Ειδήσεις

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα κυριαρχούν στον γερμανικό Τύπο με αφορμή το αυριανό δημοψήφισμα, το οποίο, όπως επισημαίνουν πολλοί σχολιαστές, θα έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της χώρας.

«Οι Έλληνες βρίσκονται τώρα ενώπιον μίας ιστορικής απόφασης», γράφει μεταξύ άλλων στο πρωτοσέλιδό της Suddeutsche Zeitung.

Όπως επισημαίνει σε σχόλιό της, «στη διαμάχη με την Ελλάδα η κουλτούρα συμβιβασμού της Ε.Ε. έφτασε στα όριά της». «Στην περίπτωση επικράτησης του "ναι" στο αυριανό δημοψήφισμα, συνεχίζει η εφημερίδα, «η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρηθεί στο ευρώ με έναν τρόπο που θα καθιστά δυνατή την ανοικοδόμηση του κράτους και της οικονομίας. Στην περίπτωση ενός ξεκάθαρου "όχι" ούτε ο Γιούνκερ ούτε η Μέρκελ θα μπορούν να δικαιολογήσουν τη συνέχιση μιας πολιτικής προχειρότητας. Θα πρέπει να ανοίξουν στην Ελλάδα έναν δρόμο εξόδου από το ευρώ, ο οποίος να μην οδηγεί συγχρόνως εκτός Ε.Ε.».

Η Berliner Zeitung στρέφει τα βέλη της κατά των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας. Όπως σχολιάζει μεταξύ άλλων, «εάν η Ευρωζώνη εννοεί σοβαρά την απειλή της, τότε το ερώτημα του δημοψηφίσματος (με αντικείμενο, όπως γράφει, την απορριφθείσα πρόταση των θεσμών) είναι η τέλεια παγίδα: Υποταγή ή έξοδος. Σίγουρη φτώχεια ή επαπειλούμενη καταστροφή».

«Πώς πρέπει αντιμετωπίσει η Ευρώπη το δημοψήφισμα;», διερωτάται η Stuttgarter Zeitung και επισημαίνει: «Συστάσεις ψήφου, σαν αυτήν που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αυτήν την εβδομάδα με την προειδοποίησή του για την περίπτωση υπερψήφισης του 'όχι', είναι τώρα μάλλον αντιπαραγωγικές. Ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας, η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να κλείσει την πόρτα στους Έλληνες».

«Ένα αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ήδη βέβαιο πριν ακόμη προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες», παρατηρεί η Tagespiegel του Βερολίνου και εξηγεί: «Με την πολιτική της πόλωσης ο Αλέξης Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες. Αυτός ο διχασμός εξασθενεί τη χώρα ακόμη περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα ήρθε σε ρήξη με όλους τους εταίρους της στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι απομονωμένη - Μια χώρα χωρίς πολιτικούς φίλους και συμμάχους».

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, «το δημοψήφισμα αυτήν την Κυριακή δεν θα είναι η τελευταία πράξη της ελληνικής τραγωδίας. Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα, εντελώς ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος, θα παραμείνουν δυσμενείς και πιθανόν θα γίνουν ακόμη δυσμενέστερες».

Τέλος, η Leipziger Volkszeitung εξαπολύει δριμεία επίθεση στην πολιτική των δανειστών της Ελλάδας, Όπως σημειώνει, «η ενοχλητική ισχυρογνωμοσύνη των δανειστών δεν θα δημιουργήσει στο μέλλον νέες θέσεις εργασίας, δεν θα τονώσει την οικονομία, ούτε θα προσφέρει κοινωνική ασφάλιση σε περισσότερους ανθρώπους. Και κυρίως: Το ελληνικό βουνό χρέους παραμένει αμετακίνητο ως σημάδι της αποτυχίας των δανειστών».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια