Ειδήσεις

Επτά δισ. επειγόντως για... να αποφύγουμε τα χειρότερα

Ο στόχος της Ελλάδας είναι μια συνολική συμφωνία για την επόμενη διετία, ωστόσο, καθώς υπάρχουν πιεστικές, άμεσες ανάγκες, ο Έλληνας πρωθυπουργός - σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου ANSA - θα ζητήσει απόψε επειγόντως 7 δισ. ευρώ για να γλιτώσει την χρεοκοπία.

Πρόκειται για μία συμφωνία-γέφυρα όπως αποκαλύπτει το ιταλικό πρακτορείο ANSA. Στόχος είναι η κάλυψη άμεσων αναγκών και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Μάλιστα το πιθανότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα υποβάλει το κατεπείγον αίτημα ως αίτηση για δάνειο-γέφυρα στη Συνάντηση Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει αβέβαιο αν πράγματι θα οδηγηθούμε σε μια λύση μακράς πνοής, αφού από τις Βρυξέλλες τα μηνύματα κάνουν λόγο για μια μεταβατική συμφωνία διάρκειας 2-3 μηνών με σκοπό να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με την Αθήνα να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις.

Αξιόπιστες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν πως το εν λόγω ενδεχόμενο συζητήθηκε και κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Υπενθυμίζεται πως την ελληνική πρόταση με την οποία πάει σήμερα σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής η Αθήνα παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Μάλιστα σχολιάζει ότι οι προτάσεις που πρόκειται να κατατεθούν από την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες είναι ίδιες με αυτές που ο ελληνικός λαός απέρριψε στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες μια διαπραγματευτική πρόταση, η οποία στην ουσία μοιάζει με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που απέρριψαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα», λέει το δημοσίευμα.

«Παρ' όλα αυτά η Αθήνα θέλει να επιβάλει εξαιρέσεις στο ΦΠΑ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων», λέει το δημοσίευμα και συμπληρώνει:

«Αναφορικά με τα στρατιωτικά έξοδα, δε θα υπάρξουν οι περικοπές που ζητούν οι δανειστές».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup προβλέπει ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Να σημειωθεί ότι η ώρα έναρξης της Συνόδου κορυφής έχει αλλάξει και έχει οριστεί για τις 7:30 μ.μ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια