Ειδήσεις

ΕΚΤ: Διατηρεί τον ELA, αλλά "κουρεύει" τα ενέχυρα

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί σταθερό τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποφασίστηκε στην κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας στη Φρανκφούρτη, αποφασίζοντας παράλληλα να προχωρήσει σε "προσαρμογή" της αξίας των ενέχυρων που αποδέχεται η ΕΚΤ για τον ELA.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε στις 26 του Ιουνίου του 2015, αφού συζήτησε την πρόταση από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.

Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι τα ενέχυρα που χρησιμοποιούνται στο ELA βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τις περικοπές στα ενέχυρα, που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδα για τον ELA.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια