default-image

ΟΗΕ: "Να καταργηθούν οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών"

Κόσμος
ΟΗΕ: "Να καταργηθούν οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ψήφισμα για κατάργηση του γάμου μικρών κοριτσιών και ανηλίκων γενικά και του καταναγκαστικού γάμου, αναγνωρίζοντας τον γάμο παιδιών ως παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, προχώρησε χθες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως ανέφερε το Συμβούλιο, ο γάμος παιδιών αποτελεί εμπόδιο στην αειφόρο ανάπτυξη και διαιωνίζει τη φτώχεια και έριξε όλο το βάρος του στην υποστήριξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που έχει στόχο να θέσει τέλος στις νύφες-παιδιά και στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Στέκεται εμπόδιο, βάζοντας φρένο στην αλόγιστη αυτή πρακτική, αναγνωρίζοντας μέσω του ψηφίσματος την ανάγκη για εθνικά σχέδια δράσης που θέτουν τέλος σε μια πρακτική, που επηρεάζει περισσότερα από 15 εκατομμύρια κορίτσια το χρόνο.

Ταυτόχρονα ζήτησε από κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι ασφαλείς και ελεύθερες να αποφασίσουν για την σεξουαλικότητά τους μετά από επαρκή πληροφόρηση.

«Οι οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών τώρα έχουν ένα ισχυρό εργαλείο για να τους βοηθήσει να αποδώσουν ευθύνες στις κυβερνήσεις τους σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει για να θέσουν τέλος στο γάμο παιδιών και να προστατέψουν τα δικαιώματα των κοριτσιών», είπε σε δήλωσή της η Λάκσμι Σουνταράμ, επικεφαλής της οργάνωσης Girls Not Brides.

«Αν δεν ενεργήσουμε να μειώσουμε τους γάμους παιδιών, 1,2 δις κορίτσια θα παντρευτούν ως παιδιά, μέχρι το 2050», είπε, προσθέτοντας ότι το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από περισσότερες από 85 χώρες, μερικές από τις οποίες έχουν υψηλά ποσοστά γάμου παιδιών.

Ο γάμος των κοριτσιών εξανεμίζει τις ευκαιρίες, που έχουν για μόρφωση και εργασία. Ταυτόχρονα θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο, με τις αυξανόμενες πιθανότητες για να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, σεξουαλικής και οικογενειακής βίας αλλά και να πεθάνουν κατά τη γέννα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News