Ειδήσεις

Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι

Μπροστά στον κίνδυνο να πούμε το ψωμί, ψωμάκι θα βρεθούμε τις επόμενες ημέρες εφόσον συνεχιστεί όλη αυτή η δραματική κατάσταση.

Το capital control (έλεγχος κεφαλαίων), που από τη Δευτέρα οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και κατ' επέκταση στο να στερέψει η αγορά από ρευστό, αναγκάζει τους προμηθευτές να ζητούν προπληρωμή στις όποιες παραγγελίες, με πολλούς αρτοποιούς, μετρώντας τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες στις αποθήκες τους, να ανησυχούν για το αν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου.

Τα πράγματα μας φέρνουν πολύ κοντά στον εφιάλτη το οικογενειακό τραπέζι, πέρα από τα ήδη λιγοστά αγαθά που διαθέτει, να στερηθεί ακόμα και το πιο αναγκαίο είδος το ψωμί.

Προς στιγμήν τα αποθέματα επαρκούν με κάποια οικονομία και φειδωλή χρήση των υλικών, όπως τονίζουν οι αρτοποιοί, ώστε να μας καλύψουν αυτή, την επόμενη βδομάδα και ίσως κάποιες ακόμα ημέρες παραπάνω. Κι αν κάποια είδη ψωμιού, γλυκών και αρτοποιημάτων παρουσιάσουν έλλειψη, ψωμί, όπως υποστηρίζουν, θα παράγεται.

Όμως, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη, καθότι πολλά αρτοποιεία συνεργάζονται με ξενοδοχεία τα οποία τροφοδοτούν σε καθημερινή βάση και ανελλιπώς με είδη άρτου και ζαχαροπλαστικής, το πρόβλημα, όπως κανείς καταλαβαίνει, διογκώνεται.

Το πιο θλιβερό σενάριο θέλει ξαφνικά οι τροφοδοτήσεις των ξενοδοχείων να μην μπορούν να γίνουν με ομαλούς ρυθμούς, αλλά σημειώνοντας μεγάλη καθυστέρηση, μετακυλώντας έτσι σε αυτή την κρίσιμη οικονομικά στιγμή τις δυσκολίες και στο κομμάτι του τουρισμού, που αποτελεί πλέον το τελευταίο αποκούμπι της οικονομίας της χώρας.

Εισαγόμενες πρώτες ύλες

Με το να μην παράγεται σχεδόν τίποτα σε σιτηρά, ζάχαρη, βούτυρο, σοκολάτα και δημητριακά πια στην Ελλάδα και με τα περισσότερα είδη να είναι εισαγόμενα, η παραγωγή στον κλάδο μπορεί εύκολα να τιναχτεί στον αέρα, αν το δράμα που ζούμε δε σταματήσει.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι αρτοποιοί του Ηρακλείου, αυτή τη στιγμή η δική τους τροφοδότηση γίνεται από τις μικρές ποσότητες που διαθέτουν οι Μύλοι της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας. Κι αυτό αφού από τη Δευτέρα οι ξένοι εισαγωγείς έκοψαν μαχαίρι την πίστωση, δεχόμενοι παραγγελίες μόνο σε μετρητά, που όμως με τις τράπεζες κλειστές είναι αδύνατον να βρεθούν. Την πιο ανατριχιαστική ιδέα μέσα σε όλο αυτό το κλίμα της σύγχυσης και της ανασφάλειας αποτελεί το να φανταστεί κανείς πως θα φτάσει κάποια μέρα που δε θα υπάρχει ούτε ψωμί στην αγορά.

Η αγωνία των αρτοποιών

Την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις αλλά και για τις επόμενες ημέρες όσον αφορά την παραγωγή και κατανάλωση εκφράζουν οι ιδιοκτήτες αρτοποιείων στο Ηράκλειο.

Το ότι οι οιωνοί δεν είναι και τόσο καλοί και τα πράγματα δύσκολα σημείωσε και η ιδιοκτήτρια της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων ειδών αρτοζαχαροπλαστικής «Σαβοϊδάκης» κ. Εύα Σαβοϊδάκη, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «έχουμε έρθει σε επαφή με όλους τους μύλους που μας τροφοδοτούν εντός της χώρας και τα μηνύματα είναι πολύ δύσκολα, με την έννοια των πληρωμών. Οι ξένοι εισαγωγείς έχουν κόψει την πίστωση και δε φορτώνουν αν δεν προπληρωθούν, ενώ μέχρι πρότινος δεν προκαταβάλλαμε. Εμείς από την άλλη έχουμε ανάγκη από μετρητά.

Όμως, μέσα σε όλη αυτή την ασφυξία που υπάρχει, η αγορά έχει στεγνώσει και είναι πολλοί οι άνθρωποι εκείνοι που ούτε ψωμί δεν μπορούν να αγοράσουν πια κάθε μέρα. Από την άλλη, τα αποθέματα κάποια στιγμή θα τελειώσουν, γι' αυτό και κανείς δεν ξέρει πόσο θα αντέξουμε. Και αυτό διότι ελάχιστες πρώτες ύλες προέρχονται από τη χώρα μας, αφού όλα σχεδόν εισάγονται. Βέβαια, δε λέμε ότι κινδυνεύουμε άμεσα να μείνουμε από ψωμί, αλλά στο μέλλον εφόσον δεν ανατραπούν τα πράγματα ίσως αυτό να συμβεί».

Αναφερόμενη στις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η όλη τραγωδία στην οποία βρισκόμαστε στον τουρισμό, είπε πως «οι ξένοι επισκέπτες μας έχουν κλείσει πακέτα με πρωινό και διατροφή. Εμείς ως αρτοποιεία τροφοδοτούμε τα ξενοδοχεία συνεχώς και αν φανταστούμε ότι δε θα υπάρχει ψωμί στην αγορά, θα βρεθούμε στην άσχημη θέση να σταματήσουμε.

Βρισκόμαστε με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη με κάθε κόστος. Να γίνει μια κοινή προσπάθεια για αυτό, πέρα από τα κομματικά», είπε η κα. Σαβοϊδάκη.

Εγκατάλειψη σιτηρών - Καταστροφή της ελληνικής παραγωγής

Με τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποτελούν το δέλεαρ για το οποίο οι αγρότες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα σιτηρά και τα δημητριακά στη Μεσαρά και την υπόλοιπη Ελλάδα, αντικαθιστώντας τα με επιδοτούμενα προϊόντα, η χώρα μας, όπως λένε παράγοντες τις οικονομίας και της αγοράς, από πλεονασματική στα σιτηρά και τα δημητριακά, έφτασε τα τελευταία χρόνια να είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις ξένες αγορές σε ό,τι αφορά είδη όπως το καλαμπόκι, το κριθάρι, το σιτάρι, τη βρόμη κ.ά.

Οπότε και παράγοντας μόνο λιγοστές ποσότητες κινδυνεύει τώρα, από τη στιγμή που θα εξαντληθούν τα υπάρχοντα αποθέματα και καθώς οι αναγκαίες καλλιέργειες δεν υπάρχουν πια, να μείνει χωρίς ένα από τα απολύτως απαραίτητα αγαθά για τη διατροφή... το αλεύρι.

Η μόνη μακροπρόθεσμη, φυσικά, λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι το να επιστρέψουν οι αγρότες πίσω στην καλλιέργεια. Αρχίζοντας δηλαδή και πάλι να σπέρνουν τα χωράφια τους προκειμένου να ξαναζωντανέψει ο τομέας της αγροτικής οικονομίας μας που, για όσους θυμούνται, υπήρχε ζωντανός μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, δίνοντάς μας και πλεόνασμα.

Για τώρα, πάντως, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Ηρακλείου «Η Δήμητρα» Μανόλης Βολανάκης, «η λιανική πώληση κυλά με ομαλούς ρυθμούς. Καθώς σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο έχουμε και τους Μύλους στα Χανιά που μας διοχετεύουν με πρώτες ύλες και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί πρόβλημα όσον αφορά την έλλειψη πρώτων υλών.

Ο κόσμος θα έχει ψωμί στο τραπέζι του. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τα αποθέματα θα αντέξουν. Μπορεί να μειώσουμε την παραγωγή σε αρτοπαρασκευάσματα μη πρώτης ανάγκης, όμως από ψωμί ο κόσμος δε θα ξεμείνει».

Καθησυχαστικός ήταν και ο κ. Βασιλάκης, που διατηρεί φούρνο στην 62 Μαρτύρων, σημειώνοντας πως «η κίνηση κυλά ομαλά. Ο κόσμος θα έρθει στο φούρνο να πάρει ψωμί. Ίσως να έχει μειώσει κάπως την κατανάλωσή του όσον αφορά τα άλλα είδη. Όμως ψωμί θα πάρει στα παιδιά του. Δε θα έχουμε πρόβλημα, πιστεύω, διότι αποθέματα υπάρχουν αρκετά για να μας καλύψουν».

Από την άλλη πλευρά, την αγωνία της εξέφρασε και η κα. Μαρία Ζαχαριάδη από το αρτοποιείο «Ταμιωλάκης» στο Ηράκλειο, λέγοντας ότι «δυστυχώς τις επόμενες ημέρες δε θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια αποθέματα, όμως ως πότε θα διαρκέσουν; Κάποια στιγμή θα τελειώσουν και αυτά. Και ίσως να υπάρξει και θέμα αύξησης της τιμής. Ο κόσμος όμως δεν μπορεί να στερηθεί και το ψωμί του. Ένα είναι είδος πρώτης ανάγκης».

Τέλος, τόνισε πως ελπίζει να βρεθεί γρήγορα λύση ώστε η αγορά να μην ξεμείνει από πρώτες ύλες σε σιτηρά και δημητριακά και το οικογενειακό τραπέζι από ψωμί.

Τι δήλωσαν στη Νέα Κρήτη οι αρτοποιοί

«Ως αρτοποιεία τροφοδοτούμε τα ξενοδοχεία συνεχώς και αν φανταστούμε ότι δε θα υπάρχει ψωμί στην αγορά θα βρεθούμε στην άσχημη θέση να σταματήσουμε. Βρισκόμαστε με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη με κάθε κόστος. Να γίνει μια κοινή προσπάθεια για αυτό, πέρα από τα κομματικά».

Εύα Σαβοϊδάκη

«Σε τοπικό επίπεδο έχουμε και τους μύλους στα Χανιά που μας διοχετεύουν με πρώτες ύλες και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί πρόβλημα όσον αφορά την έλλειψη πρώτων υλών. Ο κόσμος θα έχει ψωμί στο τραπέζι του. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τα αποθέματα θα αντέξουν».

Μανόλης Βολανάκης

«Η κίνηση κυλά ομαλά. Ο κόσμος θα έρθει στο φούρνο να πάρει ψωμί. Ίσως να έχει μειώσει κάπως την κατανάλωσή του όσον αφορά τα άλλα είδη. Όμως ψωμί θα πάρει στα παιδιά του. Δε θα έχουμε πρόβλημα πιστεύω διότι αποθέματα υπάρχουν αρκετά για να μας καλύψουν».

Βασιλάκης

«Τις επόμενες ημέρες δε θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια αποθέματα, όμως ως πότε θα διαρκέσουν; Κάποια στιγμή θα τελειώσουν και αυτά. Και ίσως να υπάρξει και θέμα αύξησης της τιμής. Ο κόσμος όμως δεν μπορεί να στερηθεί και το ψωμί του».

Μαρία Ζαχαριάδη

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια