default-image

Παλμύρα: Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν άγαλμα 2.000 ετών

Κόσμος
Παλμύρα: Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν άγαλμα 2.000 ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν το «Λιοντάρι της αλ-Λατ», άγαλμα 2.000 ετών που βρισκόταν έξω από το μουσείο της Παλμύρας.  

«Μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν το Σάββατο το Λιοντάρι του αλ-Λατ, ένα μοναδικό κομμάτι με ύψος τριών μέτρων και βάρος 15 τόνων» δήλωσε ο διευθυντής Αρχαιοτήτων της Συρίας, Αμπντελκαρίμ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λέγοντας ότι πρόκειται για «το πιο σοβαρό έγκλημα που έχουν διαπράξει (τζιχαντιστές) κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλμύρα».

Άγαλμα του 1ου αιώνα μ.Χ.

Το άγαλμα από ασβεστόλιθο ανακαλύφθηκε το 1977 από μία πολωνική αρχαιολογική αποστολή, στον ναό της Αλ-Λατ, μίας προ-ισλαμικής θεάς της αραβικής μυθολογίας και χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Παρότι είχε καλυφθεί με μεταλλική πλάκα και σακιά άμμου για να προστατευθεί από τις μάχες, δεν κατάφερε να γλιτώσει από τη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών.

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την Παλμύρα στις 20 Μαΐου, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για τη μοίρα των μνημείων της πόλης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν ναρκοθετήσει τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ έχουν καταστρέψει δύο μαυσωλεία.

Η Συρία έχει δηλώσει ότι τα σημαντικότερα αρχαία αντικείμενα που μπορούσαν να μετακινηθούν μεταφέρθηκαν εκτός της πόλης πριν την κατάληψή της από το Ισλαμικό Κράτος.

NESCO: Θα παρακολουθεί τα μνημεία με δορυφόρους

Με δορυφόρους σκοπεύει να παρακολουθεί η UNESCO τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που απειλεί το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία, Ιράκ, Υεμένη και Λιβύη, προκειμένου να περιοριστεί η έκταση της καταστροφής και της λεηλασίας

Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, δήλωσε στον Guardian ότι οι εικόνες από δορυφόρους έχουν πολύ καλή ανάλυση και ότι μπορεί να δείξουν παράνομη δραστηριότητα γύρω από ευαίσθητες τοποθεσίες.

Η Ιρίνα Μπόκοβα δήλωσε ότι η UNESCO έχει στοιχεία για παράνομες ανασκαφές. «Υπογράψαμε συμβόλαιο για να πάρουμε περισσότερες εικόνες από δορυφόρους» τόνισε ότι πρόσφατα είδαν εικόνες που δείχνουν τρύπες γύρω από αρχαιολογικούς χώρους.

Η κ. Μπόκοβα δήλωσε ότι αν και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις κινήσεις των τζιχαντιστών, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να έχει καταστρέψει μαυσωλεία, ναούς και αγάλματα μέσα και γύρω από την Παλμύρα, καθώς και να έχει τοποθετήσει εκρηκτικά.

Πρόσθεσε ότι η UNESCO συνεργάζεται με την Ιντερπόλ, προκειμένου να εντοπίσει τις κλεμμένες αρχαιότητες.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News