default-image

Ξέμειναν από ρευστό τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Κρήτη
Ξέμειναν από ρευστό τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ζωή κυνηγούσε την τύχη του. Και όταν κάθε φορά κέρδιζε μικροποσά, πάντα τα διέθετε για να αγοράσει άλλα λαχεία.

Χθες όμως ο κ. Ζαχαρίας Σταματάκης δεν έκανε το ίδιο. Αν και τα 10 ευρώ που κέρδιζε στο Λαϊκό της κλήρωσης της 9ης Ιουνίου σε κάθε άλλη περίπτωση κατά το πρόσφατο παρελθόν θα του φαίνονταν μηδαμινά, αυτή τη φορά θέλησε να τα εξαργυρώσει. Τα χρήματα που είχαν απομείνει στην τσέπη του έφταναν δεν έφταναν για ένα ψωμί, άντε και για κανένα πακέτο τσιγάρα. Συνταξιούχος δεν είναι ακόμη. Αγρότης είναι, ενώ κάτι ψιλά, όπως μας είπε, που έχει στην τράπεζα, τα έχει για ώρα ανάγκης.

Δεν προνόησε όμως να βγάλει μερικά για να περάσει τούτες τις δύσκολες - εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών - μέρες. Την ίδια ώρα, δε διαθέτει και κάρτα ανάληψης! Όταν θυμήθηκε το λαχείο, είπε τον αριθμό στην κόρη του κι εκείνη με τη σειρά της μπήκε στο ίντερνετ. Διαπίστωσε ότι κέρδιζε 10 ευρώ.

Η χαρά και η ικανοποίηση για τον κ. Ζαχαρία ήταν απερίγραπτη. Σα να είχε κερδίσει, όπως μας είπε, τον πρώτο αριθμό του λαχείου. «Έτσι ένιωσα. Γιατί με αυτά τα χρήματα θα τη βγάλω θέλω δε θέλω μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε, ευελπιστώντας και δοξάζοντας το Θεό. Περήφανος, όπως δείχνει, δε θέλει να επιβαρύνει τα παιδιά του. «Είναι όλα τους παντρεμένα κι έχουν κι αυτά τα δικά τους προβλήματα. Αντί να τους βοηθήσω, θα τους ζητώ χρήματα;», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαχαρίας έτρεξε πάντως αμέσως σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ για να πάρει τα χρήματά του. Εκεί ήταν όταν τον συναντήσαμε και μας εκμυστηρεύτηκε πως ακόμη και όταν στάθηκε στον γκισέ για να ζητήσει την εξαργύρωση, διερωτήθηκε μέσα του: «Μήπως δεν έχει χρήματα να μου δώσει;». Στάθηκε διπλά τυχερός. Γιατί όχι μόνο κέρδισε, αλλά και του έδωσαν - ως όφειλαν, αμέσως τα χρήματά του.

Άλλοι όμως κερδισμένοι δεν πήραν σεντ τσακιστό! Και μιλάμε για αρκετές περιπτώσεις στο Ηράκλειο, ακόμη και για μικρά ποσά της τάξεως των 100 και 200 ευρώ!

Όπως δηλώνει η αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων ΟΠΑΠ κ. Ευτυχία Φλουρή, «υπάρχουν πολλά πρακτορεία που δεν έχουν ρευστότητα. Λίγα είναι στο Ηράκλειο που ακόμη εξαργυρώνουν. Οι περισσότεροι παραπέμπουν τον κόσμο για όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες. Και να σκεφτείτε ότι η κατάσταση στην Κρήτη είναι πολύ καλύτερη από την υπόλοιπη Ελλάδα».

Πελάτης πρακτορείου στο Ηράκλειο δεν μπορούσε να εξαργυρώσει 200 ευρώ

Τελικά και να κερδίσει κανείς θα του μείνει... αμανάτι... το λαχείο. Ακόμη και για μικρά χρηματικά ποσά. Αν και όπως επισήμανε η κ. Φλουρή, το πρακτορείο είναι υποχρεωμένο να εξαργυρώνει και να πληρώνει μετρητοίς μέχρι 800 ευρώ, ωστόσο με το να είναι κλειστές οι τράπεζες οι πράκτορες έχουν οικονομικά μπλοκαριστεί. Κι αυτό γιατί, όπως μας εξήγησε, αν δεν πληρώσουν τον ΟΠΑΠ, μέσω ταχυδρομείου, δύο φορές την εβδομάδα, θα τους κλείσει τις μηχανές.

«Συνάδελφός μου δεν μπορούσε, δεν είχε να εξαργυρώσει 200 ευρώ σε πελάτη που κέρδισε. Το ποσό είναι μηδαμινό, αλλά δεν είχε ρευστότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις και με πιο μικρά ποσά και όσο περνούν οι μέρες θα πολλαπλασιάζονται».

Παράλληλα σημείωσε πως στη δύσκολη αυτή κατάσταση ευτυχώς που υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων και όποιος τύχει κι έχει περισσότερα χρήματα βοηθά τον άλλο πράκτορα με εξαργυρώσεις.

«Τα παράπονα του κόσμου και με το δίκιο του είναι μεγάλα, γιατί, αν κερδίσει, θέλει να πληρωθεί και δεν μπορούμε να τον πληρώσουμε, αφού δεν έχουμε ρευστότητα. Καταλαβαίνουμε τα παράπονα και κάνουμε υπομονή».

Όσο για τα χρηματικά ποσά που παίζει ο κόσμος τελευταία στα πρακτορεία; Με αυτά δεν αγοράζεις ούτε ψωμί. Ακόμη κι εκείνοι που έχουν στο αίμα τους τον τζόγο διαθέτουν πλέον ελάχιστα για να παίξουν. Εκεί που άλλοτε έπαιζαν από 5 ή 10 ευρώ και πάνω, τουλάχιστον οι περισσότεροι, όπως μας είπε η κ. Φλουρή, από την περασμένη Δευτέρα δίδουν μόνο μισό ευρώ! Λίγο ξυστό, λίγο Κίνο, ίσα να περάσει η ώρα τους, μήπως και η τύχη αυτήν τη φορά τους χαμογελάσει.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News