουν τα βάση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν και δεν τα σήκωσαν τα τελευταία 5 χρόνια και με πολιτικές αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν δε βάλουμε στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξη δε θα βγούμε από την κρίση».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της βιωσιμότητας τους χρέους. «Η πρότασή μας περιλαμβάνει και το αίτημα για άμεση δέσμευση, για άμεσο διάλογο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν ταμπού», είπε.

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα χρήματα που μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δανειστεί ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό, ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες».

«Καμία μεταρρύθμιση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «δε βελτίωσε τη λειτουργία της κρατικής μηχανής, που έχει μάθει να λειτουργεί για να εξυπηρετεί συμφέροντα και όχι το γενικό καλό. Ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού και με την αποφασιστική μας δήλωση να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας, που βύθισαν την Ελλάδα και μαζί την Ευρωζώνη κι όχι για να συγκρουστούμε με την Ευρώπη».

Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό και γι' αυτό απαιτείται ευρωπαϊκή λύση.

«Η ευρωπαϊκή Ιστορία είναι ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος συμβιβασμών, μία ιστορία ενότητας κι όχι διαίρεσης. Γι' αυτό μιλάμε για την Ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε και κάλεσε όλους να αποφύγουν «μία ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της Ενωμένης Ευρώπης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News