Ειδήσεις

Συμβουλές για σωστή κατάψυξη

Ποια προϊόντα και για πόσο χρόνο μπορούμε να συντηρήσουμε στην κατάψυξη; Οι εποχές που βιώνουμε μάς κάνουν όλους να σκεφτόμαστε και τη λύση αυτή, για αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά βέβαια και για κηπευτικά προϊόντα, που υπάρχει διαδικασία ασφαλούς κατάψυξης για να τα διατηρήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο.

Τόσο για προϊόντα που προμηθευόμαστε από την αγορά, όσο και για προϊόντα που μπορούμε εύκολα να παράγουμε και μόνοι μας στον κήπο του σπιτιού μας, όπως είναι για παράδειγμα η ντομάτα, που αλέθοντας την μπορείς να την κρατήσεις στην κατάψυξη και να τη χρησιμοποιήσεις λίγο καιρό αργότερα στο μαγείρεμα του φαγητού.  

Ο κόσμος έχει γενικά μία «φιλοσοφία», σύμφωνα με την οποία μπορούμε να κρατήσουμε για αρκετά μεγάλα διαστήματα στην κατάψυξη τα τρόφιμά μας, κάτι όμως που επιστημονικά δεν ισχύει, αφού ο χρόνος αποθήκευσης στην κατάψυξη είναι συγκεκριμένος και περιορισμένος, αφού μιλάμε για τα ψυγεία των σπιτιών μας και όχι για τους επαγγελματικούς καταψύκτες.

Αναλυτικότερα, σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ Νίκο Κατσαρό, οι πληροφορίες που μας έδωσε κατά προϊόν έχουν ως εξής:

Στο κρέας, για να το κρατήσουμε στη συντήρηση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δε διατηρείται πάνω από πέντε μέρες σε θερμοκρασίες από μηδέν έως το πολύ πέντε βαθμούς. Το κρέας, αν το βάλουμε στην κατάψυξη, μπορούμε να το έχουμε έως και 8 μήνες. Αν το κρέας μείνει παραπάνω, τότε χάνει σε γευστικότητα και σε θρεπτική αξία. «Όλα αυτά βέβαια ισχύουν με την προϋπόθεση ότι η κατάψυξη γίνεται σωστά και ομαλά σε θερμοκρασίες από μείον 18 έως μείον 30 ή και κάτω», όπως εξηγεί ο κ. Κατσαρός.

Τα κηπευτικά εκτός ψυγείου μπορεί να κρατήσουν ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας μέχρι και τέσσερις με πέντε μέρες. Μέσα στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθούν μέχρι και 10 μέρες. «Αλλά θα πρέπει να παρατηρούμε τα προϊόντα αυτά, γιατί για παράδειγμα κάποιες ποικιλίες ντομάτας μπορεί από το μποστάνι να έχουν έντομα τα οποία να αρχίσουν να μολύνουν άλλα προϊόντα», προσθέτει ο Νίκος Κατσαρός.

Ένα μήνα διατηρείται η ντομάτα - Τα κηπευτικά δεν καταψύχονται

«Τα κηπευτικά γενικά δεν καταψύχονται. Αλλά η ντομάτα, που μπορούμε να την αλέσουμε, μπορεί να κρατηθεί στην κατάψυξη μέχρι και ένα μήνα», λέει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, που τονίζει ότι είναι λάθος να κρατάμε την αλεσμένη ντομάτα στην κατάψυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή από τον ένα μήνα και μετά αρχίζει να χάνει τη θρεπτική της αξία.

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα κατάψυξης στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ, «το φρέσκο γάλα μπορεί να μένει στο ψυγείο μέχρι τρεις με τέσσερις μέρες, τα γιαούρτια μέχρι 20 μέρες και τα αβγά μέχρι και ένα μήνα. Τα τυριά μπορούν να μείνουν στο ψυγείο και πάνω από δύο μήνες. Το τριμμένο τυρί, που μπαίνει στην κατάψυξη, μπορεί να κρατηθεί εκεί μέχρι και 6 με 7 μήνες», καταλήγει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι πάνω από αυτά τα χρονικά διαστήματα στην κατάψυξη τα προϊόντα δεν καθίστανται επικίνδυνα. Απλά, χάνουν τη θρεπτική αξία τους και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δε συνιστάται η κατάψυξή τους σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια