Ειδήσεις

Νίκησε η αποχή στην Ιεράπετρα

Με την αποχή από τις κάλπες της Ιεράπετρας να ξεπερνά το 40% ολοκληρώθηκε χθες στις 7 το απόγευμα η εκλογική διαδικασία του δημοψηφίσματος στην Ιεράπετρα.

Ο ελληνικός λαός στέλνει τελικά το ισχυρό μήνυμα που ήθελε η κυβέρνηση στους δανειστές μας, με το «όχι» να είναι πολύ πιο μπροστά έναντι του «ναι».

Το σημαντικό είναι επίσης ότι η κυβέρνηση με το αποτέλεσμα αυτό παίρνει και μια σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία με τους δανειστές και ταυτόχρονα να κρατήσει τη χώρα μας στο ευρώ και την ευρωζώνη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις και οι ερμηνείες των Ιεραπετριτών μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων και την εικόνα που έδωσε η Singular Logic στις 20:40 χθες το βράδυ, σύμφωνα με την οποία το όχι θα περάσει τελικά το 61%, είναι ενδιαφέρουσες.

Τι λένε οι Ιεραπετρίτες

«Μια μονολεκτική απάντηση "ναι" ή "όχι", σε οποιασδήποτε φύσης ερώτημα δημοψηφίσματος, είναι διχαστική. Αυτή η απάντηση επιπρόσθετα μπορεί να είναι και εντελώς μη αξιοποιήσιμη, καθώς από τη μία αποκρύπτει το πλαίσιο ή αλλιώς τις προϋποθέσεις από τις οποίες εξαρτάται, από την άλλη ενδεχομένως να μην μπορεί να προκαθορίσει τα μελλούμενα ιδιαίτερα σε σύνθετα περιβάλλοντα.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η κοινωνία καθίσταται ευάλωτη σε προσπάθειες χειραγώγησης, μέσω του φόβου και της ανασφάλειας με αχαρτογράφητα τα "νερά" του αύριο, ως προς τις συνέπειες από την όποια επιλογή», σχολιάζει ο κ. Νίκος Δασκαλάκης.

«Όταν η δημοκρατία νικάει, θα πρέπει όλοι να δείχνουν τον πρέποντα σεβασμό. Θα ήταν αρκετό ακόμα και το 51% του κόσμου για να προσδιοριστεί καθαρά ο νικητής του δημοψηφίσματος. Με τη μεγάλη νίκη του όχι, όλες οι πλευρές στο εσωτερικό και το εξωτερικό θα πάρουν τα μηνύματά τους και θα τα ερμηνεύσουν όπως νομίζουν. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σαφές.

Εύχομαι από αύριο, όλοι μαζί, άσχετα με το αν στήριξαν ναι ή όχι, να στρατευτούν στον κοινό αγώνα υπέρ των εργαζόμενων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των εργατών και των αγροτών για την Ελλάδα και την Ευρώπη», μας είπε ο κ Σταύρος Σταυρακάκης.

«Δε μας απασχολεί πολύ το αποτέλεσμα του αχρείαστου, κατά τη γνώμη μου, δημοψηφίσματος. Μας ενδιαφέρει να γίνει μια καλή συμφωνία το συντομότερο δυνατό με τους δανειστές μας, αν και πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει χθες. Πρέπει να μπουν σταθεροί κανόνες στην αγορά, να ανοίξουν οι τράπεζες και να βρεθεί σύντομα τρόπος να αποκτήσουν τη χαμένη τους ρευστότητα.

Τέλος, ζητούμε να δώσουν τη μάχη ώστε να μην "κουρευτούν" οι καταθέσεις των φτωχών που έχουν μείνει στις τράπεζες γιατί οι μεγαλοκαταθέτες δεν κινδυνεύουν, αφού τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό», προτείνει ο κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

«Η κυβέρνηση έχει πλέον ένα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της και εναπόκειται τώρα στην ίδια να καταφέρει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας το καλύτερο για τον ελληνικό λαό, αλλά χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Ελπίζω να τεθούν νέες βάσεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες να ελαφρύνουν τα βάρη από τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Τέλος, να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην αγροτική τάξη, η οποία κινδυνεύει με αφανισμό, αν περάσουν τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές μας», μας είπε ο κ. Στάθης Κορνάρος.

Ελπίδα και ανησυχία: «Τώρα, συμφωνία»

«Το δημοψήφισμα στο οποίο μας οδήγησε η κυβέρνηση μεγαλώνει την ανησυχία στον ελληνικό λαό για την επόμενη μέρα. Ο ελληνικός λαός διχάστηκε, την ώρα που η οικονομία μας βουλιάζει, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, και δε φαίνεται να υπάρχει καμία προοπτική για την επόμενη μέρα. Το μέλλον της χώρας μας παραμένει δυσοίωνο, γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι δανειστές μας, μάλλον, δε θα αλλάξουν στάση», μας είπε ο κ. Γιώργος Καροφυλλάκης.

«Οδηγηθήκαμε σε ένα ομιχλώδες δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου εκτιμώ ότι δε θα βελτιώσει τη θέση μας στις διαπραγματεύσεις, εάν ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος ερμηνεύτηκε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σεβαστό και καλείται τώρα η κυβέρνηση, που το επιδίωξε, να το διαχειριστεί και να το εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Αυτό που πρέπει να κάνει για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα είναι να προτάξει την ενότητα του ελληνικού λαού και να αναζητήσει από τα πολιτικά κόμματα ευρύτερες συναινέσεις», μας είπε, τέλος, ο κ. Αλέκος Παντελάκης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια