Ειδήσεις

Συμφωνία το συντομότερο ζητούν οι έμποροι της 1866

«Το κατώφλι μας αναμένεται να περάσουν πολύ χειρότερα πράγματα. Όλα είναι διαλυμένα. Η αγορά θα πάρει πολύ καιρό για να ανακάμψει. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητιανεύουμε». Με αυτές τις πικρές λέξεις περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στο λιανικό εμπόριο τις τελευταίες μέρες οι καταστηματάρχες της οδού 1866, της Κεντρικής Αγοράς του Ηρακλείου.

Βλέπουν τον κόσμο που μπαίνει στα μαγαζιά τους συνεχώς να μειώνεται, όπως και οι τζίροι τους, και μάλιστα πάνω από το 50%, καθώς με τα 50, 60 και 120 ευρώ που είναι αναγκασμένος να παίρνει ο εκάστοτε πολίτης δεν μπορεί να ξανοιχτεί, οπότε και περιορίζεται μόνο στα είδη πρώτης ανάγκης και στα τρόφιμα για να έχει τουλάχιστον κάτι να φάει και να μην πεινάσει τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Ο μόνος κλάδος που σημειώνει μια ελαφριά κινητικότητα αυτές τις μέρες και μετά τα όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό, όπως τονίζουν οι έμποροι, είναι τα καταστήματα τροφίμων. Όλα τα άλλα μαγαζιά, όπως υπογραμμίζουν, έχουν πεθάνει. Και όλα αυτά, τη στιγμή που και ο τουρισμός έχει ελαττωθεί αισθητά και δεν ξοδεύει όπως κάποτε.

Θέτοντας πάντως το ερώτημα πού πιστεύουν ότι θα καταλήξουν οι νέες διαπραγματεύσεις, οι περισσότεροι καταστηματάρχες της Κεντρικής Αγοράς του Ηρακλείου αναφέρουν ότι θέλουν να ελπίζουν πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας, διότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Γνωρίζουν πως μας περιμένουν δύσκολες μέρες.

Ξέρουν πως θα παρθούν σκληρότερα μέτρα, που θα οδηγήσουν ίσως και σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια στη δυστυχία της κοινωνίας. Ενώ είναι πλέον πεπεισμένοι πως η αγορά του Ηρακλείου, της Κρήτης και της χώρας γενικότερα θα χρειαστεί πάρα πολύ καιρό προκειμένου να καταφέρει και πάλι ανακάμψει, ώστε να αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα.

Ωστόσο, η ελπίδα για μια πιο θετική εξέλιξη μακροπρόθεσμα για την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν, δεν έχει σβήσει.

Κινήθηκαν μόνο τα τρόφιμα

Το γεγονός ότι με το που πήραν οι συνταξιούχοι τα 120 ευρώ τονώθηκε κάπως η κατανάλωση τροφίμων και ιδιαίτερα κρέατος επιβεβαίωσε ο κ. Χρήστος Δημητρίου, από τους πιο παλιούς κρεοπώληδες στην αγορά, λέγοντας ότι «κάτι έγινε τώρα που κάποιοι πήραν τα 120 ευρώ. Το μόνο που κινείται κάπως αυτόν τον καιρό είναι τα καταστήματα τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στο κρέας έχει κάπως αυξηθεί η κινητικότητα, διότι ο κόσμος ψωνίζει για να έχει τουλάχιστον να φάει σε κάθε περίπτωση. Όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά έχουν πεθάνει. Προσωπικά είμαι της γνώμης ότι πρέπει να κλειστεί κάποια συμφωνία και ας είναι λίγο επώδυνη στη συνέχεια. Αν δε συμβεί αυτό, θα πάμε όλοι μας για φούντο. Ας στριμωχτούμε λίγο μήπως και τι βγάλουμε.

Είμαι 50 χρόνια στην αγορά. Έχω δει και έχω ζήσει πάρα πολλές καταστάσεις. Όμως αυτή που περνάμε τώρα εξολοκλήρου σαν χώρα είναι η χειρότερη όλων. Μετά τη χούντα, τέτοιο χάλι δεν έχω ξαναδεί να μας συμβαίνει. Βιώνουμε την πιο τραγική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας», είπε ο κ. Δημητρίου.

Αν και τα πράγματα είναι δύσκολα και τα όρια στενεύουν όλο και πιο πολύ, ταυτόχρονα ένα δείγμα αισιοδοξίας παραμένει ακόμα ανέπαφο στην αγορά που ελπίζει και προσδοκά καλύτερες μέρες. Γι' αυτό και, όπως λένε οι έμποροι, κάνουν υπομονή.

«Το κακό είναι γενικό αυτές τις μέρες. Περιμένουμε και κάνουμε υπομονή. Λόγω των καταστάσεων, η κίνηση στην αγορά του Ηρακλείου έχει μειωθεί κατά πολύ περισσότερο. Όσον αφορά και τους τουρίστες, είναι και λιγότεροι, αλλά δεν ψωνίζουν κιόλας. Πάντως, αντισταθήκαμε με το "όχι" και αισιοδοξούμε ότι θα καταλήξουμε σε κάτι πιο θετικό», ανέφερε η κ. Βιργινία Σταφυλάκη.

«Με όλα αυτά που γίνονται ζημιωμένοι είμαστε εμείς οι έμποροι. Έχουμε μεγάλη πτώση στη δουλειά μας. Με 60 και 120 ευρώ που παίρνει ο κόσμος τι να πρωτοψωνίσει; Δεν ξέρουμε αν θα μας βγει σε καλό όλο αυτό, αλλά ελπίζουμε», σημείωσε η κ. Μαρία Ντελεφέ.

Ψηφίζουν ευρώ - «Δεν θέλουμε να ζούμε με κουπόνια»

Την ίδια στιγμή, στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή, αν και οι απόψεις διίστανται ανάμεσα στους εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς, φαίνεται να υπερτερεί αυτή της παραμονής μας στο ευρώ. Παρ' όλα αυτά, το ανησυχητικό είναι ότι ο φόβος να αναγκαστούμε να βάλουμε στη ζωή μας κάποια στιγμή και τα κουπόνια περνάει από το μυαλό κάποιον, όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα, οι καταστηματάρχες της Κεντρικής Αγοράς του Ηρακλείου δήλωσαν:

«Η κατάσταση είναι χάλια. Τα πράγματα είναι μαύρα και αβέβαια. Σε καμία σχέση δεν είναι ίδια η κίνηση στην Κεντρική Αγορά του Ηρακλείου, όπως πέρυσι και πρόπερσι. Ο κόσμος είναι ταλαιπωρημένος, οπότε το αποτέλεσμα είναι κακό για όλους μας. Δε νομίζω ότι έχουμε κάποια ελπίδα. Έρχονται χειρότερες καταστάσεις. Μόνο αν γκρεμιζόταν η Ελλάδα και ξαναχτιζόταν ίσως γινόταν κάτι. Πάντως, στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή θα έλεγα ας διαλέγαμε ό,τι θα ήταν καλύτερο για όλους μας», μας είπε ο κ. Γιάννης Πλαϊτάκης, που διαθέτει κατάστημα στην αρχή της 1866.

«Η πτώση στην αγοραστική κίνηση υπήρχε και θα υπάρχει. Και δυστυχώς δε βλέπω να αλλάζει το σκηνικό στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον. Βρισκόμαστε σε πολύ μεγάλη πτώση. Κάθε χρόνο οι καταστάσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στην αγορά είναι και χειρότερες. Συμφωνία πιστεύω ότι θα γίνει με τους εταίρους μας. Δε γίνεται αλλιώς άλλωστε, διότι χωρίς λεφτά δεν μπορεί να κινηθεί τίποτε. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητιανεύουμε μέχρι να μας δώσουν. Όμως θα μας πατήσουν. Θα μας τσακίσουν. Θα κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν, διότι το κεφάλαιο είναι και θα είναι μια ζωή το αφεντικό. Θα διοικεί. Απλά τα νέα μέτρα θα είναι κατά πολύ πιο επώδυνα.

Ωστόσο δεν μπορεί να τίθεται θέμα ευρώ ή δραχμής. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το ευρώ. Έγινε μεγάλος αγώνας να μπούμε στην ΕΟΚ, ώστε να έχουμε ασφάλεια από τους γείτονες. Όμως αυτοί οι λεγόμενοι Ευρωπαίοι είναι τοκογλύφοι. Και αυτό απεδείχθη. Προσπαθούν να δουν πώς θα ξεπουλήσουν την Ελλάδα. Και σε όλα αυτά φταίει η πολιτική μας», ανέφερε ο κ. Μανώλης Καμπριάνης.

«Τελειώσαμε. Κατρακυλάμε. Μέχρι πρότινος κάτι γινόταν. Τώρα τελευταία όμως έχουμε πιάσει πάτο. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Υποφέρει και έτσι υποφέρουμε κι εμείς ως έμποροι. Όλα τα χάσαμε και όλα τα ξεχάσαμε», δήλωσε ο κ. Μιχάλης.

«Η κίνηση στα μαγαζιά μας σε σχέση με πέρυσι είναι πιο πεσμένη από ποτέ. Κατά την άποψή μου, πάντως, αυτό που έγινε έπρεπε να γίνει γιατί δεν μπορούμε να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Να παραδινόμαστε άνευ όρων και να βάζουμε σε υποθήκη το μέλλον της Ελλάδας. Θέλω να ελπίζω πως η νέα συμφωνία θα σημάνει κάτι καλύτερο για όλους μας», τόνισε ο κ. Γιάννης Καπαρουνάκης.

«Τουρισμό δεν έχει. Οι Έλληνες χωρίς λεφτά στην τσέπη δεν κατεβαίνουν για ψώνια. Πέρυσι κάτι γινότανε. Φέτος όμως δεν έχει καθόλου κόσμο. Αυτό που βλέπω για το μέλλον είναι ότι μάλλον πάμε να ζήσουμε με κουπόνια. Δεν αισιοδοξώ ότι θα πάμε σε συμφωνία. Δεν υπάρχει ελπίδα. Νομίζω πως το καλύτερο είναι να ανεξαρτητοποιηθούμε σαν νησί», δήλωσε ο κ. Μάριος Παναγιωτάκης.

Τι δήλωσαν οι καταστηματάρχες

«Η κατάσταση είναι χάλια. Τα πράγματα είναι μαύρα και αβέβαια. Δε νομίζω ότι έχουμε κάποια ελπίδα. Έρχονται χειρότερες καταστάσεις».

Γιάννης Πλαϊτάκης

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητιανεύουμε μέχρι να μας δώσουν. Όμως θα μας πατήσουν. Θα κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν, διότι το κεφάλαιο είναι και θα είναι μια ζωή το αφεντικό».

Μανόλης Καμπριάνης

«Τελειώσαμε. Κατρακυλάμε. Μέχρι πρότινος κάτι γινόταν. Τώρα τελευταία όμως έχουμε πιάσει πάτο. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Υποφέρει και έτσι υποφέρουμε κι εμείς ως έμποροι».

κ.Μιχάλης

«Αυτό που βλέπω για το μέλλον είναι ότι μάλλον πάμε να ζήσουμε με κουπόνια. Δεν αισιοδοξώ ότι θα πάμε σε συμφωνία. Δεν υπάρχει ελπίδα».

Μάριος Παναγιωτάκης

«Η κίνηση στα μαγαζιά μας είναι πεσμένη. Κατά την άποψή μου πάντως αυτό που έγινε έπρεπε να γίνει, γιατί δεν μπορούμε να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά».

Γιάννης Καπαρουνάκης

«Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να κλειστεί συμφωνία και ας είναι λίγο επώδυνη στη συνέχεια. Αν δε συμβεί αυτό θα πάμε όλοι μας για φούντο».

Χρήστος Δημητρίου

«Το κακό είναι γενικό αυτές τις μέρες. Περιμένουμε και κάνουμε υπομονή. Λόγω των καταστάσεων η κίνηση στην αγορά του Ηρακλείου έχει μειωθεί κατά πολύ περισσότερο».

Βιργινία Σταφυλάκη

«Με όλα αυτά που γίνονται, ζημιωμένοι είμαστε εμείς οι έμποροι. Με 60 και 120 ευρώ που παίρνει ο κόσμος τι να πρωτοψωνίσει; Δεν ξέρουμε αν θα μας βγει σε καλό όλο αυτό, αλλά ελπίζουμε».

Μαρία Ντελεφέ

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια