Ειδήσεις

Ξένος Τύπος: "Η Ελλάδα ψηφίζει για το μέλλον της"

Στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Ελλάδα, μία ημέρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Η Ελλάδα οδηγείται σε μια ψηφοφορία που θα καθορίσει το μέλλον της», γράφει η Washington Post, η οποία αναφέρεται στις δύο συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» και υπέρ του «όχι» που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή. Οι Έλληνες - γράφει το δημοσίευμα - είναι χωρισμένοι με πάθος ανάμεσα σε αυτούς που φοβούνται ότι η Ελλάδα θα χάσει τη θέση της στην Ευρώπη και αυτούς που ζητούν να αλλάξει η Ευρώπη με κάθε κόστος.

«Σύγχυση επικρατεί στην Ελλάδα» είναι το τίτλος του δημοσιεύματος στο περιοδικό Time, σύμφωνα με το in.gr, τονίζοντας ότι οι πολίτες δε γνωρίζουν για ποιο πράγμα θα ψηφίσουν την Κυριακή.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν την Κυριακή σε μια ψηφοφορία που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη και θα πρέπει να τους συγχωρέσουμε που μπορεί να ξύνουν το κεφάλι τους μπροστά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος», αναφέρει το περιοδικό.

Αναφορά στις διαδηλώσεις υπέρ του «ναι» και του «όχι», καθώς και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα κάνει και το BBC. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αθήνα τονίζει ότι το δημοψήφισμα έχει μετατραπεί σε μία επιλογή για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τονίζει ότι δεν είναι σίγουρο εάν οι τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν ξανά την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα παλεύει με τα αποθέματα σε τρόφιμα και φάρμακα μια ανάσα πριν το ιστορικό δημοψήφισμα», γράφει ο Independent, κάνοντας αναφορά και στα μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ τονίζει ότι με τις τράπεζες κλειστές οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.

Παρόμοιο δημοσίευμα έχει και ο Guardian με τίτλο «Η ελληνική οικονομία κοντά στην κατάρρευση καθώς φαγητό και φάρμακα τελειώνουν».

«Η Αθήνα χθες χωρίστηκε στα δύο» γράφει η ιταλική La Stampa, περιγράφοντας τις δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το δημοψήφισμα γίνεται ενώ η οικονομία της χώρας παραπαίει, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και «το φάντασμα του τέλους της ρευστότητας και η αβεβαιότητα για να μέλλον να πλανώνται παντού».

Και στο γαλλικό Τύπο το ελληνικό δημοψήφισμα είναι πρώτο θέμα. Ο Monde και ο Figaro παρουσιάζουν τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, στην οποία κατηγορεί τους δανειστές για «τρομοκρατία».

Η ανταποκρίτρια της Liberation στην Αθήνα μεταδίδει πως τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν μια εικόνα της Αποκάλυψης, σε περίπτωση που οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι».

«Είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από τον πανικό που προκαλούν τα Μέσα», αναφέρει η ανταποκρίτρια, που σημειώνει πως οι ίδιες σκηνές παίζουν όλη μέρα στις τηλεοράσεις όλων των σπιτιών ενισχύοντας το θυμό ή και τον πανικό.

Σχόλια