Ειδήσεις

Τουρισμός: Στο 30% η μείωση στις κρατήσεις

Μπορεί το ενδιαφέρον να στρέφεται στο δημοψήφισμα και κυρίως στην επόμενη ημέρα, ωστόσο πριν καν οι Έλληνες πολίτες βρεθούν στην κάλπη, οι επιχειρηματίες του τουρισμού κρούουν καμπανάκι κινδύνου σχετικά με τις νέες κρατήσεις οι οποίες μειώνονται ώρα με την ώρα, με την τροφοδοσία των ξενοδοχείων που βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, ενώ σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί και ο τομέας των μεταφορών.

Τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με τις τουριστικές κρατήσεις συστήματος Amadeus δείχνουν απότομη πτώση: Πιο συγκεκριμένα, για το σύνολο της χώρας, η πτώση στις νέες κρατήσεις την Κυριακή (όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο των τραπεζών) ήταν 17%, τη Δευτέρα 21%, την Τρίτη όμως σκαρφάλωσε στο 30%.

Ειδικά την τελευταία ημέρα του Ιουνίου η υστέρηση των κρατήσεων στην Αθήνα έφτασε το 36%, στη Θεσσαλονίκη το 17%, στην Κρήτη 26%, στα Δωδεκάνησα 28%, ενώ στις Κυκλάδες η μείωση είναι μικρότερη και φτάνει το 5%.

Το μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί πάντως το γεγονός ότι τα στοιχεία από το σύστημα περιλαμβάνουν μέχρι τώρα μόνο τις δύο πρώτες ημέρες της επιβολής των capital controls, με τους ξενοδόχους να επισημαίνουν πως η υστέρηση στις νέες κρατήσεις μέχρι σήμερα είναι δραματική.

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες συνιστούν ψυχραιμία, αναμένοντας και αυτοί με τη σειρά τους τι θα γίνει με το άνοιγμα των τραπεζών, το οποίο όμως θεωρούν σχεδόν απίθανο. Ζητούν εντούτοις να υπάρξουν άμεσα ρυθμίσεις για τις τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων, ώστε να μην ενταθούν τα προβλήματα στη λειτουργία των καταλυμάτων.

Αν και φορείς του τουρισμού δίνουν μια ελπίδα αισιοδοξίας λέγοντας πως η ζημιά που έγινε στην τουριστική ζήτηση μπορεί αντιστραφεί και πως υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος, οι καταστάσεις δείχνουν πως η τουριστική εικόνα της χώρας θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσει το πλήγμα που δέχτηκε, το οποίο αναμένεται να αφήσει τα σημάδια του και στις προκρατήσεις της επόμενης σεζόν.

Σχόλια