default-image

Ψάχνουν παραθυράκια στις συνθήκες που θα επιτρέπουν Grexit

Οικονομία
Ψάχνουν παραθυράκια στις συνθήκες που θα επιτρέπουν Grexit

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο έγκυρος Peter Spiegel ξαναχτυπά με ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις προσπάθειες των δικηγόρων της Ευρωζώνης να βρουν... "παραθυράκια" στις συνθήκες, εφόσον τεθεί το ζήτημα του grexit!

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο έχει ως εξής:

"Ο μόλις παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης, έχει κατ' επανάληψη πει ότι η Ελλάδα δεν θα εγκατέλειπε ποτέ την Ευρωζώνη καθώς δεν υπάρχει κανενός είδους πρόνοια στις συνθηκες της Ε.Ε. που να επιτρέπει την έξοδο από την ομάδα του κοινού νομίσματος. Αλλά αυτό δεν σταματά τους νομικούς της Ε.Ε. από τον να ψάχνουν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι νομικοί της Ε.Ε. "χτενίζουν" τις συνθήκες για να ανακαλύψουν κάποιο παραθυράκι που θα επιτρέπει το Grexit - όχι γιατί αυτό είνια που επιθυμούν, αλλά διότι ανησυχούν ότι σύντομα η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει σε ένα νομικό αδιέξοδο που δεν θα επιτρέπει την παροχή της οικονομικής βοήθειας την οποία έχει τόσο ανάγκη.

Αν η Ελλάδα ξεκινά να τυπώνει δικό της νόμισμα - κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες βδομάδες, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να διακόψει την παροχή δανείων εκτάκτου ανάγκης στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας - πιθανόν δεν θα είναι πια σε θέση (νομικά) να λάβει βοήθεια από το ύψους 500 δις ευρώ λογαριασμό διάσωσης της ευρωζώνης, καθώς θα χρησιμοποιεί διαφορετικό νόμισμα.

 Αλλά καθώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι νομικά μέρος της ευρωζώνης, δεν θα είναι (νομικά, πάλι) δυνατό να λάβει την βοήθεια που επιφυλάσσεται για χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, που είναι γνωστή ως "πρόγραμμα βοήθειας για την ισορροπία των πληρωμών".  Η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Λετονία πριν το ευρώ, είχαν λάβει βοήθεια από το πρόγραμμα αυτό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η επικρατούσα παραδοχή είναι ότι επειδή δεν υπάρχει κατηγορηματική πρόνοια για μια χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, η μόνη διέξοδος που δίνεται είναι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιτρέπει σε μια χώρα να αποσυρθεί από την Ε.Ε. Αυτό ωστόσο θα απαιτούσε από την Ελλάδα να ζητήσει την έξοδο της από την Ε.Ε., κάτι που είναι μάλλον απίθανο, ενώ την ίδια ώρα παρότι αυξάνεται ο αριθμός των Ευρωπαίων ηγετών που θα ήθελαν να αφήσουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δεν υπάρχει ούτε ένας που θα την άφηνε να εγκαταλείψει την Ε.Ε.

Για το λόγο αυτό οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι οι νομικοί πλέον λοξοκοιτάζουν και προς το άρθρο 7, το οποίο υιοθετήθηκε για μια πολύ διαφορετική περίσταση: ενόψει της απόφασης της αυστριακής κυβέρνησης να συμεπριλάβει το ακροδεξιό "Κόμμα της Ελευθερίας" του εθνκικιστή Γιοργκ Χάιντερ σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, με το άρθρο αυτό οι ηγεσίες της ΕΕ ήθελαν να τιμωρήσουν χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές αξίες.

Το άρθρο 7 λέει ότι μπορούν να ανακληθούν - μετά από πρόταση της Κομισιόν - συγκεκριμένα δικαιώματα που εκπορεύονται εκ των ευρωπαϊκών συνθηκών για ένα κράτος της Ε.Ε. εφόσον αυτή η χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες.

Το να τυπώσει μια χώρει το δικό της νόμισμα ενόσω βρίσκεται στην ευρωζώνη, είναι "παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών"; Αυτό μάλλον θα είναι ένα δύσκολο εμπόδιο. Αλλά αν γίνει δεκτό, το άρθρο 7 θα μπορούσε να επιτρέψει την αναστολή της συμμετοχής στην ευρωζώνη και όχι την αποπομπή της Ελλάδας και επιπροσθέτως δεν θα απαιτούσε την ελληνική αποδοχή για να λειτουργήσει.

Ωστόσο το πιο πιθανό μέτρα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, είναι μια ούτως ειπείν "πρόνοια ευελιξίας", που υπάρχει στην Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άρθρο 352, το οποίο λέει στην ουσία: "αν χρειάζεται να κάνετε κάτι που θα βοηθήσει στην ΕΕ αλλά δεν βρίσκεται ήδη στις συνθήκες, προχωρήστε - αλλά χρειάζεται ομοφωνία για να το κάνετε". Αυτή είναι η ακριβής διατύπωση του άρθρου:

"Αν δράση από μέρους της Ένωσης καθίσταται αναγκαία, εντός του πλαισίου των πολιτικών που περιγράφονται στις συνθήκες, προκειμένου να επιτευχθεί ένας από τους στόχους που τίθενται στις συνθήκες και οι συνθήκες δεν έχουν πρόνοια για τις αναγκαίες δυνατότητες, το Συμβούλιο, δρώντας με ομορφωνία μετά από πρόταση της Κομισιόν και αφού έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση του Ευρωκοινοβουλίου, μπορούν να υιοθετήσουν τα κατάλληλα μέτρα. Οπου τα εν λόγω μέτρα υιοθετούνται από το Συμβούλιο σε συμφωνία με μια ειδική νομική διαδικασία, θα πρέπει επίσης να υπάρχει ομόφωνη αποδοχή της δράσης, μετά από πρόταση της Κομισιόν και αφού υπάρχει η συναίνεση του Ευρωκοινοβουλίου".

Η αναφορά στην "ομοφωνία" σημαίνει ότι η ίδια η Ελλάδα θα έπρεπε να συμφωνήσει σε ένα Grexit, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει μάλλον απίθανο. Αλλά ποιος ξέρει. Εφόσον σημαίνει ότι επιτέλους θα έλθει η αναγκαία οικονομική βοήθεια, μπορεί να είναι η λύση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News