default-image

Fitch: Εφικτή μια συμφωνία, αλλά αλλά το Grexit πλησιάζει δραματικά...

Οικονομία
Fitch: Εφικτή μια συμφωνία, αλλά αλλά το Grexit πλησιάζει δραματικά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρνητική απάντηση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch Ratings.

Μία συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της παραμένει εφικτή, επισημαίνει η Fitch, ωστόσο, ο χρόνος που απομένει είναι μικρός και ο κίνδυνος πολιτικών λαθών, ή και απλώς αδυναμίας να συμφωνηθεί μία κοινή λύση, είναι υψηλός.

Οι αναλυτές της Fitch θεωρούν την παραίτηση Βαρουφάκη ένδειξη της Αθήνας να επανεμπλεκεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους να είναι στο τραπέζι.

Αν υποτεθεί ωστόσο αυτοί επιστρέψουν στο τραπέζι δεν είναι πιθανό να κάνουν σοβαρές υποχωρήσεις προς την Ελλάδα απευθείας.

Οι προτάσεις τους μπορεί να μην είναι αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, που έχει ενισχυθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, η Fitch εκτιμά ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί έστω και περιορισμένου εύρους συμφωνία ως τις 20 Ιουλίου, οπότε η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα που κατέχουν οι ευρωπαίοι δανειστές της.

Παράλληλα, η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες ίσως οδηγήσει σε μείωση του ημερήσιου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News