Ειδήσεις

Δίχως σοβαρά προβλήματα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία

Διευρυμένο προβάδισμα έναντι του "ναι" έχει το "όχι", σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Η "ψαλίδα" φαίνεται να ανοίγει σε σχέση με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων που δόθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει ποσοστό 60,09%, με καταμετρημένο το 12,66% των ψηφοδελτίων στην επικράτεια. Το "ναι" συγκεντρώνει 39,91%. Τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια είναι στο 5,58%. Η συμμετοχή φτάνει στο 55,62%.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα, αφού οι κάλπες όπως είχε προγραμματιστεί έκλεισαν στις 7 το απόγευμα.

Πρόκειται για μόλις το 2ο δημοψήφισμα  στη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας, στο οποίο οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν δέχονται ή όχι την πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Πανελλαδικά, αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι σε κάποια εκλογικά τμήματα υπάρχει έλλειψη εκλογικών φακέλων, σε σύγκριση με τον αριθμό των εγγεγραμμένων που υπάρχουν για αυτά, ωστόσο και εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα.

Οι εκλογείς πήραν στα χέρια τους δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο είναι το εξής:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25ης/06/2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).

Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο «ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ» και το «ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ». Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις, είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση.

Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως λευκό λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δε φέρει σταυρό.

Η επιλογή γινόταν με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 7 το απόγευμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια