default-image

ΜΕΤΑ: "Όχι στα μνημόνια, στη λιτότητα και στους εκβιασμούς"

Κρήτη
ΜΕΤΑ: "Όχι στα μνημόνια, στη λιτότητα και στους εκβιασμούς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιούλη 2015, που καλούμαστε ΟΛΟΙ να συμμετέχουμε, πρέπει να αποτελέσει ηχηρή απάντηση στην ξένη και εγχώρια τρόικα, ότι η χώρα μας δεν υποδουλώνεται και ο ελληνικός λαός δεν ταπεινώνεται. Να δώσουμε απάντηση δημοκρατίας στο ξένο και ντόπιο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, ότι οι λαοί μπορούν και αποφασίζουν μόνοι τους για τη ζωή και το μέλλον τους», αναφέρει το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής Ρεθύμνου.      

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Ο κόσμος της εργασίας και ο Ελληνικός λαός στις 5 Ιούλη καλούμαστε να δηλώσουμε την απόφασή μας, να πούμε όχι στα μνημόνια, όχι στη λιτότητα, όχι στους εκβιασμούς που εκπορεύονται από το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το ντόπιο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η νεολαία και ο λαός μας, για 5 χρόνια πληρώσαμε ακριβά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλαν οι δανειστές και η τρόικα και εφάρμοσαν πιστά οι ντόπιοι υπηρέτες τους. Ματώσαμε κυριολεκτικά προκειμένου να πληρώνεται ένα άδικο, απεχθές και ταξικό χρέος. Ένα χρέος που φορτώθηκε στις πλάτες του λαού για να σωθούν οι τράπεζες και να διατηρηθεί η κερδοφορία και τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου.

Παρόλα αυτά, αγωνιστήκαμε σκληρά, βγήκαμε σε δρόμους και σε πλατείες, ενάντια στα μνημόνια, στη λιτότητα, στην εξαθλίωση, στον αυταρχισμό και στις αντιδημοκρατικές εκτροπές.

Δεν ξεχνάμε επίσης ότι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών για 5 χρόνια οδήγησαν:

- Σε 1,5 εκατομμύρια άνεργους μέσα από το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με τη χώρα να κατέχει το ρεκόρ της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη,

- Σε χιλιάδες αυτοκτονίες συμπολιτών μας που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά, χωρίς φαΐ, χωρίς στέγη και χωρίς μέλλον,

- Σε τεράστιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των εργατικών δικαιωμάτων, στη φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας.

- Στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και στην κλοπή και των τελευταίων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, στο γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας.

Η απαίτηση των εργαζομένων και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού είναι να μπει οριστικό τέλος στη μνημονιακή βαρβαρότητα και αυτό εκφράστηκε με κατηγορηματικό τρόπο τόσο στους αγώνες που προηγήθηκαν όσο και στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου.

Το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ μαζί με τους τραπεζίτες, το κεφάλαιο και την ντόπια τρόικα, με εκβιασμούς, απειλές και τελεσίγραφα απαιτούν εδώ και τώρα από την Κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία συνέχισης των μνημονίων και των καταστροφικών πολιτικών που συνθλίβουν τα εργατικά δικαιώματα και οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή.

Σήμερα οι εργαζόμενοι μπαίνουμε σε θέση μάχης για την απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδιασμών και των εκβιασμών των δανειστών - τοκογλύφων.

Με ένα μαζικό ΟΧΙ την Κυριακή στις 5 του Ιούλη στέλνουμε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέρμα στη μνημονιακή λεηλασία και στην κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Με ένα βροντερό ΟΧΙ θα απαιτήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ του λαού, την αποκατάσταση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να υπάρξει ανάπτυξη σε όφελος του λαού και του τόπου και για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Με ένα παλλαϊκό ΟΧΙ θα απαιτήσουμε επίσης απ' την Κυβέρνηση να μην κάνει ούτε βήμα πίσω και χωρίς ταλαντεύσεις και συμβιβασμούς να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα που θέτει το εργατικό και λαϊκό κίνημα και που άλλωστε ήταν και προεκλογικές εξαγγελίες και προγραμματικές της δεσμεύσεις.

Οι εργαζόμενοι έχοντας αποκτήσει μεγάλη πείρα από τους αγώνες ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και με το χέρι στην καρδιά στις 5 του Ιούλη θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα υπερψηφίζοντας μαζικά το ΟΧΙ για να ανοίξει μια νέα αναγεννητική πορεία για το λαό και τη χώρα μας.

Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι το «ναι» που με τόσο σθένος προπαγανδίζουν τα μνημονιακά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποτάμι), τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και το κεφάλαιο που δεν τολμούν να πουν ευθέως πως τάσσονται με τις προτάσεις των δανειστών - τοκογλύφων, ωστόσο, με το «ναι» στο δημοψήφισμα αυτό επί της ουσίας κάνουν: συντονίζονται με τις φωνές των νεοφιλελεύθερων που θέλουν την υποταγή της χώρας, την περαιτέρω εξαθλίωση του λαού, την οριστική διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη φτωχοποίηση εργαζομένων και συνταξιούχων, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του πλούτου της χώρας...

Αν υποκύψουμε στου ωμούς εκβιασμούς τους και το «ναι» τους, που με μεγάλη ευκολία και χωρίς να μας ρωτούν έλεγαν σε ότι τους πρόσταζαν οι τοκογλύφοι δανειστές την πενταετία που πέρασε, σημαίνει ότι αποδεχόμαστε:

• Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί.

• Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 (νόμος Βρούτση) για το ασφαλιστικό.

• Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κ.λπ.).

• Να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο.

• Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις.

• Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ.

• Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους.

• Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

• Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%.

• Να παγώσουν οι συντάξεις μέχρι το 2021.

• Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014.

• Να περικοπούν κατά 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, με ότι αυτό σημαίνει για την Υγεία, τα επιδόματα κ.λπ.

• Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

• Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο.

• Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση.

• Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά.

• Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρείες και τους ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκια).

• Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος).

• Να μειωθεί το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ στις καταθέσεις

• Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών

• Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.

• Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.

Το ΜΕΤΑ - ΟΤΑ είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως άλλωστε και όλο το προηγούμενο διάστημα, με παρεμβάσεις προς την κοινωνία των πολιτών, τα συνδικάτα, τα σωματεία, προκειμένου να υποστηριχθεί το όχι στα μνημόνια, στη λιτότητα, στους εκβιασμούς, στην τρομοκρατία του λαού.

Η χώρα δεν πωλείται, οα λός και οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News