default-image

Λούις ντε Γκίντος: "Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ"

Οικονομία
Λούις ντε Γκίντος: "Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος της Κυριακής και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός της χώρας σχολίασε σε συνέντευξή του ο Ισπανός υπουργός οικονομίας, Λούις ντε Γκίντος.

Η El Pais μεταφέρει την αντίδραση της πολιτικής ηγεσία της Ισπανίας και σχολιάζει ότι το χθεσινό δημοψήφισμα λειτούργησε καταλυτικά για την αλλαγή της στάσης της σε μια μόλις εβδομάδα. Ο ντε Γκίντος στις δηλώσεις του εκφράζει την επιθυμία της ιβηρικής χώρας «να παραμείνει η Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα ακολουθώντας πάντα τους κανόνες», ερχόμενος σε αντίθεση με τις δηλώσεις του ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, την περασμένη εβδομάδα ότι «αν ο Τσίπρας κερδίσει το δημοψήφισμα, η Ελλάδα δε θα έχει άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψει το ευρώ». Ο ντε Γκίντος, επιπλέον, ερωτώμενος για την πιθανή μετάδοση της ελληνικής κρίσης σε χώρες όπως η Ισπανία σε περίπτωση Grexit, απάντησε ότι «η κατάσταση στην Ισπανία δεν είναι καθόλου συγκρίσιμη με εκείνη της Ελλάδα» και τόνισε ότι η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση Ραχόι «έχει ακολουθήσει τη σωστή οικονομική πολιτική».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν αναπτύσσεται και πρέπει να λύσει σημαντικά προβλήματα στη φορολογία και την ανταγωνιστικότητα» τόνισε ο ισπανός υπουργός οικονομικών και υπενθύμισε επίσης ότι η Ισπανία έχει παράσχει στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια ύψους 26 δισ. «από αγνή και ισχυρή αλληλεγγύη».

Σχετικά με την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο ντε Γκίντος δήλωσε ότι πρόκειται για μια «προσωπική απόφαση» και ότι διατηρούσε μια «καλή σχέση» με τον έλληνα ομόλογό του τους έξι μήνες που είχαν κοινές συναντήσεις στις Βρυξέλλες. Ο ισπανός υπουργός προτίμησε, ωστόσο, γράφει η ισπανική εφημερίδα να αρνηθεί να σχολιάσει επί του ισχυρισμού του πρώην επικεφαλής της ελληνικής οικονομίας ότι υπήρχε «μια κάποια προτίμηση από ορισμένα μέλη του Eurogroup και άλλους εταίρους για την απουσία του κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων». Τέλος, με αφορμή τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη Δευτέρα και την επείγουσα ανάγκη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του προγράμματος έκτακτης ρευστότητας ο ντε Γκίντος είπε «δεν ξέρω τι θα κάνει η ΕΚΤ, αλλά για την παροχή βοήθειας μέσω του ELA, (μια χώρα) πρέπει να υπόκειται σε πρόγραμμα».

Πηγή: tovima.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News