default-image

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Ελλάδα
Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας για τη νομιμότητα ή μη του δημοψηφίσματος της Κυριακής μετά την προσφυγή που κατέθεσαν δύο Έλληνες πολίτες.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι νομοθετικές πράξεις για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Υποστηρίζουν ότι τόσο η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όσο και το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Από την πλευρά των πρώτων, υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων ότι το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό γιατί το ερώτημα που θέτει είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα ενώ το ερώτημα είναι ασαφές και συνεπώς μη σύννομο.

Υποστηρίχτηκε ακόμα ότι παραβιάστηκαν οι προθεσμίες που θέτει ο νόμος για τη διενέργειά του, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θέτει αυτό το ερώτημα για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση.

«Είναι αυτό κρίσιμο εθνικό θέμα;», αναρωτήθηκαν.

Από την πλευρά των δικηγόρων που επιχειρηματολόγησαν με παρέμβασή τους υπέρ του δημοψηφίσματος σημειώθηκε: «Πρέπει το δικαστήριο να αφήσει το λαό να καταγράψει την αυθεντική βούλησή του» ενώ τόνισαν ότι «ο έλεγχος συνταγματικότητας έγινε ήδη από τη Βουλή».

«Πόσο ποιο ξεκάθαρο να γίνει ότι μιλάμε για την εξόντωση και τη γενοκτονίας ενός λαού; Σήμερα θα αποφασίσετε για το αν ισχύει το πολίτευμα της Προεδρευομένης Δημοκρατίας;», είπαν.

Τόνισαν δε ότι το ΣτΕ δεν έχει αρμοδιότητα να κάνει προληπτικό έλεγχο παρά μονό το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά το πέρας του δημοψηφίσματος.

Όσον αφορά τώρα την ασάφεια του ερωτήματος επισήμαναν ότι 5 χρόνια τώρα ο λαός γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα και πού τον οδηγούν τα υφεσιακά μέτρα αλλά και τις προτάσεις των δυο δανειστών και της κυβέρνησης.

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της διενέργειας του δημοψηφίσματος έκανε και το Ελληνικό Δημόσιο.

Το δικαστήριο στο οποίο προήδρευσε ο αρχαιότερος εκ των αντιπροέδρων θα εκδώσει αυθημερόν την απόφασή του.

Όπως είπε ο κ. Σακελλάριου, «η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει την άμεση έκδοση της απόφασης. Η απόφαση θα δημοσιευτεί μέσα σε αυτό το ακροατήριο κι όχι μέσω διαφόρων μέσων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News