default-image

Καθαρίζει εθελοντικά εδώ και 35 χρόνια

Κρήτη
Καθαρίζει εθελοντικά εδώ και 35 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύφημο μνεία θα έπρεπε να απονείμει ο Δήμος Ηρακλείου στην 73χρονη κάτοικο του Μασταμπά Τούλα Παπαδάκη. Η κ. Παπαδάκη καθαρίζει εθελοντικά εδώ και 35 χρόνια ένα μεγάλο μέρος της οδού Μαιάνδρου, γιατί απλά δεν της αρέσει η γρουσουζιά!

Η Μαιάνδρου είναι κάθετος της Πετρακογιώργη. Διαθέτει πολυκατοικίες, με αυλές και δέντρα, φούρνους, στάσεις λεωφορείων και σούπερ-μάρκετ σε απόσταση αναπνοής. Διαθέτει όλα τα καλά δηλαδή, εκτός από θέσεις στάθμευσης και οδοκαθαριστή. Κι αν για τα πάρκινγκ δεν μπορεί να κάνει κάτι, για τα σκουπίδια μπορεί η κ. Τούλα, που έχει αναλάβει να κάνει εθελοντικά λαμπίκο το δημόσιο δρόμο.

«Δεν κουράζεστε;», τη ρωτάμε. Και μας απαντά: «Ποτέ δε με κούρασε η δουλειά. Ίσα-ίσα που με ξεκουράζει, με κάνει να ξεδίνω. Άλλα είναι που με κουράζουν εμένα: τα προβλήματα υγείας, η κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια, η αβεβαιότητα».

Η κ. Τούλα κάνει σχεδόν σε καθημερινή βάση αμισθί δουλειά που αναλογεί σε κανονικό εργαζόμενο, αφού, εκτός από τις πευκοβελόνες, τα ξεραμένα φύλλα και τα λοιπά αστικά απορρίμματα που μαζεύει από την οδό Μαιάνδρου, κλαδεύει, περιποιείται και φυτεύει ολόκληρο τον κήπο της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει.

Η οικογένειά της συχνά τη μαλώνει γιατί δε θέλει να τη βλέπει να κουράζεται, όμως η ίδια επιμένει. Άλλες νοικοκυρές δε σκουπίζουν καν μπροστά από την πόρτα τους. Εκείνη σκουπίζει ολόκληρο δρόμο. «Δε θεωρώ αυτό που κάνω κάτι φοβερό. Κατάγομαι από την Άρτα. Εκεί όλες οι γυναίκες καθαρίζουν καθημερινά έξω από το σπίτι τους. Να μη σας πω ότι πρώτα καθαρίζουν απ' έξω και μετά από μέσα. Παλιά ήταν έτσι και στην Κρήτη, όμως πλέον έχουμε μείνει λίγες.

Βλέπω και άλλες 2-3 κυρίες στην περιοχή μας (μία είναι στην οδό Πετρακογιώργη), οι οποίες φροντίζουν για την καθαριότητα δημόσιων δρόμων. Τι να κάνουμε; Αφού έχουν πολλά χρόνια να περάσουν από το Μασταμπά οδοκαθαριστές. Παλιά την Ακαδημίας την καθάριζαν κάθε μέρα και τους γύρω δρόμους (ανάμεσα σ' αυτούς και το δικό μας) δύο φορές την εβδομάδα. Από δύο φορές την εβδομάδα, πέσαμε σε μία, κάθε Πέμπτη. Μετά κόπηκε κι αυτή εντελώς», αναφέρει.

Η κ. Τούλα δούλευε 30 χρόνια στα ξενοδοχεία και της αρέσει η καθαριότητα. Δεν της αρέσει να είναι καθαρά μόνο μέσα στο σπίτι της ή μπροστά από την πόρτα της, αλλά γενικά της αρέσει να ζει σ' ένα καθαρό περιβάλλον, και το αποδεικνύει έμπρακτα: Καθαρίζει απέναντι από την πολυκατοικία της, πιο πάνω, πιο κάτω, ακόμα παρακάτω, όπου έχει σκουπίδια.

Ακόμα και στο φούρνο να κινήσει να πάει, στο δρόμο σταματάει πολλές φορές για να μαζέψει από κάτω σακούλες και άλλα σκουπίδια και να τα βάλει στον κάδο. «Τι να κάνω; Έτσι είμαι», μας λέει.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News