default-image

Κατακόρυφη πτώση στις κρατήσεις

Κρήτη
Κατακόρυφη πτώση στις κρατήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τον τουρισμό. Θα πρέπει άμεσα να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να επανέλθει το κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας στην τουριστική αγορά». Αυτό τονίζουν ξενοδόχοι της Κρήτης, οι οποίοι δίνουν μάχη για να αποφευχθούν ακόμη πιο εφιαλτικές καταστάσεις, όπως μαζικές ακυρώσεις και κλείσιμο ξενοδοχείων, μετά την περιπέτεια που βιώνει η χώρα μας.

Στη μειωμένη ροή των κρατήσεων, η οποία έχει σχεδόν μηδενιστεί για την Κρήτη, αναφέρεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. «Τα πράγματα θα είναι μαύρα όσον αφορά στον τουρισμό, αν δεν ανοίξουν άμεσα οι τράπεζες. Προβλέπεται να φτάσουμε μέχρι και στο σημείο να κλείσουν ξενοδοχεία.

Πολλοί τουρίστες, κυρίως ηλικιωμένοι, φοβούνται με την όλη κατάσταση και δεν έρχονται. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους είχαν κάνει κρατήσεις μέσω διαδικτύου και δεν είχαν δώσει προκαταβολές. Συνήθως στην Κρήτη σημειώνονταν περίπου 5.000 κρατήσεις τη μέρα. Μετά τα τελευταία δεδομένα, οι κρατήσεις έχουν πέσει στις μόλις 100, με το νούμερο να είναι τραγικό!», τόνισε ο κ. Χαλκιαδάκης.

"Παγωμένα" τα συμβόλαια

Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια για την επόμενη τουριστική σεζόν, αυτά παραμένουν "παγωμένα", σύμφωνα με τον ξενοδόχο και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννη Οικονόμου. «Το πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε δουλειά, ούτε ζήτηση. Η ροή των κρατήσεων έχει ουσιαστικά εξανεμιστεί πανελληνίως. Θα έχετε ακούσει τα στοιχεία του ΣΕΤΕ που κάνουν λόγο για 50.000 χαμένες κρατήσεις την ημέρα.

Θα πρέπει, λοιπόν, να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη που αυτή τη στιγμή έχει χαθεί και δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον από τους τουριστικούς πράκτορες ούτε για του χρόνου. Θα σας πω μόνο πως τώρα κανονικά θα έπρεπε να υπογράφαμε δεκάδες συμβόλαια καθημερινά, τα οποία όχι μόνο έχουν "παγώσει", αλλά είναι και άτοπο να το συζητάμε», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Οι τουρίστες είναι ενημερωμένοι για την όλη κατάσταση. Είναι ευγενέστατοι απέναντί μας. Πολλοί πριν έρθουν μας ρωτάνε αν θέλουμε να μας διαβιβάσουν τα χρήματα, με εμάς να τους απαντάμε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Τους λέμε πως μπορούν να πληρώσουν και όταν έρθουν. Μάλιστα, επιλέγουν εις γνώση τους να έρθουν στην Ελλάδα. Γνωρίζουν πολύ καλά το κλίμα και μας συμπαραστέκονται», είπε ο ξενοδόχος Γιώργος Λογιάδης.

«Εκείνο που δεν ξέρω και φοβάμαι είναι το κατά πόσο μας εμπιστεύονται ακόμα οι Ευρωπαίοι μετά από όλες αυτές τις παλινωδίες που έχουν γίνει. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο τελευταίο 5μηνο, αλλά και πιο πριν. Υπό αυτές τις συνθήκες, εμείς θα πρέπει να πάμε με πάρα πολύ χειροπιαστά εχέγγυα και με κάτι πάρα πολύ πειστικό προκειμένου να τους πείσουμε να μας στηρίξουν καλόπιστα, μέχρι εμείς να αρχίσουμε να υλοποιούμε τις όποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να κάνουμε», είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα τουρισμού κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Αργοπεθαίνει η αγορά - «Συμφωνία εδώ και τώρα»

«Είναι αναγκαίο να επέλθει συμφωνία το συντομότερο», λένε οι οικονομικοί παράγοντες. Την ίδια ώρα, όμως, και ο εμπορικός κόσμος της Κρήτης αργοπεθαίνει όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και στις τουριστικές περιοχές. Η αναστροφή του κλίματος και η ρευστότητα είναι τα ζητήματα που θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα οι άνθρωποι της αγοράς.

«Το μεγάλο μας πρόβλημα έγκειται στη ρευστότητα και από ό,τι ακούμε από τα πρακτορεία προβλέπονται πολλές ακυρώσεις», τόνισε ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Αμμουδάρας Ηρακλείου, Γιώργος Αεράκης.

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά και για όσους έχουμε μαγαζιά και εστιατόρια, αλλά και για τον κόσμο που δουλεύει σε αυτά.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», είπε η καταστηματάρχης στην περιοχή της Σταλίδας Ιβέτα Γεωργίεβα. «Πρέπει να επέλθει μια συμφωνία αμέσως, για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε και πάλι στην κανονικότητα. Πράγμα που δε βλέπουμε να επιτυγχάνεται άμεσα, έτσι όπως είναι τα πράγματα», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης. «Μια βδομάδα με κλειστές τις τράπεζες είναι 4 δισ. ζημιά για την ελληνική οικονομία. Και αυτό κάθε μέρα που περνάει προστίθεται στο λογαριασμό, με συνέπεια να έχουμε επιπλέον επιβάρυνση με περαιτέρω μέτρα», τόνισε ο οικονομολόγος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΒΕΗ Μιχάλης Τσικνάκης.

«Νομίζω πως η αποκατάσταση στην αγορά θα πάρει πολύ χρόνο για να συμβεί. Δε θα πρέπει να γελιόμαστε. Νομίζω ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν capital controls, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα συμβαίνει με ανοιχτές τράπεζες», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, Σταύρος Καρτέρης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_u4on8zhc/

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News