Ειδήσεις

Το "φέσι" πάει σύννεφο για ιδιοκτήτες ακινήτων

«Φέσι» και στα ενοίκια σπιτιών. Ο κόσμος ήδη εδώ και καιρό αδυνατεί να πληρώσει. Και λόγω κλειστών τραπεζών η κατάσταση εξελίχθηκε πιο δυσχερή από ποτέ. Μάλιστα, "ολοένα και επιδεινώνεται", όπως τόνισε ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, «ως προς τη δυνατότητα πληρωμής ενοικίων από τους ενοικιαστές». Ήδη, «τον τελευταίο χρόνο τα ενοίκια δεν πληρώνονται στο 8% των κατοικιών που ενοικιάζονται στην Κρήτη», αναφέρει κάνοντας λόγο για «μεγάλο αριθμό».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στενάζουν γιατί τρέχουν παράλληλα οι φορολογικές τους υποχρεώσεις! Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε μιλώντας στη "Ν.Κ." η ιδιοκτήτρια ακινήτου κ. Μαρία Μαυράκη, η οποία τόνισε ότι πριν μια εβδομάδα όχι μόνο έφυγε ο νοικάρης της εν μία νυκτί, αλλά της άφησε και φέσι δύο ενοίκια.

Η αυξημένη κίνηση για ενοικιάσεις, όπως άλλωστε κάθε χρόνο τέτοια εποχή και με τους φοιτητές, είναι γεγονός. Όπως επίσης αυξημένα είναι και τα διαθέσιμα ακίνητα. Όμως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και το εξής: Οι ενοικιαστές δε δίνουν προκαταβολές. Ενοικιάζουν ένα σπίτι με το λόγω τιμής. Εφόσον αδυνατούν να πληρώσουν λόγω των κλειστών τραπεζών προκαταβάλλουν ουσιαστικά συμβολικά ποσά.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη, πέρα από μια εγγύηση που καταβάλλεται και αυτή τις περισσότερες φορές όχι ολόκληρη, τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται προς ενοικίαση ενός διαμερίσματος αναμένονται μετά το άνοιγμα των τραπεζών. «Δε δίνουν προκαταβολές. Δίνουν ένα ενοίκιο κι αυτό με δυσκολία. Ουσιαστικά δίνουν την εγγύηση και όχι ολόκληρη. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δείχνουν ανοχή και περιμένουν να ανοίξουν οι τράπεζες για να πληρωθούν».

Στο μεταξύ, αρκετά λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά θα είναι οι φοιτητές που θα σπουδάσουν φέτος στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ άλλης περιοχής της χώρας από αυτήν που διαμένουν, όπως εκτιμούν μεσίτες, ιδιοκτήτες σπιτιών και άνθρωποι του χώρου. Η οικονομική κατάσταση των τελευταίων ημερών επιβάλλει περισσότερο από ποτέ για όσους τυχερούς σπουδάσουν τελικά μακριά από την οικογένειά τους τη συγκατοίκηση ή τη φιλοξενία σε συγγενείς και φίλους.

Ήδη και στο Ηράκλειο είναι αρκετοί οι καινούργιοι φοιτητές που ψάχνουν σπίτι για να συγκατοικήσουν με άλλους φοιτητές. Το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και πολλοί παλιοί φοιτητές που μέχρι σήμερα μένουν μόνοι. Μεγάλη μερίδα σπουδαστών στο μεταξύ τηρεί στάση αναμονής, καθώς, με δεδομένο το... κάπιταλ κοντρόλ των τραπεζών, φοβάται τις μετακομίσεις.

«Όταν έχεις υπογράψει ένα συμβόλαιο και δεν αναγκάζεσαι να φύγεις, παραμένεις στο συγκεκριμένο ενοίκιο. Ήδη έχει αναπτυχθεί μια εμπιστοσύνη ανάμεσα στον ενοικιαστή και στον ιδιοκτήτη ακινήτου. Συνεπώς αν καθυστερήσεις να πληρώσεις δε θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Πώς να πληρώσεις όμως έναν νέο ιδιοκτήτη και να του δώσεις μάλιστα δύο ενοίκια μπροστά και χωρίς να ξέρεις τι σου ξημερώνει;», αναφέρει η κ. Κατερίνα Στάμου, που κατέβηκε στην Κρήτη για να βοηθήσει την κόρη της να μετακομίσει σε άλλο, μικρότερο και μεγαλύτερης παλαιότητας σπίτι και τελικά σηκώνει... ψηλά τα χέρια, περιμένοντας μήπως αλλάξει το οικονομικό κλίμα της χώρας.

Το πόσο έχει παγώσει ή θα παραμείνει «παγωμένη» η αγορά θα φανεί τις επόμενες ώρες ή και ημέρες. Οι περισσότεροι υποψήφιοι ενοικιαστές πάντως αναζητούν ήδη οικονομικότερα σπίτια. Αν πρόκειται για φοιτητές γκαρσονιέρα ή δυάρι, στο κέντρο του Ηρακλείου, κοντά σε μέσα μεταφοράς ή το Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ισχύουν τα χείριστα οικονομικά δεδομένα, οι τιμές στα «φοιτητικά διαμερίσματα» καλά κρατούν ακόμη. Σε μια εποχή βέβαια που τα ενοίκια ήδη έχουν προ πολλού πέσει και υπάρχει μεγάλη προσφορά διαθέσιμων διαμερισμάτων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως μειωμένες κατά 10% ήταν πέρυσι οι τιμές των ενοικίων στο Ηράκλειο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την κ. Μαυράκη, ένας φοιτητής θα μπορέσει να βρει στέγη δαπανώντας ένα ποσό που ξεκινά από τα 200-250 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 300-350 ευρώ, ανάλογα για το αν πρόκειται για γκαρσονιέρα μονή ή δίχωρη, αλλά και για το αν πρόκειται για καινούργια κατασκευή μέχρι δέκα χρόνων.

Ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Αράπογλου αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων και για φοιτητές που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες.

Σημείωσε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και από γονείς για φοιτητική στέγη, όμως φροντίζουν να έχει λιγότερο οικονομικό κόστος. Συνήθως βρίσκουν τη λύση της συγκατοίκησης, είτε ενοικιάζουν παλαιότερο διαμέρισμα». Για όσους δεν έχουν φροντίσει ακόμη να βρουν σπίτι αναφέρει πως «δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Υπάρχει υπερπροσφορά αυτή τη στιγμή».

Επισημαίνεται εξάλλου πως η υπερπληθώρα κατοικιών και πέρυσι οφειλόταν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στο μεγάλο αριθμό των μετεγγραφών φοιτητών στα αντίστοιχα τμήματα των περιοχών από τις οποίες κατάγονται, προκειμένου να μειώσουν το κόστος των σπουδών τους, αλλά και από την προτίμηση που δείχνουν τα τελευταία χρόνια στη λύση της συγκατοίκησης, προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα του σπιτιού.

Τι να προσέχουν - Πρώτα υπογραφές, μετά το κλειδί

Όσον αφορά στο τι πρέπει να προσέχουν όλοι οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν, ο κ. Αράπογλου σημείωσε πως δε θα πρέπει να δίδουν το κλειδί αν πρώτα δεν υπογράψουν το μισθωτήριο. Επίσης, θα πρέπει να είναι και το ρεύμα κομμένο στο διαμέρισμα προς ενοικίαση για να αναγκάζεται ο ενοικιαστής να κάνει σύνδεση στο όνομά του. Σε περίπτωση που δεν πληρώνει τη ΔΕΗ θα κυνηγούν τον ενοικιαστή και όχι τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Σημαντικότατο επίσης, που μας ανέφερε ο κ. Αράπογλου, είναι ότι το μισθωτήριο που θα υπογράφεται θα πρέπει να είναι έντυπο. «Δεν αποτελεί μισθωτήριο η ηλεκτρονική θεώρηση και καταχώρηση των στοιχείων του μισθώματος στο taxis». Στις εξώσεις ο χρόνος παραμονής αν δεν υπάρχει μισθωτήριο είναι πάνω από ένας χρόνος, ενώ αν υπάρχει είναι δύο μήνες. Και δυστυχώς «στις μέρες μας ο κόσμος που δεν πληρώνει ενοίκια συνεχώς αυξάνεται. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στενάζουν γιατί τρέχουν παράλληλα οι φορολογικές τους υποχρεώσεις!

Τον τελευταίο χρόνο τα ενοίκια δεν πληρώνονται στο 8% των κατοικιών που ενοικιάζονται στην Κρήτη. Φανταστείτε τι έχει να γίνει το επόμενο διάστημα με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση της χώρας», κατέληξε.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια