default-image

Αρχίζουν τα συσσίτια για ζώα

Κρήτη
Αρχίζουν τα συσσίτια για ζώα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι τώρα ξέραμε για συσσίτια στους ανθρώπους. Από τώρα και μετά ακούμε να γίνονται συσσίτια και στα ζώα, όπως έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Νάξο, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών με το capital control, που προκαλεί ήδη τις πρώτες ανησυχίες για πιθανότητα ελλείψεων στις ζωοτροφές, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να ξανανοίξουν οι τράπεζες και να επανέλθει η ομαλότητα στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως έγινε γνωστό, το πρώτο συσσίτιο στα ζώα έγινε στη Νάξο, όπου σημειώθηκε η διανομή ζωοτροφών ώστε να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε μια προσπάθεια να μην προκύψει έλλειψη, αφού το μέλλον τόσο στις εισαγωγές όσο και στις συναλλαγές είναι αβέβαιο, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου αποφάσισε να παρέχει τόση ακριβώς τροφή όση είναι απαραίτητη για το κάθε ζώο. Ανάλογες ανησυχίες εκφράζονται και στην υπόλοιπη χώρα και φυσικά και στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νάξος επιδοτείται στις ζωοτροφές κάθε μονό μήνα. Και όπως λένε οι συνεταιριστές της περιοχές, κάθε μονό μήνα περιμένουν να κάνουν παραγγελίες για να γεμίσουν τις αποθήκες τους οι κτηνοτρόφοι. Όμως σήμερα οι αποθήκες των κτηνοτρόφων είναι σχεδόν άδειες, αφού δεν υπάρχει ρευστότητα και οι εταιρείες των ζωοτροφών ζητούν ρευστό για να πουλήσουν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, αποφασίστηκε από την ΕΑΣ Νάξου να γίνει η διανομή ζωοτροφών στα ζώα για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Χαριστική βολή

Στο μεταξύ, ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία, που αποδοκιμάζεται όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, όπως υποστηρίζει η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών και ζητά να μείνει η χώρα στο ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «η επιστροφή στη λογική και στις διαπραγματεύσεις είναι εθνικό συμφέρον και το εθνικό συμφέρον προέχει κάθε άλλου.

Με τη χώρα στην απομόνωση και την έλλειψη των μηχανισμών στήριξης της Ε.Ε. είναι πραγματικά αδύνατο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε βασικές ανάγκες χρηματοδότησης των βασικών λειτουργιών του κράτους και της οικονομίας μας γενικότερα.

Η ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα που έχει επιφέρει ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων αναμένεται να επιφέρει τη χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία, η οποία δοκιμάζεται όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης».

Παρακάτω, στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών συνοψίζει τα προβλήματα που δημιουργεί ο έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες της Ελλάδας ως εξής: «Η διατάραξη στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς των δημητριακών σε λίγα εικοσιτετράωρα αναμένεται να αφήσει χωρίς τις απαραίτητες ζωοτροφές τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η αδυναμία των εισαγωγών βασικών α' υλών που είναι απαραίτητες αναμένεται να επεκτείνει την ανωμαλία τροφοδοσίας για χρόνο που δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Η διαχείριση των σιτηρών που βρίσκονται σε περίοδο συγκομιδής (σιτάρια, κριθάρια κ.ά.) καθιστά αδύναμη κάθε ομαλή συναλλαγή με τον αγροτικό κόσμο, που αυτή τη στιγμή περιμένει να καλύψει καλλιεργητικά κόστη ενός χρόνου.

Οι μεταφορές των ζωοτροφών από και προς τις παραγωγικές μονάδες και γενικά προς την αγορά, ουσιαστικά έχει σταματήσει ή πρόκειται να σταματήσει άμεσα, ενώ το κόστος για τις νησιωτικές περιοχές εκτινάσσεται στα ύψη.

Είναι γνωστό ότι το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας προέρχεται κατά 56% από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε., ενώ οι επενδύσεις στον αγροτικό χώρο έχουν επιδοτηθεί κατά 70%, συνεπώς κάθε σκέψη για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. οδηγεί στην πραγματική εξαθλίωση και καταστροφή σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, αυτό των αγροτών και των κτηνοτρόφων, το οποίο θα συμπαρασύρει όλη τη μεταποιητική βιοτεχνία και βιομηχανία της χώρας».

Πρωτόγνωρες συνθήκες - «Χαοτική κατάσταση»

Παρακάτω, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η χαοτική αυτή κατάσταση αφορά στον κρίσιμο τομέα της παραγωγής τροφίμων (γάλα, κρέας, τυροκομικά, ψάρια, αβγά κ.τ.λ.), των οποίων η έλλειψη απειλεί αυτή καθαυτή την επάρκεια σε τρόφιμα των συμπολιτών μας».

«Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και πραγματικά πρωτόγνωρες, για το λόγο αυτό σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να προτάξετε το εθνικό συμφέρον και να αποτρέψετε την άτακτη χρεωκοπία, η οποία θα επιφέρει την πραγματική εξαθλίωση των Ελλήνων».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News