default-image

Επέστρεψε η ηρεμία στην Ιεράπετρα μετά το δημοψήφισμα

Κρήτη
Επέστρεψε η ηρεμία στην Ιεράπετρα μετά το δημοψήφισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα ενωτικό μετά τους πανηγυρισμούς των υποστηρικτών του "Όχι", οι Ιεραπετρίτες στο σύνολό τους, περιμένουν από τις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν με τους δανειστές μας, με τη νέα σύνθεση της Ελληνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, να κλειστεί μια καλή συμφωνία για μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και θα συνοδεύονται με γενναία μείωση του χρέους, έτσι ώστε να καταστεί η μακροπρόθεσμη εξόφληση του, πραγματοποιήσιμος στόχος και όχι ουτοπία.

Η Ιεράπετρα έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του Ν. Λασιθίου στο "Όχι" και αυτό οφείλεται στην καλή οργάνωση που είχαν οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά βάση, αλλά και οι άλλες μικρότερες συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν απέναντι τους, το ανοργάνωτο λόγω ελάχιστου χρόνου μέτωπο του "Ναι", το οποίο προσπάθησε τις δυο τελευταίες μέρες να βγει στο προσκήνιο, παρουσιάζοντας τα επιχειρήματα του, χωρίς να καταφέρει να πείσει την πλειοψηφία.

Μετά τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος που έδινε τη μεγάλη νίκη στο "Όχι" με 61,3%, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ν. Λασιθίου κ. Κωστής Δερμιτζάκης, φανερά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, δήλωσε ότι, «είναι μια μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας και της Αξιοπρέπειας, Είναι μια μεγάλη νίκη του Λαού μας. Παρ' όλους τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία και το φόβο, παρ' όλη την προσπάθεια παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο, να διεξάγεται δημοψήφισμα με κλειστές τις τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι συστρατεύτηκαν όλα τα κόμματα του παλιού και του νέου πολιτικού κατεστημένου, παρά τον πόλεμο από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ο λαός άντεξε, δεν τρομοκρατήθηκε, δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς και έστειλε ένα δυνατό  μήνυμα προς την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, "Όχι" στις καταστροφικές πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας,  στην υποταγή και την οικονομική εξαθλίωση του λαού. 

"Ναι" στην ανάπτυξη, στην προοπτική και στην ελπίδα. 

Το δίκιο νίκησε. Οι λαοί που αντιστέκονται δικαιώνονται», προσθέτει ο κ. Δερμιτζάκης.

Η άλλη πλευρά στέλνει μήνυμα ενότητας

Στην Ιεράπετρα στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχε αρχίσει να οργανώνεται με πρωτοβουλία του περιφερειακού συμβούλου και οικονομολόγου κ. Γιάννη Γουλιδάκη, το μέτωπο εκείνων που στήριζαν το "Ναι" στην Ευρώπη και στο ευρώ, όπου συμμετείχαν διάφορες προσωπικότητες από το δημοκρατικό τόξο, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουλίου στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη", για να οργανωθούν ενόψει του δημοψηφίσματος, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος που τους  είχε απομείνει ήταν λιγοστός.

Μετά τη διαμόρφωση του αποτελέσματος ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Γουλιδάκης, έστειλε τα συγχαρητήρια του, σε όσους δεν απείχαν από την κάλπη, αλλά και σε εκείνους που διάλεξαν για δικούς τους λόγους την ηρεμία της παραλίας.

«Συγχαρητήρια πάνω από όλα, σε όλους τούς Έλληνες που ψήφισαν, αλλά και σε αυτούς που δεν συμμετείχαν, γιατί διασφάλισαν με την στάση τους την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Όλοι δώσαμε μαθήματα δημοκρατίας χωρίς ούτε ένα παρατράγουδο, και στείλαμε υπόδειγμα ήθους ως χώρα μέσα και έξω από αυτήν, παρά τον εκβιαστικό χρόνο και τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Οι πολιτικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν και περιλαμβάνουν ακόμα και ανακατατάξεις στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλοι απαιτούμε και από την αντιπολίτευση και από την κυβέρνηση, μέσα στο νέο πολιτικό σκηνικό, να στηρίξουν τα συμφέροντα του λαού μας. Υπό το πρίσμα της ενότητας στηρίξουμε κάθε προσπάθεια να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις για το λαό μας, και επίσης να διασφαλιστεί στο άμεσο μέλλον η αδιατάρακτη ενότητα μας. Η αποδοχή του αποτελέσματος είναι αυτονόητη και αδιαμφισβήτητη. Καλή δύναμη σε όλους μας, ενότητα, και σύνεση, και φυσικά ψυχραιμία και εγκαρτέρηση», συνέστησε ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

Ο Μιχάλης Μαχαιράς

Πανηγυρικό τόνο είχε η δήλωση που ανάρτησε, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πολίτες εν Δράσει", κ. Μιχάλης Μαχαιράς.

«Αυτή η μέρα είναι ιστορική για ολόκληρη την Ευρώπη», έγραψε. «Ο ελληνικός λαός έκανε στην άκρη το ενωμένο μπλοκ των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων, το οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο της χώρας, που σε σύμπραξη με τους δανειστές μια βδομάδα τώρα, εξαπέλυσε μια αδιανόητη εκστρατεία φόβου. Ο ελληνικός λαός, διατράνωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι δεν ανέχεται την εφαρμογή μιας πολιτικής που εξαθλιώνει την κοινωνία και διαλύει τον παραγωγικό ιστό. Το μήνυμα αυτό είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Ο αγώνας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ορμή για την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και το δικαίωμα στην προκοπή και το μέλλον.

Τεράστιο ζήτημα ανακύπτει πλέον και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κρήτη, που σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνία, έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία της καλλιέργειας φόβου, και ανοικτά υπέρ του "Ναι". Στην ολομέλεια του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με τους Δημάρχους όλης της Κρήτης, μόλις τέσσερις καταψηφίσαμε το ψήφισμα Λαμπρινού υπέρ του "Ναι", ενώ μόλις τρεις πήραμε θέση υπέρ του "Όχι". Η ΠΕΔ υπηρέτησε το σχέδιο τρομοκράτησης του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ηθική και πολιτική χρεοκοπία της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόλις έναν χρόνο μετά τις δημοτικές εκλογές», καταλήγει ο κ. Μιχάλης Μαχαιράς.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News