Ειδήσεις

Έκπληξη για τους τουρίστες το "όχι"

Με μεγάλη τους έκπληξη οι τουρίστες μάθαιναν τα νέα χθες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από καταστηματάρχες στο νησί μας. Άλλοι σχολίαζαν πως θα πληρώνουν «σε ευρώ ή σε δραχμές;». Άλλοι συμπονετικά μοίραζαν tips.

Πάντως, οι περισσότεροι ξένοι, που ρωτήθηκαν από τη "Νέα Κρήτη" για τα πιστεύω τους μετά και το "όχι" του ελληνικού λαού, εξέφρασαν την πεποίθηση πως θα παραμείνουμε στο ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τόνιζαν, θα υπάρξει ένα ντόμινο εξόδου άλλων χωρών και καταστροφή της ευρωζώνης.

Όποιοι έτυχε να ρωτήσουν τον κ. Γιάννη Καφετζάκη, που ασχολείται με παραδοσιακά τουριστικά προϊόντα στην 25ης Αυγούστου, «ποιο βγήκε πρώτο, το ναι ή το όχι, και λάμβαναν την απάντηση «το όχι», δεν πίστευαν στα αφτιά τους.

Για παράδειγμα, τρεις Ολλανδοί, όπως μας είπε ο κ. Καφετζάκης, «έμειναν χθες το πρωί εμβρόντητοι. Αν κι έχουν ενημερωθεί οι ξένοι», όπως μας είπε, «για τις εξελίξεις, ωστόσο όλοι είχαν την αίσθηση πως το "όχι" σημαίνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

«Έτσι, αντιλαμβάνονταν το δημοψήφισμα», όπως τόνισε και η κ. Ζαφειρένια Φραγκιαδάκη. «Πολλοί δε ρωτούν για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Όμως, όταν τους πιάσεις συζήτηση, θα σε ρωτήσουν "και με την κρίση τι γίνεται;". Δεν έχουν όμως καταλάβει γιατί ήταν το "ναι" ή το "όχι" στο δημοψήφισμα. Και είναι δύσκολο να τους εξηγείς».

Η κ. Φραγκιαδάκη, εξυπηρετώντας στο κατάστημά της τουρίστες, εισέπραξε την αισιοδοξία τους ότι δε θα φύγουμε από το ευρώ. «Δεν πιστεύουν οι ξένοι ότι θα μας διώξουν από το ευρώ. Πιστεύουν ότι, αν φύγουμε από το ευρώ, θα είναι πιο αδύναμη η δραχμή». Τα δε συναισθήματα των ξένων προς τους Έλληνες; «Ανάμικτα», όπως μας είπε η κ. Φραγκιαδάκη. «Είτε συμπόνιας, είτε ειρωνείας». Μια παρέα τουριστών της άφησε χθες 2 ευρώ μπουρμπουάρ. Ήταν μια κίνηση καλοπροαίρετη. Συνοδευόταν όμως από σχόλιο ότι από 'δω και πέρα οι Έλληνες θα έχουν μεγάλη χρηματική ανάγκη.

Άλλοι τουρίστες, ρωτώντας το κόστος σε υπηρεσίες, ζητούσαν να τους απαντήσει αν η κοστολόγησή τους ήταν σε δραχμές ή ευρώ. Χαμογελούσαν ειρωνικά και μάλιστα δεν ψώνιζαν.

Ο Ιταλός κ. Fabio Gerbi, που συναντήσαμε στην 25η Αυγούστου, μας είπε πως έχει ξετρελαθεί με τη χώρα μας. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που έρχεται και η πρώτη στην Κρήτη. Ο ίδιος δουλεύει σε τράπεζα και δεν μπορεί να πιστέψει πως θα βγει η χώρα μας από το ευρώ. «Θα υπάρξει ντόμινο εξόδου και για άλλες χώρες. Θα καταστραφεί όλη η Ευρώπη», πρόσθεσε. Όσον αφορά στο αν θα υπάρξει η περιβόητη συμφωνία, όλοι όσοι ρωτήσαμε έκαναν λόγο για μια «δύσκολη διαπραγμάτευση».

Τουρίστες με μικρά βαλάντια - Δεν αφήνουν πολλά χρήματα

Οι ξένοι τουρίστες, όπως μας ανέφεραν, όσες μέρες βρίσκονται στην Κρήτη παρατηρούν ότι ακόμη και μετά το δημοψήφισμα δεν υπάρχει η αίσθηση του πανικού στον ντόπιο πληθυσμό. Οι ρυθμοί, όπως διαπιστώνουν, κυλούν ομαλά σαν να μη υπάρχει ανησυχία. Οι ίδιοι μπαινόβγαιναν χθες στα τουριστικά καταστήματα της 25ης Αυγούστου και ψώνιζαν αναμνηστικά είτε τοις μετρητοίς, είτε με κάρτα.

Τώρα, αν διέθεταν λίγα ή περισσότερα χρήματα, όπως γινόταν άλλοτε σε προηγούμενες χρυσές τουριστικές σεζόν, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Πάντως, «δεν έχει να κάνει με το δημοψήφισμα», σημειώνουν οι ασχολούντες με τον τουρισμό, οι οποίοι ανέφεραν πως έτσι κι αλλιώς το οικονομικό επίπεδο των τουριστών που ήρθε φέτος στο νησί ήταν αρκετά χαμηλό εξαρχής και πολύ νωρίτερα, πριν συμβούν όσα συνέβησαν το τελευταίο 10ήμερο.

Τουρίστες ανεξαρτήτου προέλευσης δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τις ομορφιές του τόπου μας, γοητευμένοι από την κρητική φιλοξενία, και πιστεύουν πως ό,τι και να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα αυτά τα δύο δε θα χαθούν.

Τι δηλώνουν επιχειρηματίες και τουρίστες

«Ήρθαμε από Βραζιλία για 20 ημέρες. Είναι πανέμορφη η Κρήτη και οι άνθρωποι φιλόξενοι. Ελπίζουμε να τα καταφέρετε».

Danglas Sinatti

«Ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε δοκιμασία. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία και παραμονή στο ευρώ».

Ana Caroline

«Αξιαγάπητη χώρα, φαγητό και φιλοξενία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Θα γίνει ντόμινο. Θα καταστραφεί όλη η Ευρώπη».

Fabio Gerbi

«Άλλοι τουρίστες ψωνίζουν με μετρητά, άλλοι με κάρτα. Τα χρήματα όμως που αφήνουν είναι λιγοστά εδώ και μήνες. Οι ρυθμοί παραμένουν χαμηλοί».

Ιπποκράτης Τζώρτζης

«Η Κρήτη είναι τέλεια. Δε θα χάσει από την κρίση. Αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα βγουν και άλλες χώρες».

Mathieu Barbarossa

«Ήρθα από Γαλλία. Περνάμε υπέροχα στην Κρήτη. Καταπληκτική η φιλοξενία του κόσμου. Δύσκολη αναμένεται η διαπραγμάτευση για κλείσιμο συμφωνίας».

Lydie Garignon

«Οι ξένοι τουρίστες είναι ενημερωμένοι για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, όχι όμως και για το τι σήμαινε το δημοψήφισμα της Ελλάδας».

Γιάννης Καφετζάκης

«Μετά το δημοψήφισμα και το "όχι" ήταν ανάμικτα τα συναισθήματα των τουριστών. Δεν πιστεύουν, πάντως, ότι θα μας διώξουν».

Ζαφειρένια Φραγκιαδάκη

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια