default-image

Υπουργείο Υγείας: Αυξημένη ανάγκη αιμοδοσίας, ενόψει διακοπών

Υγεία
Υπουργείο Υγείας: Αυξημένη ανάγκη αιμοδοσίας, ενόψει διακοπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν αίμα απευθύνει το υπουργείο Υγείας.

Σε σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες τους καλοκαιρινούς μήνες, στους οποίους παρατηρειiται συνήθως εποχικη? εiλλειψη αιiματος.

Αυτό αποδίδεται στο ότι - λόγω διακοπών - υπάρχουν λιγοiτεροι διαθεiσιμοι εθελοντεiς αιμοδοiτες.

Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα για αυξημένες ανάγκες, εξαιτίας της εμφαiνισης επιδημικωiν φαινομεiνων, οiπως για παραiδειγμα ο ιοiς του Δυτικου? Νειiλου, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Το υπουργείο Υγείας καλεί τις υπηρεσίες του να αναπτύξουν δράσεις, ώστε να προσελκύσουν πολίτες στη συστηματική αιμοδοσία.

Ζητεί, επίσης, να γίνεται ορθολογικη? χρηiση του αιiματος και των παραγωiγων του και να προγραμματίζονται έγκαιρα οι μεταγγίσεις (πολυμεταγγιζοiμενα αiτομα, τακτικα? χειρουργειiα).

Για την κάλυψη των αναγκών, έχει ζητηθεί η συνδρομή και των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη μεγαλυiτερη προσεiλκυση των στρατευμεiνων στη συστηματικη? εθελοντικη? αιμοδοσιiα.

Για να διευκολυνθεί η αιμοδοσία στα νοσοκομεία, καλούνται οι διοικήσεις τους να εφαρμόζουν τα εξής:

* Να μην απασχολείται το προσωπικό των Υπηρεσιωiν Αιμοδοσιiας σε αλλοiτρια καθηiκοντα.

* Να τηρείται αυστηρά το ωράριο διενεiργειας αιμοληψιωiν απο? τις Υπηρεσιiες Αιμοδοσιiας της χωiρας.

To ωραiριο διενεiργειας αιμοληψιωiν οριiζεται απο? τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με η? χωριiς μεσημεριανη? διακοπηi, για οiλες τις ημεiρες της εβδομαiδας, εκτοiς Σαββαiτου και Κυριακηiς και λοιπών αργιωiν που θα διενεργουiνται απο? τις 8:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Σε περιiπτωση που οι Υπηρεσιiες Αιμοδοσιiας δε διαθεiτουν γιατρο? σε οiλη τη διαiρκεια του ωραριiου τους, το κενο? αυτο? θα πρεiπει να καλυiπτεται απο? τον εφημερευiοντα γιατρο? του μικροβιολογικου? η? παθολογικου? τμηiματος του νοσοκομειiου.

Οι διοικητές καλούνται να καλύψουν τις Υπηρεσίες Αιμοδοσιiας με το αναγκαίο προσωπικοi.

Δείτε εδώ πού μπορείτε να προσφέρετε αίμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News