default-image

Με νηφαλιότητα η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

Ελλάδα
Με νηφαλιότητα η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κύλησε η διαδικασία του χθεσινού δημοψηφίσματος, με το οποίο οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν για την αποδοχή ή μη της πρότασης των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Παρά το σκηνικό έντονης πόλωσης που υπήρξε καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι ψηφοφόροι στη συντριπτική τους πλειονότητα επέδειξαν την ώρα της κάλπης νηφαλιότητα, διαψεύδοντας στην πράξη τα σενάρια διχασμού που καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

«Υποδειγματική συμπεριφορά»

Λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή διενέργεια του δημοψηφίσματος. «Διεκπεραιώσαμε με αίσθημα ευθύνης και συναίνεσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα σε έξι μέρες, 41 χρόνια μετά το προηγούμενο δημοψήφισμα στη χώρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι «ο τόνος δόθηκε από τα εκατομμύρια γυναικών και ανδρών που επέδειξαν υποδειγματική δημοκρατική συμπεριφορά, καθώς η συμμετοχή είναι πάνω από 50% από τις πρώτες ενδείξεις».

Φραστική επίθεση σε Θεοδωράκη

Από τις λίγες "παραφωνίες" που σημειώθηκαν χθες σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν αυτή της φραστικής επίθεσης που δέχτηκε ο επικεφαλής του "Ποταμιού" Σταύρος Θεοδωράκης, έξω από το εκλογικό τμήμα όπου θα ψήφιζε, στο Χαϊδάρι. Μια ομάδα 7-8 ατόμων υποστηρικτών του "όχι" επιτέθηκε λεκτικά στον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος ανταπάντησε, χωρίς ωστόσο το επεισόδιο να πάρει περαιτέρω έκταση.

Έπεσαν έξω

Μη έχοντας να στηριχθούν σε κάποιο προηγούμενο δημοψήφισμα, οι εταιρείες δημοσκόπησης απέφυγαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή exit polls. Αντίθετα, προτίμησαν τη μέθοδο της κυλιόμενης τηλεοπτικής δημοσκόπησης, χωρίς ωστόσο τελικά να καταφέρνουν να αποφύγουν το σφάλμα.

Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν από τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας έδειχναν σαφές προβάδισμα του "όχι", με μικρή ωστόσο διαφορά από το "ναι". Ειδικότερα, οι δημοσκοπήσεις παρουσίασαν το "όχι" να κυμαίνεται από 49% μέχρι 54,9% και το "ναι" από 45,5% έως 50,5%.

Τα πρώτα, ωστόσο, επίσημα αποτελέσματα, που παρουσιάζονταν σταδιακά από εκλογικά τμήματα διαφόρων περιοχών της ελληνικής επικράτειας, άρχισαν να φανερώνουν ότι η ψαλίδα υπέρ του "όχι" ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα ευρήματα των δημοσκόπων.

Η επιβεβαίωση για μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο "όχι" και το "ναι" ήρθε στις 8:35 το βράδυ, όταν η εκτίμηση του αποτελέσματος από τη Singular Logic έκανε λόγο για ποσοστό τουλάχιστον 61% για το «ΟΧΙ».

Ρεκόρ υπερήλικα: Το έκτο του δημοψήφισμα

Μπορεί για τη μεγάλη πλειονότητα του εκλογικού σώματος χθες να ήταν η πρώτη φορά που ψήφιζε σε δημοψήφισμα, ωστόσο για έναν υπερήλικα από την Καρδίτσα το χθεσινό ήταν το 6ο του δημοψήφισμα (σε σύνολο 8 δημοψηφισμάτων από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα).

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Αναστασίου, ο οποίος έχει γεννηθεί την 1η Ιανουαρίου του 1911 και ο οποίος έχει ψηφίσει ακόμη στα δημοψηφίσματα του 1935, του 1946, του 1968, του 1973 και του 1974.

Το απίστευτο "ρεκόρ" του 105χρονου γίνεται ακόμα πιο αξιοθαύμαστο, εάν συνυπολογίσουμε ότι ήταν εν ζωή όταν έγιναν και τα άλλα δύο δημοψηφίσματα στη χώρα μας, τη δεκαετία του 1920.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News