default-image

Απάντηση Ένωσης Αστυνομικών Ρεθύμνου για "ξυλοδαρμό φοιτητή"

Κρήτη
Απάντηση Ένωσης Αστυνομικών Ρεθύμνου για "ξυλοδαρμό φοιτητή"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην καταγγελία που έκανε η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αστυνομική Βία στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με την οποία αστυνομικός της Ασφάλειας Ρεθύμνου, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, προχώρησε σε απρόκλητη επίθεση εις βάρος πολίτη, απαντά σήμερα με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης.

Η καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, η οποία μάλιστα κάνει λόγο για γεγονός που δεν είναι μεμονωμένο, ενώ για το λόγο αυτό καλεί και σε πορεία σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα με σημείο εκκίνησης το Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αστυνομική Βία έχει ως εξής:

«Το μεσημέρι της Παρασκευής 3/7, στον οικισμό Ευληγιά., ενώ ο Β., κάτοικος της περιοχής, προσπαθούσε να βάλει μπροστά τη μηχανή του, δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από τον ασφαλίτη εκτός υπηρεσίας Γ. Μπ. και το σκύλο του.

Ο νταής αξιοποίησε άριστα την εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας και με ειδικές λαβές, στοχευμένες μπουνιές και κλοτσιές σακάτεψε τον Β. που καλούσε σε βοήθεια και προσπαθούσε να αμυνθεί, ενώ ο ασφαλίτης φώναζε ότι δήθεν έπιασε κλέφτη. Ο σαματάς έβγαλε έξω κανίβαλους γείτονες, που όχι μόνο δε βοήθησαν, αλλά συμμετείχαν κι εκείνοι στον ξυλοδαρμό!

Οι αστυνομικοί που κατέφτασαν, αντί να συλλάβουν τον τραμπούκο, άρχισαν κι αυτοί να χτυπάνε, ακόμα και αφότου είχαν περάσει χειροπέδες στον Β. Στο τμήμα, όπου επιτέλους δόθηκε στον Β. η δυνατότητα να μιλήσει, αποκαλύφθηκε ότι είναι εργαζόμενος και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ρέθυμνο (φανταστείτε να ήταν μετανάστης!). Τον συμβούλεψαν να συνεχίσει τη μέρα του κανονικά και να μη μιλάει για το γεγονός, ενώ παράλληλα απέκρυψαν την αστυνομική ιδιότητα του δράστη.

Ο Β. αναγκάστηκε να πάει στο νοσοκομείο γεμάτος μώλωπες, σκισίματα και κακώσεις στον αυχένα. Την επόμενη μέρα κατατέθηκε μήνυση ενάντια στον Γ. Μπ. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δύο ασφαλίτες, ο ένας εκ των οποίων επίσης είχε ξυλοκοπήσει τον Β., προσπάθησαν με ανταλλάγματα και έμμεσες απειλές να τον αποτρέψουν από το να κάνει μήνυση, λέγοντας θρασύτατα ότι "όπου υπάρχει αστυνόμος δεν υπάρχει νόμος". Την ώρα που κατέθετε τη μήνυση, έξω από το τμήμα συμπαραστέκονταν δυναμικά πλήθος αλληλέγγυων.

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Ανήκει σε μια ευρύτερη γενικευμένη καταστολή που τείνει να παγιωθεί: προσαγωγές, καθημερινά μπλόκα, σωματικοί έλεγχοι, ξυλοδαρμοί μεταναστών. Είναι απόρροια της επιβολής ενός συντηρητικού δόγματος νόμου και τάξης, που μέσα στα χρόνια της κρίσης έχει ενταθεί με στόχο την καταστολή της κοινωνικής αγανάκτησης και τη διαμόρφωση πειθήνιων και πειθαρχημένων εργατών.

Αλλά πιο πολύ από την αστυνομική αυθαιρεσία, μας τρομάζουν οι κανίβαλοι νοικοκυραίοι, που στις εκκλήσεις για βοήθεια του γείτονά τους απαντάνε με μπουνιές, κλοτσιές, κλειστές πόρτες και προτεταμένα τηγάνια. Αυτού του είδους η ξεφτιλισμένη αντίδραση, που χτυπά τους αδύνατους και προστατεύει τους ισχυρούς, είναι αποτέλεσμα της τρομοκρατίας των ΜΜΕ, της αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού, της παιδείας του ελληνικού σχολείου και του αποξενωμένου και αποστειρωμένου ανθρώπου που δεν γνωρίζει ούτε το γείτονά του.

Όλες/-οι στην πορεία Τρίτη 7/7 στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο».

Και η απάντηση

Απάντηση στα όσα καταγγέλλονται δίνει σήμερα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης.

Όπως αναφέρει, «με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε την προσπάθεια μιας οργανωμένης μειοψηφίας, η οποία τιτλοφορείται "Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αστυνομική Βία", να αρθρώσει ένα ψευδή καταγγελτικό λόγο σε βάρος της τοπικής Αστυνομίας και κοινωνίας, μιλώντας για "γενικευμένη καταστολή που τείνει να παγιωθεί", με αφορμή περιστατικό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο Ρέθυμνο. Το περιστατικό συνέβη μεταξύ αστυνομικού μάχιμης νευραλγικής υπηρεσίας, που δίνει καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας του τόπου και ενός φοιτητή.

Ο αστυνομικός, ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας, αντιλήφθηκε, σε αδιέξοδο ιδιωτικό δρόμο που οδηγεί στην οικία του, το νεαρό φοιτητή, ο οποίος για άγνωστο λόγο προέβαινε στην παρακολούθηση, επαλειμμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα, γεγονός που είχε γίνει αντιληπτό τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλα μέλη της οικογένειάς του. Στη συνέχεια κλήθηκε η Αστυνομία, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν και οι δύο σε Αστυνομική Υπηρεσία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δεν μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης, κάτι που εκφεύγει από το πεδίο των αρμοδιοτήτων μας και αφορά το χώρο της δικαιοσύνης καθώς και οι δυο πλευρές έχουν προσφύγει εκεί. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι για το συγκεκριμένο συμβάν διενεργείται προανάκριση, η οποία, ως γνωστό, σύμφωνα τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διέπεται από την αρχή της μυστικότητας και ως εκ τούτου όποιος προβαίνει σε δημοσιοποίηση στοιχείων-προσώπων που εμπεριέχονται σε αυτήν διώκεται αυτεπαγγέλτως ποινικά. Παράλληλα με την ποινική διαδικασία, διενεργείται και Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση.

Θέλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα τη διαδικασία κοινωνικού εκφοβισμού που επιχειρείται από μια οργανωμένη μειοψηφία σε βάρος του εν λόγω αστυνομικού. Μέσω της εκτεταμένης και κατευθυνόμενης από ΓΝΩΣΤΑ άτομα αναγραφής συνθημάτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς και διανομής φυλλαδίων, τα οποία τον ονοματίζουν και τον ταυτοποιούν προσωπικά με απώτερο σκοπό αφενός τη στοχοποίησή του από επίδοξους "αλληλέγγυους", αφετέρου την καλλιέργεια κλίματος ενόψει της εν εξελίξει ποινικής και πειθαρχικής διαχείρισης της υπόθεσης από τις αρμόδιες Αρχές.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την κοινωνία του Ρεθύμνου ότι σεβόμαστε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών και θα είμαστε οι πρώτοι που θα καταδικάσουμε οποιοδήποτε περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος του οποιουδήποτε.

Σεβόμαστε εξίσου τη συλλογική διαμαρτυρία του οποιουδήποτε κοινωνικού ή πολιτικού υποκειμένου στο βαθμό όμως που δεν καταστρατηγεί κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες.

Καλούμε τη ρεθυμνιώτικη κοινωνία και όλους τους φορείς να πάρουν δημόσια θέση και να απομονώσουν οποιαδήποτε μειοψηφία που επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα φόβου και κοινωνικού ρατσισμού στην πόλη, για τον Έλληνα αστυνομικό, ο οποίος μοχθεί καθημερινά για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News