default-image

Πώς και πού ψηφίζουμε

Ελλάδα
Πώς και πού ψηφίζουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγες ώρες μας χωρίζουν πλέον από το άνοιγμα της κάλπης και τη διεξαγωγή του δεύτερου δημοψηφίσματος στη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας, στο οποίο οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν δέχονται ή όχι την πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο εκλογικός μηχανισμός της Πολιτείας είναι πανέτοιμος για την αυριανή διαδικασία:

Στα σχολικά κτήρια που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα έχουν ήδη τοποθετηθεί οι κάλπες και τα παραβάν, ενώ στο Ηράκλειο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι προμηθεύονται από το πρωί τους εκλογικούς σάκους από το Πολύκεντρο του Δήμου, στην οδό Ανδρόγεω. Οι τελευταίες διεργασίες αφορούν στην προετοιμασία των δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι συμπληρώνουν σήμερα, με τη βοήθεια των γραμματέων τους, τα εκλογικά βιβλία.

Οι εκλογείς θα πάρουν στα χέρια τους δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο είναι το εξής:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25ης/06/2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).

Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο «ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ» και το «ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ». Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις, είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση.

Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως λευκό θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δε φέρει σταυρό.

Οι κάλπες ανοίγουν αύριο στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1997 κι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και τις 30 του περασμένου Απριλίου.

Εννοείται ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα οι πολίτες οι οποίοι έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους, πηγαίνοντας στο εκλογικό τους τμήμα, την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ταυτότητα, μπορεί να ψηφίσει επιδεικνύοντας είτε τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής Αρχής, είτε το διαβατήριό του, είτε την άδεια οδήγησής του, είτε το βιβλιάριο υγείας του.

Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να προσθέσουμε ότι αποδεκτά γίνονται και τυχόν "κομμένα" δελτία αστυνομικής ταυτότητας, αλλά και διαβατήρια τα οποία έχουν λήξει.

Στο μεταξύ, όπως έχει παρατηρηθεί και σε παλαιότερες εκλογικές διαδικασίες, στο εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουμε είναι πιθανό να υπάρξει ασυμφωνία ανάμεσα στα στοιχεία μας που αναγράφονται στον εκλογικό κατάλογο και σε αυτά της αστυνομικής μας ταυτότητας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, προκειμένου να μας επιτραπεί να ψηφίσουμε, θα πρέπει να προσκομίσουμε βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, η οποία εκδίδεται από τα κατά τόπους Δημοτολόγια.

Πού ψηφίζουμε

Σημειώνεται ότι οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα που ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Εξαιρούνται οι ετεροδημότες που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (εφόσον έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου). Οι εν λόγω ψηφοφόροι δε θα προσέρχονται αύριο σε ειδικό εκλογικό τμήμα, αλλά στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.

Όσοι δε γνωρίζουν το εκλογικό τους τμήμα, μπορούν να ενημερώνονται διαδικτυακά: Συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις», η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr).

Εναλλακτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και τηλεφωνικά, καλώντας στο τηλέφωνο 213 1361500 (υπουργείο Εσωτερικών).

Σημειώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που επιθυμούν να εκδώσουν ή να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα, τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών υπηρεσιών θα λειτουργούν σήμερα από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και αύριο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Πότε θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα;

Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογικές αναμετρήσεις, το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή περί στις 8 με 9 το βράδυ της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι για την ταχύτερη μετάδοση των αποτελεσμάτων, θα αξιοποιηθούν κινητά τηλέφωνα που θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι από 4.800 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Οι πρωτάρηδες της κάλπης

Στο μεταξύ, μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος δεν έχει κληθεί ποτέ του να ψηφίσει σε δημοψήφισμα. Υπάρχουν, ωστόσο, συνολικά 108.371 νέες και νέοι, 18 χρονών, οι οποίοι στο πρώτο τους "ραντεβού" με την κάλπη θα ρίξουν «ναι» ή «όχι» κι όχι κάποιο κόμμα ή εκλογικό συνδυασμό.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλη την Κρήτη δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 531.201 πολίτες: 251.272 στο νομό Ηρακλείου, 68.169 στο νομό Λασιθίου, 140.906 στο νομό Χανίων και 70.854 στο νομό Ρεθύμνου.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News