Ειδήσεις

Παραίτηση Σαμαρά από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας

Ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, σε τηλεοπτική ομιλία το βράδυ της Κυριακής μετά τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Σαμαράς έκανε μια "εκ βαθέων" ομιλία, αποδεχόμενος τις ευθύνες του για τη συντριπτική ήττα του "ναι" στο δημοψήφισμα, υπερασπιζόμενος τις προσπάθειές του για το καλό της Ελλάδας.

«Από σήμερα παραιτούμαι από την ηγεσία της Ν.Δ. και ζήτησα από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος και να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες», ανέφερε.

Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, μοναδικός του οδηγός πάντα ήταν η συνείδησή του και η αίσθηση χρέους στην Ελλάδα, για να αποφύγει η χώρα μια οδυνηρή εξέλιξη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πατρίδα περνάει μία μεγάλη δοκιμασία και η Ν.Δ., την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη ευρωπαϊκή παράταξη», οφείλει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό.

Όπως τόνισε, κράτησε μια τέτοια στάση πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, για να διευκολύνει τη διακομματική συσπείρωση του «ναι».

«Ο ελληνικός λαός μίλησε. Σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα που έγινε με κλειστές τράπεζες. Πάνω σε ερώτημα ασαφές. Και μέσα σε ελάχιστες μέρες», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να φέρει μία συμφωνία αμέσως, όπως και την ευθύνη να απομονώσει «τα στοιχεία εκείνα του κόμματός της που τοποθετούνται ανοιχτά υπέρ της δραχμής».

«Όσοι ψήφισαν "ναι" και πολλοί από όσους ψήφισαν "όχι" θέλουν να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να ανατρέψει την εντύπωση ότι το «όχι» θα φέρει την Ελλάδα έξω από το ευρώ.

Επιπλέον ζήτησε από τους εταίρους στην Ευρωζώνη να βοηθήσουν την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι χρειάζεται τώρα μία βιώσιμη συμφωνία για να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα. «Να εξουδετερώσουμε την απειλή διχασμού», υπογράμμισε.

Παραίτηση ζήτησε από τον Αντ. Σαμαρά η Ντ. Μπακογιάννη

Θέμα παραίτησης του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της Ν.Δ. είχε θέσει ευθέως η Ντόρα Μπακογιάννη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το απόγευμα του Σαββάτου, ανοίγοντας ουσιαστικά έναν κύκλο έντονων εσωκομματικών αναταράξεων.

Να αποχωρήσει όλο το παλαιό πολιτικό προσωπικό, στο οποίο εντάσσει και τη νυν ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε αργά το βράδυ της Κυριακής και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπακογιάννη, έχοντας υπόψη τα δημοσκοπικά ευρήματα, τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά και του ζήτησε να ανακοινώσει την παραίτησή του, με στόχο να διευκολύνει μια προσπάθεια για ενίσχυση του «ναι».

Παράλληλα, του ανέφερε ότι η ίδια, για να διευκολύνει την κατάσταση, θα ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την κομματική ηγεσία, ενώ η επικοινωνία ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα έντονης ψυχρότητας, με τον Σαμαρά να διαμηνύει ότι δεν είναι στα σχέδιά του μια παραίτηση.

Διέψευσαν κύκλοι της Ν.Δ. την πληροφορία

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας διέψευσαν ωστόσο την πληροφορία ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι το τηλεφώνημα έγινε το Σάββατο και «στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα. Αφήνουμε στην κρίση του καθενός και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να κρίνει μια τέτοια πράξη», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Σχόλια