default-image

Τελεσίγραφο: Την Κυριακή είναι η ώρα της αλήθειας

Ελλάδα
Τελεσίγραφο: Την Κυριακή είναι η ώρα της αλήθειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από πολλούς μήνες παλινωδιών, ο κύβος ερρίφθη: Η Ελλάδα θα βρεθεί την ερχόμενη Κυριακή μπροστά στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον της.    

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7:30, ολοκληρώθηκε μετά τις 11:20 και το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε τροχιά ελεύθερη πτώσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το Grexit βρίσκεται ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι και πλέον η Ελλάδα έχει να επιλέξει μεταξύ αυτού και ενός ιδιαίτερα επώδυνου προγράμματος.

Η Ελλάδα καλείται να φέρει την πρόταση με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτή να αξιολογηθεί από τους θεσμούς (η Μέρκελ έβαλε στο κάδρο και το ΔΝΤ, παρότι πλέον το παλιό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ έχει ολοκληρωθεί), ώστε να πάρει τη "χρηματοδότηση-γέφυρα" για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

Δηλώσεις Τσίπρα

«Η κυβέρνηση θα κινηθεί με ταχύτητα ώστε έως το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει μία οριστική και βιώσιμη συμφωνία», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της ολοκλήρωσης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Θέλουμε μία βιώσιμη και οριστική λύση, η οποία θα βάλει ένα τέλος στη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε, «κατέθεσε σήμερα τις ελληνικές προτάσεις, όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική».

Περιγράφοντας τους πυλώνες της συμφωνίας, εξήγησε ότι βασική κατεύθυνση θα είναι μία δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ισχυρό πακέτο επενδύσεων, αλλά και την έναρξη συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, η διαδικασία θα είναι ταχύτατη με στόχο να υπάρχει κατάληξη ως το τέλος της εβδομάδας», υπερθεμάτισε ο κ. Τσίπρας. Όπως εξήγησε, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για μία συμφωνία βιώσιμη που θα δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση.

«Συνειδητοποίησα ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Α. Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για «διαυγείς συνομιλίες», αφήνοντας να διαφανεί ότι κατέστη απολύτως σαφές στην ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει να δώσει άμεσα τις προτάσεις της για το νέο πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνέχεια κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

Πλέον η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για μια "ομαλή" και εποικοδομητική συνάντηση. Δηλώσεις έγιναν από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ενώ στη συνέχεια έκανε δηλώσεις και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συζητηθεί το νέο πρόγραμμα μέσω ESM. Τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σοβαρό πρόγραμμα που θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Έδωσε προθεσμία για την υποβολή αυτής της πρότασης έως την Πέμπτη και στη συνέχεια θα συζητηθεί αυτή η πρόταση στους θεσμούς, ώστε στη συνέχεια να μπορεί το Eurogroup αρχικά και στη συνέχεια η σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη Κυριακή να πετύχουν τη νέα συμφωνία.

Αιτιολόγησε τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των 28 και όχι των 19 της ευρωζώνης, λέγοντας ότι θα πρέπει όλες οι χώρες να συμμετάσχουν στη λήψη της σχετικής απόφασης για την Ελλάδα.

Ο Ντόνταλντ Τουσκ

Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της Ε.Ε. παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή και την ενδεχόμενη αποδοχή από την Ε.Ε. του προγράμματος για την Ελλάδα. Ο ίδιος δήλωσε ότι κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να προσπαθήσουν το καλύτερο δυνατό, ώστε να επιτευχθεί λύση, προκειμένου να μην ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Σε πέντε μέρες είναι η τελική προθεσμία και όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε την κρίση. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και το πιο "μαύρο" σενάριο», πρόσθεσε ο κ. Τουσκ.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ

Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει την Πέμπτη να παρουσιάσει τις προτάσεις της, προκειμένου να βρεθεί μια λύση. «Θα πρέπει η Ελλάδα να υποβάλει συνεκτικές και ολοκληρωμένες προτάσεις, προκειμένου να υπάρξει λύση. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο», πρόσθεσε.

Ο Φρανσουά Ολάντ

Στις δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι στη σύνοδο τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και πλέον θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Επισήμανε ότι θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας, εφόσον η Ελλάδα θέλει και είναι συνεπής με τους κανόνες της Ευρωζώνης.

Ο Ματέο Ρέντσι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμφωνία με την Ελλάδα, ειδικότερα ως προς το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, ενώ ως προς τη συνέχεια τόνισε ότι το θέμα είναι η Ελλάδα να παρουσιάσει προτάσεις που θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές. "Φωτογράφισε" έτσι τη διπλή λύση, αρχικά τη συμφωνία-γέφυρα προκειμένου να υπάρξει μια άμεση ρευστότητα και στη συνέχεια μια λύση μακροπρόθεσμη.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει ολοκληρωμένα τις προτάσεις της στο Eurogroup, το οποίο θα τις εξετάσει την Τετάρτη σε τηλεδιάσκεψη και το Σάββατο σε σύνοδο με φυσική παρουσία των μελών του, ενώ στη συνέχεια, την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής όχι της Ευρωζώνης, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό αίτημα.

Τι έγινε νωρίτερα

Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τους ηγέτες της Ε.Ε. να είχαν απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας για πρόγραμμα-γέφυρα με χρηματοδότηση έως τέλος Ιουλίου προκειμένου να δοθεί χρόνος να προετοιμαστεί και να συζητηθεί η οριστική συμφωνία, ωστόσο τα πρώτα σημάδια λένε ότι αυτό είναι ανακριβές.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό, τότε τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι εντελώς ασφυκτικά για την ελληνική κυβέρνηση, που υφίσταται συνεχές σφυροκόπημα απ' όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, η Ελλάδα θα υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα την Τετάρτη το πρωί. Συγκεκριμένα, όπως είπε στο CNBC, το αίτημα θα αφορά πρόγραμμα από 18 μήνες έως 2 χρόνια.

Στο μεταξύ, λίγο μετά από τις 8 μ.μ. της Τρίτης, ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times έγραψε στο Twitter για πηγές που κάνουν λόγο για πιθανή Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από άλλες πλευρές. Κάτι που σημαίνει ότι δίνονται τρεις μέρες για υποβολή αιτήματος, καταρχήν εκτίμηση από Eurogroup, εν συνεχεία ολοκληρωμένη εκτίμηση και απόφαση του Eurogroup και επικύρωση στη νέα σύνοδο το σαββατοκύριακο.

Πάντως οι νεότερες πληροφορίες λένε ότι το αίτημα της Ελλάδας για συμφωνία-γέφυρα με άμεση χρηματοδότηση συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι, ενώ παράλληλα υποβλήθηκε και (με επιστολή) το επίσημο αίτημα στον ESM για την υιοθέτηση νέου προγράμματος βοήθειας.

Τέσσερα είναι τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται γαλλική πηγή. Η διαδικασία για το προσωρινό πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί χρόνος για ένα μακροπρόθεσμο, είναι:

1. Τις επόμενες ώρες η Ελλάδα υποβάλει γραπτή πρόταση για νέο πρόγραμμα (άμεσες ενέργειες με αντάλλαγμα χρηματοδότηση-γέφυρα)

2. Το Eurogroup την εγκρίνει στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης.

3. Οι Θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) επεξεργάζονται τη νέα πρόταση για λίγες ημέρες.

4. Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής ξανά την Κυριακή για να την εγκρίνουν.

Ο Παντοάν

Ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, μετά το τέλος του Eurogroup τόνισε στα ΜΜΕ ότι η επιλογή για την Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή είναι ένα μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα και όχι ένα δάνειο-γέφυρα.

«Περιμένουμε ακόμη για τις ελληνικές Αρχές να υποβάλλουν επίσημη αίτηση για το πρόγραμμα. Η επιλογή είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όχι δάνειο γέφυρα. Προτείναμε ότι θα ήταν καλύτερα αν το ελληνικό αίτημα θα μπορούσε να έρθει με ακριβή κατάλογο των προηγούμενων δράσεων. Νομίζω θα τα ξαναπούμε σύντομα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παντοάν.

Τι αποφάσισε το Eurogroup  

Ένα καλό και ένα κακό νέο έχει το Eurogroup για την Ελλάδα στο κείμενο των συμπερασμάτων του.

Το καλό είναι ότι θα εξετάσει - μόλις πάρει την ελληνική πρόταση στα χέρια του - τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους. Το κακό είναι ότι υπενθυμίζει πως «η οικονομική βοήθεια προς τα κράτη-μέλη παρέχεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με το κείμενο του Eurogroup, εφόσον παραληφθεί το νέο αίτημα της Αθήνας, πιθανότατα την Τετάρτη, θα συνέλθει σε τηλεδιάσκεψη και ο Ντάισελμπλουμ μαζί με τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν) θα αξιολογήσουν την πρόταση. Μόνο τότε θα πάρει απόφαση το Eurogroup αν μπορούν να αρχίσουν ο επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ολόκληρο το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup:

«Το Eurogroup καλωσόρισε το νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου 2015.

Η Ευρωομάδα αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει νέο αίτημα για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το αίτημα αναμένεται αύριο, 8 Ιουλίου 2015.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για την ίδια ημέρα, όταν η σχετική αίτηση παραληφθεί.

Μετά την υποβολή της αίτησης, ο πρόεδρος του Eurogroup θα ζητήσει από τα θεσμικά όργανα - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - για την αξιολόγηση και την ανάλυση των χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μετά την αξιολόγηση το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει απόφαση σχετικά με το αν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν.

«Όλα αυτά πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες μέρες, όπως έχουμε πολύ λίγο χρόνο», δήλωσε ο J. Dijsselbloem.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ESM και τις Συνθήκες της Ε.Ε., η οικονομική βοήθεια προς τα κράτη-μέλη παρέχεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το προηγούμενο καθεστώς οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έληξε στις 30 Ιουνίου 2015».

Ελληνική πρόταση

Η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει πάλι στο "παιχνίδι" των διαπραγματεύσεων έχοντας στα μανίκια της τόσο το "Όχι" του δημοψηφίσματος όσο και το "Ναι" των υπολοίπων κομμάτων (πλην ΚΚΕ) έπειτα από την προχθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η νέα ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει ορισμένα «σημεία-κλειδιά».

• Να παραμείνει η έκπτωση 30% στο ΦΠΑ στα νησιά

• Να μην ισχύσει στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις

• Αντικατάσταση του ΕΚΑΣ στο τέλος του 2019

• Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του 2015  

• Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων μέχρι το τέλος του 2019

• Έρχεται σε πρώτο πλάνο το ζήτημα του χρέους.

Συνομιλία με Ομπάμα

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μπαράκ Ομπάμα για την ελληνική πρόταση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε, ακούγοντας τις ελληνικές προτάσεις, την επιθυμία του να δοθεί άμεσα λύση και να υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News