default-image

Ουρές και χθες για τα 120 ευρώ

Κρήτη
Ουρές και χθες για τα 120 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκδηλη ήταν η οργή και η αγανάκτηση στα πρόσωπα των συνταξιούχων του Ηρακλείου που βρέθηκαν και πάλι χθες να περιμένουν στην ουρά για τα μόλις 120 ευρώ της σύνταξής τους, που δεν είχαν καταφέρει να λάβουν την Παρασκευή.

Άνθρωποι κουρασμένοι, κατάκοποι, καταταλαιπωρημένοι και με πολλά προβλήματα υγείας, εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την αντίδρασή τους για τη δεινή θέση στην οποία τους έχουν φέρει οι πολιτικές εξελίξεις.

Ωστόσο, στις ουρές που σχηματίστηκαν στα 1.155 υποκαταστήματα τραπεζών που άνοιξαν χθες σε όλη τη χώρα βρέθηκαν και πολλοί συνταξιούχοι που, ενώ πήραν τα 120 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, μη γνωρίζοντας πως περίμεναν μάταια καθότι τα χρήματα δεν προορίζονταν γι' αυτούς αυτή τη φορά, έχασαν χρόνο και μπήκαν στον κόπο άδικα. Διότι, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, 120 ευρώ μπορούν να πάρουν μόνο όσοι δεν τα πήραν την περασμένη εβδομάδα και όχι εκ νέου όλοι οι συνταξιούχοι για τη νέα εβδομάδα.

Ατέλειωτη ταλαιπωρία

Στο Ηράκλειο οι συνταξιούχοι έτρεξαν από πολύ νωρίς το πρωί στις τράπεζες προκειμένου να προλάβουν να πάρουν θέση, φορώντας καπέλα και κρατώντας από τη μια ένα μπουκάλι νερό και από τη άλλη το μπαστουνάκι τους. Ο ιδρώτας έτρεχε στα πρόσωπά τους, λόγω και των αυξημένων θερμοκρασιών που επικρατούσαν. Άλλοι έφταναν υποβασταζόμενοι από τα παιδιά τους, πολλά από τα οποία αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις δουλειές τους για να τους βοηθήσουν.

Ίδιες εικόνες ντροπής με πρωταγωνιστές για μια ακόμη φορά ηλικιωμένους ανθρώπους αλλά και μεγάλη σύγχυση έξω από τις τράπεζες που άνοιξαν επικράτησαν και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Με την κατάσταση φορτισμένη, δεν έλειψαν και τα λιποθυμικά επεισόδια που σημειώθηκαν κυρίως στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ας δούμε όμως τι λένε οι συνταξιούχοι σχολιάζοντας τις καταστάσεις που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Δεν ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που, ενώ δούλεψαν μια ζωή με την προοπτική να έρθει εκείνη η στιγμή που θα έβγαιναν στη σύνταξη για να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους, τώρα, στη δύσκολη αυτή ηλικία, χρειάζεται να στήνονται έξω από τις τράπεζες.

Πολλοί ανέφεραν πως δε δούλεψαν μια ζωή για να γίνουν ξαφνικά ζητιάνοι, περιμένοντας λίγα χρήματα για να αγοράσουν φάρμακα, να βοηθήσουν τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια τους αλλά και να ζήσουν οι ίδιοι μόνο με τα 120 ευρώ και αν συνεχίσουν να τα παίρνουν και αυτά...

«Με το "όχι" που δώσαμε πρέπει να εισακουσθούμε. Πρέπει οι δανειστές να λάβουν υπόψη τους τη βούληση του λαού. Μίλησε η Ελλάδα. Και θα είναι άδικοι αν δεν το κάνουν αυτό. Πρέπει να το σκεφτούνε διότι δεν πετάνε έξω έναν άνθρωπο αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν είμαστε αντάρτικος λαός, αλλά όταν δεν έχεις δουλειά πώς θα ξεπληρώσεις; Άμα μου κόβεις τη σύνταξη πού θα βρω τα λεφτά για να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου; Την ψυχή μου θα σου δώσω; Χρειάζεται κατανόηση. Όλοι είμαστε άνθρωποι», τόνισε η κα. Βασιλεία Σπυριδάκη.

«Όλα τα έχουν κάνει μπάχαλο. Τι φταίμε να μας κρατάνε τα λεφτά και να μας τα δίνουν λίγα-λίγα. Γέροι άνθρωποι, να βρισκόμαστε σε αυτή την άθλια κατάσταση και να ζούμε την απόλυτη εξαθλίωση. Αυτοί που κυβερνάνε μας φτάσανε σε αυτό το χάλι. Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξανασυμβεί. Δε δουλεύαμε 40 χρόνια για να παίρνουμε τώρα 100 ευρώ. Έχουμε υποχρεώσεις και λογαριασμούς... Πώς θα ζήσουμε;» τόνισε ο κ. Ζαχαρίας Τσαμάνδουρας.

Ανησυχία για το αύριο: «Πώς θα επιβιώσουμε με ψίχουλα;»

«Ταλαιπωρούμαστε χωρίς λόγο. Εκτός από την κατοχή, τέτοια κατάσταση δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ. Έχω 8 παιδιά και 6 δισέγγονα. Πώς θα επιβιώσουμε με 120 ευρώ; Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Αυτά είναι δυσάρεστα πράγματα. Είμαστε άνθρωποι με πολλά προβλήματα και μας αναγκάζουν να ερχόμαστε τώρα σε αυτή τη θέση να περιμένουμε στις ουρές», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Τσαγκαράκης.

«Δεν ανήκω στον Τσίπρα αλλά πάντα έλεγα ότι οι Έλληνες είμαστε κακομοίρηδες. Εμείς τα γυρεύουμε και τα παθαίνουμε όλα. Είναι στη φύση μας, δυστυχώς. Πιστεύω ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους εταίρους. Το μυαλό μου πάει σε όλα τα δυσάρεστα πιθανά σενάρια, μέχρι και στο να μας επιβάλλουν δική τους κυβέρνηση στο τέλος», ανέφερε ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης.

«Περιμένω αρκετές ώρες. Η εξυπηρέτηση γίνεται με νούμερα και αναμένουμε τη σειρά μας. Για άλλη μια φορά ζούμε με την αμφιβολία για το αύριο. Εδώ που φτάσαμε αυτό που μένει είναι το τι θα προκύψει», τόνισε ο κ. Σταύρος Ζηδιανάκης. Με τις δηλώσεις των συνταξιούχων να εκφράζουν την απογοήτευση που νιώθουν, καθώς καλούνται και πάλι να πληρώσουν τη νύφη, αναμένοντας στην ουρά και μέσα στον ήλιο και στη ζέστη τα 100 ευρώ, «που θα φτάσουν για τι; Για να ζήσεις ή για να πληρώσεις;», όπως ρωτάνε.

Τι δήλωσαν οι συνταξιούχοι

«Αν μου κόβεις τη σύνταξη, πού θα βρω τα λεφτά για να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου; Την ψυχή μου θα σου δώσω; Χρειάζεται κατανόηση. Όλοι είμαστε άνθρωποι».

Βασιλεία Σπυριδάκη

«Όλα τα έχουν κάνει μπάχαλο. Δε δουλεύαμε τόσα χρόνια για να παίρνουμε τώρα 100 ευρώ. Έχουμε υποχρεώσεις, λογαριασμούς, πώς θα ζήσουμε;».

Ζαχαρίας Τσαμανδούρας

«Έχω 8 παιδιά και 6 δισέγγονα. Πώς θα επιβιώσουμε με 120 ευρώ; Είμαστε άνθρωποι με προβλήματα και μας αναγκάζουν να περιμένουμε στις ουρές».

Μιχάλης Τσαγκαράκης

«Οι Έλληνες είμαστε κακομοίρηδες. Εμείς τα γυρεύουμε και τα παθαίνουμε όλα. Είναι στη φύση μας, δυστυχώς. Πιστεύω ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους εταίρους».

Μανώλης Παναγιωτάκης

«Περιμένω αρκετές ώρες. Η εξυπηρέτηση γίνεται με νούμερα και αναμένουμε τη σειρά μας. Για άλλη μια φορά ζούμε με την αμφιβολία για το αύριο. Εδώ που φτάσαμε, αυτό που μένει είναι το τι θα προκύψει».

Σταύρος Ζηδιανάκης

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News