Ειδήσεις

Δεν κόβουν το καφεδάκι οι Ηρακλειώτες

Μπορεί οι τσέπες ή τα νεύρα σε πολύ κόσμο να έχουν λυγίσει τις ημέρες αυτές των πρωτόγνωρων για τη χώρα συνθηκών, μια συνήθεια ωστόσο που έχει γίνει λατρεία για τους Έλληνες και δη για τους Ηρακλειώτες δε λυγίζει με τίποτε! Ο πατροπαράδοτος καφές αποδεικνύεται ανθεκτικός, κόντρα στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, την αβεβαιότητα και την αναστάτωση που επικρατεί σε όλη τη χώρα.

Μια απλή βόλτα στα καφέ και στα μαγαζιά του Ηρακλείου αρκεί για να επιβεβαιώσει κανείς στην πράξη την εξαιρετική ανθεκτικότητα του παντός καιρού και δεδομένων... καφέ! Ο κόσμος είναι αρκετός. Όχι όπως παλιότερα, αλλά αρκετός. Αν και η κατανάλωση, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, έχει πέσει...

Οι εξηγήσεις που δίνει ο ίδιος ο κόσμος για την αντοχή του καφέ κόντρα στις δραματικές εξελίξεις, πολλές.

Για κάποιους είναι καθαρά η δύναμη της συνήθειας. Για άλλους, όπως λένε στις κουβέντες με τις οποίες συνοδεύουν το καφεδάκι, πρωινό, μεσημεριανό ή απογευματινό οι Ηρακλειώτες, μια φυσική, αυθόρμητη, ανθρώπινη αντίδραση απέναντι σε ένα εκρηκτικό, δραματικό σκηνικό.

Τονίζοντας πως η φτώχια θέλει καλοπέραση, οι Ηρακλειώτες, οι Κρητικοί και γενικότερα οι Έλληνες δε λένε να κόψουν τη βόλτα τους για ένα καφέ.

Με δεδομένο, όπως λένε, πως ο καφές είναι συνδεδεμένος με τη χαλάρωση, πάρα τα ελάχιστα χρήματα που μπορούν να βγάλουν από τα ΑΤΜ, τη συνήθεια αυτή δύσκολα θα την κόψουν.

«Προς το παρόν δεν κόβουμε τον καφέ. Περιμένουμε βέβαια και τις επόμενες εξελίξεις. Αν χειροτερεύσουν τα πράγματα, ίσως», ανέφεραν κάποιοι πελάτες στα καφέ, ενώ άλλοι παρέπεμπαν στις ευεργετικές... ψυχολογικές ιδιότητες του καφέ!

«Σίγουρα το κόστος των εξόδων έχει μειωθεί τον τελευταίο καιρό. Ειδικά τώρα που δεν μπορούμε να βγάλουμε παρά συγκεκριμένα ποσά από τις τράπεζες. Όμως ο καφές είναι κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να το κόψουμε. Γιατί είναι μια ψυχοθεραπεία για μας» ήταν τα χαρακτηριστικά τους λόγια.

Παρά λοιπόν την αβεβαιότητα και την έλλειψη ρευστότητας, οι καταναλωτές εξακολουθούν να γεμίζουν τις καφετέριες, εξηγώντας πως η συνήθεια αυτή αποτελεί ένα τρόπο χαλάρωσης και αποφόρτισης από το άγχος και το στρες των ημερών.

"Κουμπωμένοι" οι πελάτες

Η επίδραση αποφόρτισης του καφέ δεν ισχύει για τους ίδιους τους καταστηματάρχες. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του Ηρακλείου κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου αλλά και για προβλήματα στον ανεφοδιασμό των επιχειρήσεών τους.

Όπως εξηγούν οι επιχειρηματίες, οι καταναλωτές έχουν θορυβηθεί και μπορεί να εξακολουθούν να κάνουν τη βόλτα τους αλλά αναγκαστικά είναι σφιχτοχέρηδες. Και βέβαια, όπως σημειώνουν, το βασικό θέμα συζήτησης που κυριαρχεί στα τραπεζάκια και στις παρέες των θαμώνων των καφετεριών δεν είναι άλλο παρά το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα της κάλπης.

«Οι πελάτες γενικά είναι "κουμπωμένοι". Το μόνο που ακούς είναι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ τους. Πολλές φορές μάλιστα φτάνουν και στα άκρα και αυτό σίγουρα δε χρειάζεται», λένε οι καταστηματάρχες, επισημαίνοντας ότι με τις τράπεζες κλειστές τα καταντήματά τους δε θα αντέξουν για πολύ, καθώς το πρόβλημα πια στις τροφοδοσίες είναι ορατό.

Ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος, πεσμένος ψυχολογικά, στεναχωρημένος. Αυτό που εισπράττουμε είναι ότι δεν έχει όρεξη πλέον να βγει, να διασκεδάσει. Άμεσα θα πρέπει να βρεθεί μια λύση», ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επισιτισμού Ν. Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη-Χαλβατζή.

Ρεπορτάζ:

Μπάμπης Σαββίδης, Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια