Ειδήσεις

Καμία ανησυχία για τα φάρμακα των ρευματοπαθών

«Ανησυχία προκάλεσε στους ρευματοπαθείς η πληροφορία για διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους για σοβαρές παθήσεις (φάρμακα του Ν3816) αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται μέχρι τώρα, ή τα φαρμακεία των Νοσοκομείων, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. υπουργός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Συλλόγων Ασθενών και Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Μετά από σημερινή επαφή μας με το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα τον κ. Βαγγέλη Αυγουλά, σύμβουλο του υπουργού, διαψεύδεται αυτή η πληροφορία.

Ενημερωθήκαμε ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να επεκταθεί η προμήθεια αυτών των φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, μόνο σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή άλλη δημόσια δομή Υγείας δεν είναι εφικτή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Η οποιαδήποτε απόφαση όμως, τονίζει το υπουργείο, θα ληφθεί με την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Η δική μας άποψη, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη επιστολή μας στο υπουργείο, όταν επί υπουργίας του κ. Α. Γεωργιάδη είχε πάλι προκύψει το θέμα, είναι να γίνεται η προμήθεια των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία των Νοσοκομείων για τους παρακάτω λόγους:

• Εξοικονόμηση δαπάνης (το κόστος αυξάνεται κατά 40% στα ιδιωτικά φαρμακεία)

• Στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουμε δυνατότητα εκτέλεσης τριμήνων και εξάμηνων συνταγών εφάπαξ καθώς και κατ' οίκον αποστολή όπου υπάρχει ανάγκη.

• Εξασφαλίζεται η επάρκεια. Στις σημερινές συνθήκες ποιο συνοικιακό φαρμακείο θα μπορεί να δεσμεύσει ένα αρκετά σημαντικό ποσόν για διάστημα 3-6 μηνών έως ότου αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ;

• Αποτρέπεται η κερδοσκοπία και η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων από τις παράλληλες εξαγωγές.

Είμαστε σίγουροι ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασθενών, την έγκαιρη και ασφαλή πρόσβασή τους στις θεραπείες τους και την ομαλή διακίνηση των φαρμάκων αυτών μακριά από συμφέροντα».

Σχόλια