Ειδήσεις

Εκπρόσωποι φορέων: "Μπήκε η ταφόπλακα στην αγορά"

Με το βλέμμα στραμμένο στην πολυπόθητη συμφωνία που θα είναι το "κλειδί" για να ξεκλειδώσει και πάλι η οικονομία στη χώρα μας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δε θα είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, βρίσκονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς και των κοινωνικών φορέων του νομού Ηρακλείου, που μίλησαν στη "Νέα Κρήτη" χθες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και εκφράζοντας τις προσδοκίες τους για "την επόμενη μέρα", όλοι αναφέρονται με δραματικό ύφος στη διαμορφωθείσα κατάσταση της Ελλάδας και τονίζουν ότι δεν υπάρχουν πλέον για την αγορά καθόλου περιθώρια για την επίτευξη της συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας.

Κοινή διαπίστωση όλων ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ανοίξουν σύντομα ξανά οι τράπεζες στην Ελλάδα, δεδομένου ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία. Εκτός και αν αυτή η συμφωνία, έστω και εν μέρει, επιτευχθεί σήμερα. Πάντως, όλοι όσοι μιλούν στην εφημερίδα μας αναφέρουν ότι ήδη έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά στην αγορά, ενώ ακόμα και τα ΑΤΜ έχουν αρχίσει πλέον να "οδεύουν" στην αντίστροφη μέτρηση για να στεγνώσουν εντελώς από χρήματα. Και η κατάσταση αυτή κάνει ακόμα πιο επιβεβλημένη την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως θα πρέπει η συμφωνία αυτή να είναι μία συμφωνία που δε θα σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, όπως αυτή διαμορφώθηκε, και τη συντριπτική υπεροχή του "όχι" στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής.

Οι αγρότες

«Αυτό που προσδοκώ από 'δω και πέρα είναι να επιτευχθεί η συμφωνία και να ξανανοίξει το τραπεζικό σύστημα, να αρχίσουν να γίνονται και πάλι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές και να βγούμε επιτέλους από αυτή την πανωλεθρία στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα», λέει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.

Ο ίδιος δηλώνει την άποψή του ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν έπρεπε να γίνει. Και μάλιστα υποστηρίζει ότι δεν είχε κάποιο περιεχόμενο και αυτό φάνηκε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όπως υποστηρίζει ο Ανδρέας Στρατάκης. Όπως ίδιος κατέληξε, όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα και η δική του οργάνωση, η οποία άλλωστε ήδη ήταν σε δύσκολη κατάσταση και προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της. Κι αυτό διότι δεν μπορεί να κάνει εξαγωγές ελαιολάδου και άλλων προϊόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή της και την κάλυψη των τεράστιων χρηματοπιστωτικών της αναγκών σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

«Γνώριζα και πριν το δημοψήφισμα ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη και τώρα ξέρουμε ότι είναι ακόμα πιο δύσκολη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει λύση», καταλήγει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, όπως γράψαμε και προ ημερών, εξαιτίας της κατάστασης αυτής, μπλόκαραν και οι εξαγωγές της σταφίδας στις εγκαταστάσεις της ΚΣΟΣ. Πάνω από 500 τόνοι σταφίδας της περυσινής περιόδου έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στα κιβώτια όπου είχαν συσκευαστεί για να εξαχθούν στις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Όπως μας είχε πει ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης, που είναι και αντιπρόεδρος της ΚΣΟΣ, οι σταφίδες της περυσινής χρονιάς είχαν μείνει απούλητες. Και η μισή ποσότητα ήταν αυτή που, ενώ τώρα ήταν έτοιμη προς εξαγωγή, μπλόκαρε λόγω του capital control, ενώ την ίδια ώρα οδεύουμε προς τη νέα παραγωγή σταφίδας μέσα στο επόμενο δίμηνο, περίπου.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης εκφράζει την άποψη ότι «το "όχι" το ερμήνευσε ο καθένας όπως ήθελε. Άλλος έβλεπε στο "ναι" το πρόσωπο του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Παπανδρέου. Και για το λόγο αυτό ψήφισε "όχι". Από 'κει και πέρα ο πρωθυπουργός είναι σε μια δύσκολη θέση για το πώς θα το ρευστοποιήσει αυτό το 62%, με την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα περιμένουμε να δούμε τι θα περιέχει. Διότι αν περιέχει για παράδειγμα μέτρα που θίγουν τις παραγωγικές τάξεις, τότε μιλάμε για ζημιά.

Από 'κει και πέρα, κάποια πράγματα τα του οίκου μας πρέπει να τα μαζέψουμε», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και εξηγεί: «Σε μία τόσο κρίσιμη κατάσταση, για μένα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο μισθολόγιο. Δε γίνεται να παίρνει ο ένας 3.000 ευρώ και ο άλλος να μην έχει να πάρει γάλα στα παιδιά του. Επίσης, χρειαζόμαστε ενιαία σύνταξη και κομμένες οι πρόωρες συντάξεις. Και να στηριχτούν οι παραγωγικές κοινωνικές ομάδες, όποιες είναι αυτές, για παραπέρα ανάπτυξη».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιερωνυμάκης τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ότι «οι τράπεζες είναι πολύ δύσκολο να ξαναξεκινήσουν. Έχει χαθεί χρόνος πολύτιμος, αλλά ο κόσμος το ερμήνευσε ο καθένας από τη δική του πλευρά αυτό το "όχι" που ψήφισε, όπως κι εγώ το ίδιο».

Κατά ΓΣΕΕ

Στο διαχωρισμό του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου από την «κομματικοκρατούμενη» - όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει - Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, λόγω της προεκλογικής της ανακοίνωσης υπέρ του "ναι", αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

«Εμείς από την προεκλογική περίοδο, μέσω ανακοίνωσής μας, εκφράσαμε τη θέση μας και δηλώσαμε ότι κρατάμε αποστάσεις από τη ΓΣΕΕ. Διότι θεωρούμε ότι η ΓΣΕΕ είναι "κομματοκρατούμενη" και αυτό το "ναι" που ανακοίνωσε δε βγήκε μέσα από τους εργαζόμενους. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε κάθε μνημόνιο, είτε αυτό προέρχεται από την Ευρώπη, είτε από την αντιπολίτευση, είτε από την κυβέρνηση»...

Ο Στέλιος Βοργιάς επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι «λέμε όχι στα μνημόνια, όχι σε άλλα μέτρα λιτότητας». Και ζητάμε μέτρα αναπτυξιακά γιατί τα θεωρούμε ως μονόδρομο για να μειωθεί η ανεργία και να βγει από το αδιέξοδο η χώρα».

Παρακάτω λέει χαρακτηριστικά ότι πριν το δημοψήφισμα είχε πει το ΕΚΗ ότι πρέπει κυβέρνηση και αντιπολίτευση να προχωρήσουν σε κοινές ενέργειες, ώστε να υπάρχει ομοψυχία απέναντι στους δανειστές, κάτι που με ικανοποίηση βλέπει σήμερα να συμβαίνει. «Ευελπιστώ αυτή η πρόταση να είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλιώς, σε άλλη περίπτωση, εμείς οφείλουμε να αντιδράσουμε».

Στενεύουν τα περιθώρια

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν τη σημερινή κατάσταση οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς. Όπως τόνισαν, «χθες» έπρεπε να έχει κλειστεί η συμφωνία, για να ξεμπλοκάρει η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, είπε ότι «βλέπουμε ότι ενώνουν, καθώς είχαμε στη συνέχεια τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προχωρούμε σε μια κοινή πρόταση».

Σύμφωνα με τον Μανόλη Αλιφιεράκη, «έχουμε βέβαια πολύ δρόμο ακόμη. Ας ελπίσουμε να προχωρήσουμε με την επίτευξη συμφωνίας σε μία βιώσιμη λύση που να μπορεί να την αντέξει ο ελληνικός λαός, για να αντιμετωπιστούν όλες οι εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και από αυτή την εβδομάδα που ξεκίνησε, γιατί η αγορά δεν αντέχει άλλο. Εύχομαι να ανοίξει μία άλλη παράγραφος, η οποία πρέπει να κλείσει και σύντομα. Δηλαδή πρέπει να πέσει στην αγορά ρευστό. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στην αγορά».

«Μεγάλη κρίση» - «Έγιναν σοβαρά λάθη»

Για «πολύ μεγάλη κρίση, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα μας», κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης. «Για την κρίση αυτή έχουμε πει και έχουμε αναλύσει ότι φταίει η συσσώρευση τεράστιων προβλημάτων λόγω του ψεύτικου μοντέλου που φτιάξαμε εδώ και πολλά χρόνια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ ξέσπασε η παγκόσμια κρίση και προσπάθησε το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο να διαμορφώσει καινούργιο οικονομικό μοντέλο, το οποίο προσπάθησε να το εφαρμόσει στην Ευρώπη, η χώρα μας βρέθηκε με τεράστια προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Το πολιτικό σύστημα, αντί να εφαρμόσει κάποια μέτρα μεταρρυθμιστικά που πραγματικά θα έβαζαν τις βάσεις για να ξεφύγουμε κάποια στιγμή - και θα είχαμε ξεφύγει σήμερα - δεν τόλμησε ούτε να αγγίξει τη λεγόμενη ιερή αγελάδα του Δημοσίου, που είχε εκθρέψει με έναν πελατειακό τρόπο, ούτε να αγγίξει συντεχνίες, ούτε να αγγίξει συμφέροντα που είχαν σχέση με το Δημόσιο. Προσπάθησε να ξεπεράσει την κρίση μόνο μέσα από σκληρές φορολογίες που έκαναν χειρότερα τα πράγματα».

Για τη σημερινή κυβέρνηση, ο Μανόλης Κουμαντάκης επισημαίνει ότι έκανε πολύ σοβαρά λάθη, που έβαλαν την ταφόπλακα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. «Αυτήν τη στιγμή γίνεται αυτό που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. Διότι σε θέματα εθνικά, εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και οικονομικής πολιτικής πρέπει να υπάρχει μια συνεννόηση. Πρέπει να υπάρχει κοινή στάση των πολιτικών αρχηγών. Πρέπει να υπάρχει και στρατηγική κοινώς διαμορφωμένη γύρω από τέτοια ζητήματα. Έχει, βέβαια, μπει η ταφόπλακα. Και πρέπει να τα αρχίσουμε όλα από την αρχή», καταλήγει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

«Κρίσιμες ώρες» -Η αγορά θα αργήσει να επανέλθει

Στο μεταξύ, για τους επαγγελματοβιοτέχνες του νομού Ηρακλείου και γενικότερα της χώρας, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων και αντιπρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Μπάμπης Λεκάκης εκφράζει το φόβο του ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για τουλάχιστον 15 μέρες ακόμα και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στη συνέχεια, εκτός και αν υπάρξει απόψε στις Βρυξέλλες, στις νέες διαπραγματεύσεις, κάποια θετική εξέλιξη.

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δικαιώνουν την κυβέρνηση. Όλη αυτή η παρατεταμένη λασπολογία από πλευράς Ευρωπαίων εταίρων μας το τελευταίο διάστημα για τη χώρα μας, που θεωρώ ότι ήταν απαράδεκτη και δεν άξιζε κάτι τέτοιο στον Έλληνα πολίτη, γύρισε μπούμερανγκ για τους λασπολόγους εταίρους μας.

Από 'κει και πέρα, θεωρώ ότι με το αποτέλεσμα αυτό το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Να σταματήσει η λαίλαπα και η αφαίμαξη σε βάρος του λαού μας. Θα πρέπει να έρθουν μέτρα στα οποία να είναι πιο εύκολο να ανταποκριθούν οι Έλληνες πολίτες».

Ο Μπάμπης Λεκάκης αναφέρει, εξάλλου, ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά αρχίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί να τα βρίσκουν μεταξύ τους. Και με μία γραμμή πηγαίνουμε έξω για να μπορέσουμε να πετύχουμε οτιδήποτε καλύτερο και μια συμφωνία σύντομα, γιατί τη χρειάζεται η χώρα, τη χρειάζεται η αγορά, η οποία έχει πεθάνει». Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ εκτιμά ότι αυτή η συμφωνία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών άργησε να γίνει... πέντε χρόνια. «Αν είχε γίνει πριν από πέντε χρόνια», λέει, «θα είχαμε αποφύγει πολλά δυσάρεστα γεγονότα».

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα του λέγοντας ότι «σε πρώτη φάση σήμερα (σ.σ. χθες) φάνηκε μία αισιοδοξία. Βέβαια, οι εξελίξεις που βλέπουμε να έρχονται και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δε μας χρηματοδοτεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, σίγουρα είναι δυσάρεστες. Ελπίζουμε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε μία εν μέρει συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα δυσάρεστα θα λήξουν».

Αλλά ακόμα και έτσι να γίνει, όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, «η αγορά θα καθυστερήσει πολύ να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Χρειάζεται ο καταναλωτής να αποκτήσει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και γενικώς και στη χώρα, γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δυστυχώς οι επιχειρήσεις έχουν πολλές σταματήσει να λειτουργούν. Μιλάμε για μηδενικούς τζίρους, μιλάμε για αναστολή της λειτουργίας τους. Ίσως να είναι αμφίβολο αν πολλές επιχειρήσεις θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα. Γιατί, απ' ό,τι διαφαίνεται, για τουλάχιστον 15 μέρες ακόμα δε θα λειτουργήσουν», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια