default-image

Οι δηλώσεις των πολιτικών... πάνω από την κάλπη

Ελλάδα
Οι δηλώσεις των πολιτικών... πάνω από την κάλπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωί-πρωί πήγαν οι πολιτικοί αρχηγοί και πρόεδροι κομμάτων στις κάλπες προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για το κρίσιμο δημοψήφισμα στη χώρα.

Πρώτος από όλους άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ακολούθησε άλλος ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής.

ΠτΔ: «Να διανύσουμε με αρραγή ενότητα το δύσκολο δρόμο του αύριο»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 10 το πρωί, στο 583o εκλογικό τμήμα Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, το οποίο στεγάζεται στο 3ο-4ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, το δύσκολο δρόμο του αύριο οφείλουμε να τον διανύσουμε με αρραγή ενότητα».

Αλ. Τσίπρας: «Σήμερα η Δημοκρατία κερδίζει το φόβο»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ψήφισε στο 661ο εκλογικό τμήμα, στο κτίριο των 27ου και 30ού Δημοτικών Σχολείων Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κερκύρας, Κασταλίας και Χιλιανδαρίου στην Κυψέλη.

«Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής. Όταν η δημοκρατία νικά το φόβο είναι και λύτρωση. Ο κόσμος στέλνει σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, αξιοπρέπειας και αποφασιστικότητας ότι έχει στα χέρια του την επιλογή», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Σαμαράς: «Ψηφίζουμε "ναι" στην Ελλάδα, "ναι" στην Ευρώπη»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ψήφισε το πρωί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο.

Βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα δήλωσε ότι «σήμερα οι Έλληνες αποφασίζουμε για τη μοίρα της χώρας μας. Ψηφίζουμε ναι στην Ελλάδα, ναι στην Ευρώπη».

Αποδοκίμασαν τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Χαϊδάρι

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ψήφισε στο 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, όπου έφτασε στις 11 το πρωί.

Μια μικρή ομάδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποδοκίμασε τον επικεφαλής του Ποταμιού. «Μην ξαναμιλήσεις για τον Καμμένο, ρε ρεμάλι», ήταν η πρώτη φραστική επίθεση στον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Να πας στον προστάτη σου τον Καμμένο να πληρωθείς», ήταν η απάντηση του προέδρου του Ποταμιού.

«Είσαι τουρκόσπορος» του φώναξαν κάποιοι άλλοι, ντυμένοι με μαύρες μπλούζες.

«Μόλις φύγω να γιορτάσετε τη νέα σας φιλία», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, υπαινισσόμενος ότι το κυβερνών κόμμα και η Χρυσή Αυγή πάνε χέρι-χέρι στο δημοψήφισμα.

Όλα ξεκίνησαν όταν έφτασε εκεί ο επικεφαλής του Ποταμιού, και μία ομάδα 7-8 ατόμων του επιτέθηκε φραστικά, ενώ η προσπάθειά του να ανοίξει διάλογο μαζί τους δεν είχε αποτέλεσμα.

Μόλις τελείωσαν τη φραστική επίθεση μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και έφυγαν..

Ο κ. Θεοδωράκης έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη και έστειλε το δικό του μήνυμα για το δημοψήφισμα και την επόμενη μέρα στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού μίλησε για διχόνοια και κατηγόρησε εκείνους που σπείρουν το διχασμό. Στο εσωτερικό του σχολείου με χαμόγελα μίλησε στους δικαστικούς εκπροσώπους.

«Ελπίζω πως ο σπόρος του διχασμού, που έσπειραν κάποιοι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, δε θα καρποφορήσει. Ο λαός θα παραμερίσει όλους αυτούς τους άφρονες που πιστεύουν ότι με το διχασμό θα καταφέρουν κάτι. Πρέπει σήμερα, ενωμένοι, να δυναμώσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας και ο πρωθυπουργός να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για την παραμονή της εντός Ε.Ε.».

Δ. Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα»

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 2o Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας στο 397o εκλογικό τμήμα, στις 10:30 το πρωί.

«Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, με ενότητα και σε συμμαχία, με ετοιμότητα και εγρήγορση, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε εξελίξεις.

Είτε αυτές οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία-καρμανιόλα, μνημόνιο ουσιαστικά με σκληρά μέτρα, είτε δρομολογήσουν εξελίξεις εξόδου απ' το ευρώ, διπλού νομίσματος με χρεοκοπημένο το λαό μας.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, έτσι ώστε ο λαός μας να ανακουφιστεί από άμεσα προβλήματα επιβίωσης, να ανοίξει ο δρόμος για να καταργηθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, σε ρήξη με την Ε.Ε., το κεφάλαιο και την εξουσία τους, για μια νέα κοινωνία με λαϊκή ευημερία για όλους», δήλωσε.

Φώφη Γεννηματά: «Ηχηρό "ναι" με ομοψυχία και υπευθυνότητα»

Στο 100ό Δημοτικό σχολείο Αθηνών άσκησε στις 11 το πρωί το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά,

«Είναι ώρα απόφασης και ευθύνης», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες «ψηφίζουν σήμερα ενωμένοι για την ελπίδα, για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια».

«Διεκδικούμε μία βιώσιμη συμφωνία, αντιστεκόμαστε στους ακραίους κύκλους της Ευρώπης. Στέλνουμε ένα ηχηρό "ναι" στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με ομοψυχία και υπευθυνότητα», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Ο λαός θα διαψεύσει εκείνους που τον εκβίασαν»

Για «ιστορική ημέρα» στην οποία «θα ανατρέχουμε στο μέλλον με υπηρηφάνεια ως λαός» έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στην Αγία Παρασκευή.

«Σήμερα το λόγο έχει ο λαός. Ο λαός έχει στα χέρια του την απόφαση για το μέλλον του, έχει στα χέρια του τη μοίρα του και την εξουσία που κατά το σύνταγμα του ανήκει», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι ο λαός «θα δικαιώσει εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν και τον υπερασπίστηκαν και θα διαψεύσει εκείνους που τον εκβίασαν και που τον εκφόβισαν».

Π. Καμμένος: «Αποφασίζει ο λαός και όχι εκείνοι που θέλουν να τον καθυποτάξουν»

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γλυφάδα, στο 1986ο εκλογικό τμήμα (2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας).

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνικό λαό, ο οποίος δε φοβάται».

«Ο ελληνικός λαός σήμερα», είπε, «πήρε τη δική του απόφαση, δημοκρατικά, ψηφίζοντας αν θα συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας ή θα σταματήσει η πολιτική της λιτότητας και θα συνεχίσουμε μία ευρωπαϊκή πορεία σε μία Ευρώπη όπως τη χάραξαν οι ιδρυτές της, ο Σούμαν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αντενάουερ και όχι μία Ευρώπη της κατάργησης των εθνών-κρατών.

Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, κυρίαρχα αποφασίζει, σε πείσμα όσων προσπάθησαν να τον τρομοκρατήσουν από τα μέσα ενημέρωσης. Πολλά εξ αυτών παραβίασαν ακόμα και τις εκλογικές συνθήκες. Είδαμε εκπομπές να συνεχίζονται και 40 λεπτά μετά τη λήξη του προκαθορισμένου χρόνου. Είδαμε να γίνονται διάφορες δήθεν αναλύσεις, απειλώντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες με έξοδο από το ευρώ, με κλειστά ΑΤΜ, τα οποία όπως φάνηκε ξεκάθαρα τα έκλεισε η ίδια η αντιπολίτευση - το ομολόγησε - με απειλές για δήθεν "κουρέματα" καταθέσεων που δεν προκύπτουν από πουθενά και με διάφορα σενάρια τρόμου.

Δε φοβάται ο ελληνικός λαός. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτή τη χώρα γεννήθηκε η Δημοκρατία και η Δημοκρατία δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να αποφασίζουν εκείνοι και όχι αυτοί που θέλουν να καθυποτάξουν τους λαούς και τα κράτη».

Γ. Παπανδρέου: «Ο τόπος χρειάζεται μεγάλες προοδευτικές αλλαγές»

Στις 7:10 ψήφισε πρώτος από όλους ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, στο 320ο Εκλογικό Τμήμα (Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας).

Στις δηλώσεις του τόνισε πως την επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα «πρέπει να αφιερωθούμε στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «αύριο όλος ο ελληνισμός πρέπει να αφιερωθεί στις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα ώστε τα χρήματα να αξιοποιούνται με δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο. Μόνο τότε δε θα έχουμε ανάγκη δανειστές».

«Για τις αλλαγές», πρόσθεσε, «χρειάζεται να μείνουμε στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και η διαπραγμάτευση δεν είναι η ζαριά μιας κυβέρνησης που τα έχει βρει σκούρα. Το να χάσουμε το πλεονέκτημα της παρουσίας μας στην Ευρώπη θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα», κατέληξε ο κύριος Παπανδρέου.

Δεν έκανε δηλώσεις ο Κώστας Καραμανλής, που ψήφισε από τους πρώτους στη Θεσσαλονίκη

Λίγο πριν τις 8 το πρωί ψήφισε στη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής δεν έκανε δηλώσεις, ενώ θερμή υποδοχή, με χειροκροτήματα, του επιφύλαξαν στελέχη και μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων ήταν εκεί οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Μηνάς Σαμαντζίδης.

Τον πρώην πρωθυπουργό περίμενε από τις 7 το πρωί και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που μπήκε μέσα μαζί του. Ο κ. Καραμανλής μπήκε στην αίθουσα, έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, είπε «καλημέρα» στους δημοσιογράφους και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και έφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Να ψηφίσει ο λαός με σύνεση και υπευθυνότητα»

«Αυτό που θέλω να πω στον ελληνικό λαό είναι να ψηφίσουν με σύνεση και υπευθυνότητα», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ψήφισε στη γενέτειρά του, τα Χανιά.

Ψήφισε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ψήφισε γύρω στις 12, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη.

Η παρουσία του δίχασε τον κόσμο καθώς κάποιοι τον χειροκρότησαν κατά την είσοδό του, ενώ άλλοι φώναξαν συνθήματα. Κατά την έξοδό του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «αύριο θα ξημερώσει μια μέρα που θα βρει την Ελλάδα θετική, ενωμένη, ευρωπαϊκή» και ότι η χώρα μπορεί να κάνει πολλά για την αποκατάσταση των αδικιών «με ασφάλεια, αλλά χωρίς να παίζει παιχνίδια στις πλάτες του εαυτού της».

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Η χώρα χρειάζεται άμεση συμφωνία για βιώσιμη λύση»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος ψήφισε στις 10:30 το πρωί στο 6ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, στο 132ο Εκλογικό Τμήμα.

«Ο ελληνικός λαός ψηφίζει σε ένα δημοψήφισμα που δε χρειαζόταν. Η χώρα χρειάζεται άμεση συμφωνία για βιώσιμη λύση. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΔΗΜΑΡ λέει ναι στην Ελλάδα, ναι στην Ευρώπη», δήλωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News