default-image

Στον αέρα η αγροτική παραγωγή-Κλείνουν εταιρείες σπόρων

Κρήτη
Στον αέρα η αγροτική παραγωγή-Κλείνουν εταιρείες σπόρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πολλά και ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τον έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής εισαγωγής και διακίνησης σπόρων, λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων έχουν σπείρει την ανησυχία στον αγροτικό κόσμο, που φοβάται ότι, αν δε βρεθούν άμεσα λύσεις και αν δεν επιστρέψει η πολιτικοοικονομική ομαλότητα στη χώρα μας, έτσι ώστε να αποκτήσει και πάλι την αξιοπιστία της η ελληνική αγορά, ο πρωτογενής τομέας θα σβήσει.

Τις τελευταίες μέρες η τροφοδοσία της αγοράς λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων γίνεται με το σταγονόμετρο, καθώς οι κλειστές τράπεζες και οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν ακυρώσει τις εισαγωγές πρώτων υλών, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να εξαρτώνται από τα λίγα μετρητά που είχαν στο αποθεματικό τους.

Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και η αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεών τους στο εξωτερικό δημιουργούν ήδη μεγάλες δυσκολίες στην ομαλή διακίνηση και στην τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λόγω των δυσκολιών που περνά η χώρα μας να μην μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ομαλά τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Η καλλιέργεια, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων κινδυνεύουν να δεχτούν σοβαρό πλήγμα, π.χ. στην Ιεράπετρα, με συνέπεια να καταρρεύσει και η αγροτική μας οικονομία, αν δεν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις καλλιέργειές μας με καλές προϋποθέσεις.

Ελπίζουμε να επιστρέψει στην ομαλότητα γρήγορα η αγορά, για να μείνουμε στις καλλιέργειές μας, να συνεχίσουμε να παράγουμε και να τροφοδοτούμε με ποιοτικά προϊόντα τις καταναλωτικές αγορές, διαφορετικά, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, θα οδηγηθούμε στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της Ιεράπετρας και ολόκληρης της χώρας μας», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Ανατολή" Ιεράπετρας κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης.

Σε απόγνωση ο κόσμος

Όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το μέλλον των επενδύσεων που έχουν ακριβοπληρώσει παραμένει αβέβαιο.

«Ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής κινδυνεύει. Οι αγρότες πιστεύουν ότι δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά, επειδή μεγάλες εταιρείες πολλαπλασιαστικού υλικού και λιπασμάτων σταμάτησαν αναγκαστικά τις εισαγωγές. Κάποιες εταιρείες ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Οι οικονομικά ασθενέστεροι και κυρίως οι νέοι αγρότες που έχουν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες δεν τα βγάζουν πέρα. Όσοι από τους παλιούς έχουν κάποιες οικονομίες αποταμιευμένες για να ξεκινήσουν και πάλι την καλλιέργεια μετά τον Αύγουστο, τρέμουν, γιατί ακούν ότι θα "κουρευτούν" οι καταθέσεις τους και δε θα μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους», μας λέει ο γεωπόνος κ Γρηγόρης Δαμουλάκης.

Εμπόριο με 50 € από τα ΑΤΜ δε γίνεται

Αρκετές εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας σπόρων, λιπασμάτων και άλλων απαραίτητων αγροτικών εφοδίων έκλεισαν, ή ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

«Υπάρχουν εταιρείες εισαγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού και εφοδίων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, λόγω των κλειστών τραπεζών.

Κάποιες άλλες είναι στην αναμονή για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, αν διαπιστώσουν μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ότι συνεχίζεται η πολιτικοοικονομική αστάθεια, και οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται άψογα εδώ και 30 χρόνια με σποροπαραγωγικούς οίκους του εξωτερικού, που έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν μηνύματα δυσπιστίας στη συνέχιση της συνεργασίας τους, με τους όρους που ίσχυαν μέχρι πριν λίγες μέρες... Ο λόγος είναι προφανής. Δεν μπορεί να γίνει εμπόριο με 50 ευρώ από τα ΑΤΜ των τραπεζών, τη στιγμή που δεν μπορούμε να στείλουμε χρήματα στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στην Αμερική ή στο Ισραήλ», μας λέει ο γεωπόνος κ. Γιάννης Βαλλίνος.

Έφτασαν μέχρι τον πρωθυπουργό

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Αλέξη Τσίπρα, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο κλάδος τους.

«Κύριε πρωθυπουργέ και κύριοι υπουργοί, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας και εκπροσωπώντας τα μέλη μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση στον κλάδο μας. Οι επιχειρήσεις μας είναι κατά κανόνα παραγωγικές και εισαγωγικές. Εισάγουμε πρώτες ύλες, όπως επίσης και έτοιμα προϊόντα, τα περισσότερα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης εκτός Ε.Ε., π.χ. Κίνα, Ρωσία κ.λπ. Οι κλειστές τράπεζες και τα Capital controls που εφαρμόστηκαν από τη Δευτέρα μάς δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα τα οποία θέλουμε να σας εκθέσουμε.

Οι εταιρείες μας πλέον δεν μπορούν να εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες, λόγω του ότι οι προμηθευτές μας, αφενός δεν μπορούν να μας προσφέρουν πίστωση, αφού έχουν καταπέσει όλες οι ασφαλιστικές καλύψεις, αφετέρου, λόγω των πρόσφατων τραπεζικών μέτρων, δεν μπορούμε να κάνουμε εμβάσματα εξωτερικού, για να καλύψουμε τις οφειλές μας.

Επίσης τα ελάχιστα αποθέματα που υπάρχουν σύντομα θα εξαντληθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας με λίπασμα.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μη ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με λιπάσματα με ανυπολόγιστες συνέπειες, καθ' όσον βρισκόμαστε στη μέση του παραγωγικού κύκλου όλων των καλλιεργειών. Υπό αυτές τις συνθήκες η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει να δεχτεί σοβαρότατο πλήγμα.

Επιπρόσθετα, η ήδη μειωμένη ρευστότητά μας πλήττεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι πελάτες μας δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών όπως επίσης δεν εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες επιταγές μας. Τέλος, η ανασφάλεια για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, έπειτα και από τη μη πληρωμή του ΔΝΤ στις 30/6 και η πιθανότητα να κηρυχτεί η χώρα σε καθεστώς πλήρους χρεοκοπίας, υποχρεώνει πολλές εταιρείες σε αναστολή ή πλήρη διακοπή της λειτουργίας τους με συνέπεια απωλειών πολλών θέσεων εργασίας», αναφέρουν και προσθέτουν:

«Η επάνοδος της πρότερης κατάστασης και η παραμονή στο ευρώ θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησής σας. Επίσης θέλουμε να σημειώσετε ότι η Ε.Ε. ήταν και πρέπει να παραμείνει για τη χώρα μας αδιαμφισβήτητη κοιτίδα, της οποίας η μέχρι τώρα, αλλά και μελλοντική καθοριστική συνεισφορά μέσω των ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο».

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News